Skip to content

Dujininkai „išleido garą“, atsitraukė…

Beveik keturis kartus padidintas dujų abonentinis mokestis sukėlė gyventojų audrą. Žmonės skambino dujininkams, į redakciją, praėjusį penktadienį ėjo skūstis Seimo nariui, kultūros ministrui Šarūnui Biručiui, kuris lankėsi Ignalinoje ir priiminėjo rinkėjus. Matyt ramus gyvenimas buvo pasibaigęs ir keturgubo mokesčio sumanytojams – AB „Suskystintos dujos“ vadovams, nes jau praėjusią savaitę jie šurmuliavo ir buvo aišku, kad jie ketina trauktis ir abonentinį mokestį mažinti. Antradienį gavome oficialų AB „Suskystintos dujos“ gen. direktoriaus Vaclovo Gedminto sausio 11 d. įsakymą Nr. 01B (jis spausdinamas šio numerio 8 psl.), iš kurio aišku, kad dujų abonentinis mokestis, per metus dujų suvartojantiems iki 120 m³, nuo vasario 1 d. bus 12,90 Lt., o už suvartotą dujų kubą mokėsime 9,47 Lt. Tie, kas dujų per metus suvartoja daugiau, abonentinis mokestis ir dujų kubo kaina didesni, bet tarp rajono gyventojų tokių nėra.

Beje, abonentinis mokestis rajonuose nėra vienodas. Kitur jis didesnis (15,90 ar 14,70 Lt) ir tik Rokiškio, Kupiškio ir Panevėžio rajonų gyventojams šis mokestis vienu litu pigesnis, nei pas mus – 11,90 Lt.

Kaip MI sakė AB „Suskystintų dujų“ Ignalinos–Švenčionių dujų ūkio direktorius Kęstutis Vaitekėnas, nors nuo piktų skambučių ir grasinimų dujas atsijungti per dvi savaites galva ištino, tačiau dėl atsijungimo gauti tik 8 prašymai. Sužinoję apie sumažintą abonentinį mokestį, keli jų, pasak K. Vaitekėno, suabejojo, ar verta iki galo įvykdyti savo ketinimą.

Kelis kartus į redakciją paskambinusi ignalinietė pensininkė klausė, kiek kainuoja dujas atsijungti. „Negi net 200 Lt, kaip man Vilniuje pasakė?“, – ir klausė, ir guodėsi moteris. Apie dujų atsijungimo procedūrą ir kainą papasakojo K. Vaitekėnas. Ji tokia: žmonės parašo prašymą (galima paskambinti ir telefonu), atvykę dujininkai atjungia vamzdį nuo skaitiklio, vamzdį užakina ir užplombuoja. Visa tai kainuoja ne 200, o 35 Lt.

Praėjusį penktadienį šiuo klausimu kalbėjomės ir su Seimo nariu Š. Biručiu. Jis sakė, kad situaciją aiškinsis, kreipsis į Energetikos kainų komisiją, tačiau monopolininkus (AB „Suskystintas dujos“) pažaboti galima tik įstatymais. Jų pataisų priėmimas Seime gali užtrukti iki pusmečio, bet tai bus daroma, pažadėjo Seimo narys.

Kadangi sumažintas abonentinis mokestis galios nuo vasario 1 d., jį mokėsime tik kovą. Sausį ir vasarį galioja seni tarifai – 10,65 Lt už suvartotą dujų kubą ir 6 Lt abonentinis mokestis.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje