Skip to content

Šiųmetė Laisvės premija – mūsų kraštiečiui

MI informacija

Sekmadienį, minint Laisvės gynėjų dieną, kovotojui už Lietuvos laisvę ir žmogaus teises kraštiečiui (gimė ir augo Krivasalio k., Linkmenų sen.) Antanui Terleckui įteikta 2012 metų Laisvės premija. A. Terleckas sovietmečiu daugiau nei dešimt metų praleido konclageriuose Sibire, įkūrė ir vadovavo Lietuvos laisvės lygai, kuri šalies nepriklausomybės siekė anksčiau, nei 1988 m. birželį gimęs Sąjūdis. A. Terleckas buvo 1987 m. „45-ių pabaltijiečių memorandumo“ iniciatorius, pogrindinės spaudos leidėjas. Iškilmingoje ceremonijoje, vykusioje istorinėje Seimo Kovo 11-osios salėje, Laisvės premijos statulėlę A. Terleckui įteikė Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas.

2011 m. rugsėjo 15 d. Laisvės premijos įstatymu įsteigta Laisvės premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą, kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą. Laisvės premija kasmet įteikiama Laisvės gynėjų dieną – Sausio 13-ąją.

Pirmąją – 2011-ųjų – premiją gavo Rusijos kovotojas už laisvę ir demokratiją Sergejus Kovaliovas, kuris sovietmečiu aktyviai bendravo su lietuviais disidentais ir už tai teistas Vilniuje.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje