Skip to content

Nuo pirmadienio ir greitąją pagalbą kviesimės per Uteną

Nuo kito pirmadienio, gruodžio 10-osios, greitąją med. pagalbą rajone, kaip policiją ar ugniagesius, kviesimės per Uteną. Ignalinoje ilgai atidėliota GMP tarnybos reforma vis dėlto atėjo. Jos esmė – nebelieka „greitukės“ dispečerinės. Nuo pirmadienio, iš kokio telefono beskambinsit, ragelį pakels ne Ignalinoje, o Utenoje.

Ignalinos poliklinikos vyr. gydytojos pavaduotoja slaugai Dalia Mikučionienė redakciją informavo tokiu raštu:Įgyvendinant Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. gruodžio 27 d. įsakymą Nr. V-1131 „Dėl Greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo ir išlaidų apmokėjimo aprašo patvirtinimo“, nuo 2012 m. gruodžio 10 d. Ignalinos rajone GMP dispečerinės tarnybos paslaugas teiks Utenos PSPC dispečerinė tarnyba. Ignalinos rajono gyventojų iškvietimus Utenos dispečerinės tarnybos dispečeris perduos Ignalinos rajono poliklinikos laisvai GMP brigadai ar kitų rajonų laisvoms GMP brigadoms, esančioms arčiausiai įvykio vietos, jei to iškvietimo atidėti negalima.   

Tam, kad būtų užtikrinta GMP paslaugų kokybė, prieinamumas ir efektyvumas, gyventojai, skambindami į dispečerinę tarnybą, privalo kuo tiksliau nurodyti iškvietimo adresą, laiptinių kodą, kaimų ar gyvenviečių tikslius pavadinimus, seniūnijas, kuo aiškiau nupasakoti nelaimingo įvykio vietą. Labai prašome gyventojų atidžiai išklausyti dispečerių užduodamus klausimus ir kuo tiksliau į juos atsakinėti“.

Tiek D. Mikučionienė, tiek Ignalinos GMP tarnybos vadovė Birutė Masiulienė sako, kad žmonėms niekas nesikeis, bet būkštauja, kad pradžioje nesklandumų gali būti. Rajone yra trys Didžiasaliai, ketveri Bajorai, tiek pat Navikų ir dar kitų kaimų vienodais pavadinimais, tad kviečiant medikus į tokius kaimus reikia labai tiksliai nusakyti, kurioje seniūnijoje kaimas, šalia kokių kitų kaimų jis yra. Juk, tarkim, Kazitiškio seniūnijoje yra net treji Bajorai, bet turintys pravardes – Salakiniai, Dūdiniai ir pan.

Kaip MI sakė B. Masiulienė, reforma jos tarnybos žmonių be darbo nepalieka. Naikinami keturi dispečerių etatai, tačiau dvi dispečerės pereina dirbti į mobilias GMP brigadas, viena jau išėjo į pensiją, dar vienai buvusiai dispečerei, kuriai pensija – ranka pasiekiama, pusę metų bus mokama kompensacija. Ignalinos rajone darbo dienomis dirbs dvi greitukės brigados, poilsio dienomis – trys. Automobiliuose sumontuotos navigacinės sistemos. Šią savaitę į Ignaliną atvyks Utenos PSPC dispečerinės tarnybos darbuotojai, kurie vietinius išsamiai supažindins, kaip funkcionuos naujoji sistema.

O kaip yra ten, kur tai jau veikia? Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas informavo, kad Panevėžio apskrities centralizuotoje GMP tarnyboje nauja ryšio įranga veikia sklandžiai, ji leidžia matyti visų apskrities rajonų GMP automobilių buvimo vietą. Neseniai perėmus Rokiškio r., kuris paskutinis prisijungė prie Panevėžio regioninės dispečerinės, jokių problemų neužfiksuota. Kompiuterinė programa yra sutvarkyta taip, kad iš įvykio dar negrįžusiai brigadai galima priskirti naują iškvietimą, jei šios brigados automobilis yra netoli kito iškvietimo vietos. Taip užtikrinamas operatyvumas, kartu gaunama ekonominė nauda. Tiesa, iš pradžių kai kur būta ir piktybiškų iškvietimų, tačiau pasitelkus į pagalbą policijos pareigūnus, problema buvo išspręsta. Tikėkimės, kad taip bus ir mūsų rajone.

Pabaigoje – svarbi informacija, kaip ir kokiais telefonais nuo gruodžio 10 d. reikės kviesti greitąją pagalbą. Atkreipiame dėmesį, kad norint išsikviesti tik medikus, GMP dispečeriams geriausia skambinti tiesiogiai trumpaisiais numeriais:

* skambinant laidiniu telefonu, kaip ir anksčiau, užtenka surinkti 03;

* skambinant mobiliuoju telefonu iš „Omnitel“ tinklo – 103,

* skambinant iš „Bitės“ ar „Tele2“ tinklo – 033.

Jei reikalinga ne tik medikų pagalba, bet ir policija ar ugniagesiai, tuomet patogiausia skambinti numeriu 112.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje