Skip to content

Ignalinoje vyko Lietuvos karatė akademijos dalyvių seminaras

Ignalinos sporto ir pramogų centre keturias dienas vyko Lietuvos karatė akademijos dalyvių seminaras, kurį surengė fudokan karatė asociacija. Tikslas – tobulinti šios ignaliniečiams mažai pažįstamos Rytų kovos menų šakos mėgėjų meistriškumą ir po įtemptų pratybų per egzaminus suteikti jiems aukštesnę kovos klasę.

Kaip MI pasakojo Lietuvos karatė akademijos vadovas ir fudokan karatė asociacijos prezidentas Rytis Bublevičius, žodis Fudo japoniškai reiškia nepajudinamumas, tvirtumas arba atsparumas, o kan verčiamas kaip namas. Tad šių dviejų dodžių junginys reiškia kaip nesugriaunamą namą arba namą su tvirtais pamatais. Fudokan – tai tradicinės karatė kompleksinė sistema, skirta lavinti asmenybę, įgyjant pasitikėjimą savimi, formuojant stabilias emocijas ir savikontrolę. Užsiimant šia kovos sporto šaka išlaisvinama kūno kontrolė, ugdomas vikrumas ir jėga, formuojasi aiškus atsakomybės už savo poelgius supratimas, kurio siekia aktyvūs visuomenės nariai, nepaisant savo amžiaus ar lyties.

Fodokan karatė stiliaus įkūrėjas – Serbijos medicinos mokslų daktaras, Klinikinės fiziologijos ir sportinės medicinos profesorius Soke Ilija Jorga. Jis karatė pradėjo užsiiminėti būdamas devyniolikos metų pas savo brolį Vladimirą Jorgą. Po metų tapo meistro Tetsuji Murakami mokiniu. Vėliau jis mokėsi pas žinomus Japonijos karatė meistrus ir per savo karjerą tris kartus tapo Europos, 15 kartų Jugoslavijos čempionu, o 1977 m. pasaulio čempionate tapo prizininku kumite ir kata rungtyse. 1980 m. tarptautinę Fudokan karatė federaciją, kurią netrukus aprobavo ir pripažino Tarptautinė tradicinio karatė federacija ir tuometinis jos vadovas, legendinis karatė meistras Hidetaka Nishiyama.

Lietuvoje pirmieji kontaktai su Jorga užsimezgė 1993–1994 m. Sovietmečiu karatė, kaip viena iš Rytų kovos menų šaka, buvo uždrausta, bet tarp jaunimo, ypač studentų, buvo populiarinama. Jos mėgėjai, tarp kurių buvo ir dabartinis Fudokan asociacijos prezidentas ir akademijos vadovas Rytis Bublevičius, vyko į karatė metodinius seminarus Lenkijoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje. Pirmą kartą profesorius Ilija Jorga į Lietuvą atvyko 1995 m. ir surengė pažintinį tradicinio fudokan karatė seminarą, po trejų metų dar surengė tris seminarus, o po to užmezgė glaudžius ryšius su viena pajėgiausių pasaulyje Lenkijos tradicinio karatė mokykla. Kasmet į Lietuvą jau beveik dvidešimt metų dalintis patirtimi atvažiuoja Lenkijos tradicinio karatė viceprezidentas keturių dan meistras Andrzej Maciejevski.

Lietuviai turi ilgametes tradicijas rengdami įvairius turnyrus, dalyvaudami įvairiose tarptautinėse varžybose. Nuo 1996 m. Lietuvos fudokan karatė rinktinė sėkmingai dalyvauja Europos ir pasaulio čempionatuose. Pirmą kartą Lietuvos tradicinio karatė irtorijoje pasaulio vicečempiono titulą pelnė būtent fudokan karatė asociacijos prezidentas R. Bublevičius dar 2004 m. Po trejų metų Pasaulio čempionu 17–18 m. dalyvių grupėje tapo jo auklėtinis Arnoldas Šarkis, o bronzos medalius iškovojo Natalija Artiomova ir R. Bublevičius. Klubo „Karatė akademija“ instruktoriai bei auklėtiniai tik 2011 m. Europos ir Pasaulio čempionatuose iškovojo 17 įvairios spalvos medalių. 1996 m. pirmuosius juodus diržus (I dan) išlaikė J. Žiugžda ir R. Bublevičius. 2008 m. M. Kliauza ir R. Bublevičius išlaikė aukščiausius Baltijos šalyse fudokan karatė keturių Dan juodus diržus. Pernai vykusiame seminare Nidoje, kurį vedė 10 dan meistras Ilija Jorga, egzaminų metu klubo „Katarė akademija“ vadovas ir instruktorius R. Bublevičius išlaikė aukščiausią Baltijos šalyse Fudokan karatė 5 dano juodą diržą ir tapo vyriausiuoju instruktoriumi Baltijos šalyse.

Būtent jis Ignalinoje vykusiame seminare ir egzaminavo akademijos auklėtinius, susirinkusius ne tik iš Vilniaus, bet ir iš Švenčionėlių bei kitų šalies vietovių. Tarp daugiau kaip 60 dalyvių buvo nuo trijų iki 60 metų amžiaus karatistų. Nemažas būrys dalyvių sėkmingai išlaikė aukštesnės pakopos egzaminus. 1 kyu užduotis įvykdė Javgenijus Kolesnikovas ir Vladimiras Bobinas.

Pasibaigus seminarui, geriausio 2012 m. karatisto vardas suteiktas šešiolikmečiui vilniečiui Mykolui Banevičiui, kuris pernai Europos čempionate laimėjo du medalius ir savo amžiaus dalyvių grupėje tapo Lenkijos čempionu. Kitiems seminaro dalyviams, sėkmingai išlaikiusiems egzaminus, buvo įteikti diplomai ir įvairių spalvų diržai.

Atsisveikinant su Ignalina, šio seminaro ir stovyklos organizatorius R. Bublevičius  nuoširdžiai dėkojo Sporto ir pramogų centro darbuotojams, taip pat „Žuvėdros“ restorano viešbučio aptarnaujančiam personalui, kad stovyklautojams čia buvo sudarytos puikios mokomųjų treniruočių, poilsio ir maitinimo sąlygos, todėl ir ateityje čia norėtųsi ne kartą sugrįžti, o gal surengti ir varžybas. Aistringas fudokan karatė propaguotojas ir aukštos klasės meistras, seminaro metu susitikęs su policijos komisariato viršininku Dainiumi Šidlausku, kuris Ignalinoje jau keletą metų yra veikiančio hiokushin karatė „Yoko“ klubo aktyvistas, pagyrė ignaliniečius, kad jie jau kuris laikas gausiu jaunimo būriu mokosi giminingos sporto šakos abėcėlės.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje