Skip to content

Ar įsitikinę, kad tikrai gyvenate jums žinomu adresu?

MI informacija

Turbūt nustebtumėte vieną dieną netikėtai sužinoję, kad yra pasikeitęs Jūsų gyvenamosios vietos adresas. Nustebo ir ponia Ona, kuri traukė pečiais, kai savo istoriją jai pasakojo kaimynė, bet dar labiau ji nustebo, kai vaikai interneto platybėse atrado, kad ir jos adresas pasikeitęs, bet apie tai niekas jai net žodeliu neužsiminė. „Kažkada, dar seniūnijoje tebeveikiant bendrovei, mums buvo suteiktas vienas adresas, paskui jį keitė, galiausiai visai panaikino adresus, paliko tik kaimo pavadinimą, bet pagal seną įprotį, kad lengviau būtų orientuotis, vis tiek visi vadina gatves senais pavadinimais, o ant namų sienų tebekaba senieji gatvių užrašai ir namų numeriai. Dabar sužinojau, kad mano numeris nebe 3, kaip užrašyta ant namo, o 15. Vėl atsirado visos komplektacijos (kaimas, gatvė, namo numeris) adresai. Kokie čia stebuklai vyksta „už nugaros“? Daugiau nei prieš pusmetį norėjau perrašyti namą vaikams, tai notarė L. Aidukaitė atmetė dokumentus ir liepė juos susitvarkyti, nes neatitinka dabartinis namo adresas su ankstesniuoju. Dar tų galų nesuvedžiau, nes nežinia, kur čia ko ieškoti. Tai kas dabar bus?“, – net ne liūdesį, o jau susikaupusį pyktį lieja ponia Ona.

Kad įvairių seniūnijų kaimelių gatvėms suteikti pavadinimai, patvirtinus juos rajono tarybai, buvo skelbta ir rajono spaudoje. Tik esmė ta, jog apie tai nekalbėta plačiau ir gyventojai, matyt, skelbimo formos pranešimo neperskaitė. Tiesa, apie namų numeraciją taip pat nekalbėta. Vykdant LR Vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio 2011 m. sausio 25 d. įsakymą Nr. 1V-57 „Dėl numerių pastatams, patalpoms ir butams suteikimo, keitimo ir apskaitos tvarkos aprašo ir pavadinimų gatvėms, pastatams, statiniams ir kitiems objektams suteikimo, keitimo ir įtraukimo į apskaitą tvarkos aprašo patvirtinimo“,  rajono savivaldybė atliko minėtus pakeitimus, t. y. kiekvienam rajone esančiam pastatui, suteikė adresą. Remiantis tuo pačiu įstatymu, „Savivaldybės vykdomoji institucija ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo savivaldybės tarybos sprendimo suteikti ar pakeisti gatvės pavadinimą, namo ar buto numerį, įsigaliojimo informuoja apie savivaldybės tarybos sprendimą suteikti ar pakeisti gatvės pavadinimą gyventojus vietos spaudoje, oficialiame tinklalapyje, skelbimų lentose (ten, kur jos oficialiai įrengtos) arba kitu savivaldybės vykdomosios institucijos pasirinktu būdu“. Taip bent jau iš dalies ir buvo padaryta.

Pasak savivaldybės specialistės Marinos Volkovos, keisti gatvių pavadinimai ir namo numeriai buvo tik Ignalinos miesto gyventojams, bet jie apie tai buvo informuoti raštu. Visiems kitiems rajono gyventojams adresai suteikti. Apie tai informuoti seniūnai, kurie ir turėjo kokiu nors būdu apie tai pranešti gyventojams. „Beveik jau baigtas šis projektas Vidiškių seniūnijoje, o kitose seniūnijose dar tik įsibėgėjantis. Norintys sužinoti tikslų savo adresą, žmonės gali kreiptis į seniūną arba tiesiai į mane (rajono savivaldybė, 15 kab.). Mes visada visiems stengiamės padėti“, – sako spacialistė M. Volkova.

Kad nevertėtų dėl to jaudintis, teigia ir VĮ Registrų centras Utenos filialo Ignalinos skyriaus vedėjas Enrikas Doviakovskis: „Šalies mąstu šis projektas pradėtas vykdyti jau prieš kurį laiką, tad nieko čia nuostabaus ir problematiško tikrai nėra. Reikia įsidėmėti, jog pastato ir žemės sklypo unikalus numeris, kaip ir žmogaus asmens kodas, yra svarbiausias ir nekeičiamas jokiais atvejais. Todėl jis ir unikalus. Kad ir kokį adresą jums suteiktų ir kiek kartų jį bekeistų, registų sistemoje viskas išlieka ir pasikeičia automatiškai, tad norėdami atlikti bet kokį juridinį veiksmą, problemų dėl to neturėsite. Jei abejojate dėl dabartinio savo adreso, galite užsukti pas mus, turėdami nuosavybės dokumentus, ir mes jums padėsime“.

Regis, bėdų kaip ir nėra. Na, gal šiek tiek nesmagu, kad nesuveikė informavimo sistema, bet pasitaisyti galima visada. Seniūnai, nepadarę to iki šiol, dar informuos gyventojus. Tai svarbu ypač tiems, kurie iki šiol naudojasai senais adresais, nes dėl to gali būti ir painiavos. Pirmiausia, šie duomenys patenka ir į navigacijos programas, kurių tikslas – nuvesti iš taško A į tašką B. Pavyzdžiui, greitosios pagalbos komanda, gavusi Jūsų kvietimą, skubiai į automobilyje esantį navigacijos prietasią įveda tikslų jūsų adresą ir tiksliai, niekur neklaidžiodama, atskuba pas jus. O jei jūs nežinote savo tikslaus adreso, arba jei iki šiol naudojatės senuoju, tada medikai greičiausiai nuvažiuos pas kaimynus. Tai galėtų būti ir geroji šio projekto medalio pusė, mat žinant tikslų adresą, jus nesunkiai ras ir ugniagesiai, ir policija, ir, tarkim, UAB „Kompata“ darbuotojai ar greitųjų siuntų vežėjai, ir kt.

Beje, reikia nepamiršti ir paženklinti savo namą. Kaip tai padaryti, skaitykite artimiausiuose MI numeriuose.

MI patikrinimas

Pasirinkome N. Daugėliškio miestelio pačią ilgiausią – Jaunimo gatvę. Toks pavadinimas buvo ir anksčiau, toks suteiktas ir dabar. Gatvėje paskutinis namas turėjo numerį 45, po naujos numeracijos jam suteiktas jau 57 numeris. Pakoreguota stipriai, tad akivaizdu, jog visi šios gatvės gyventojai turėtų pasitikslinti savo adresus. Žinant savo namų valdos ar namo unikalų numerį, tai galima padaryti ir internete adresu: www.registrucentras.lt/adr/p/.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje