Skip to content

Atkopėm į viduržiemį

MI informacija

Banguojanti, kaip tas Nemunėlis, žiema ritasi į antrą pusę. Po šalto gruodžio žadėto šilto sausio nebesulaukėme. Reikia tikėti, kad nesulauksime ir speigų. Dabar mums svarbiau be tikrosios  žiemos yra grįžtanti šviesa. Diena jau pailgėjo visa valanda. Belieka pergyventi vasarį – pūgų mėnesį – ir laukti pavasario. Tačiau pakol nušvis pavasario saulė, dar turėsime džiaugtis (arba ne)  žiemos „pramonės vaisiais“.

Dauguma žemės mylėtojų su nekantrumu laukia pavasario ir ruošiasi jo darbams. Tik tie rūpesčiai  labai skirtingi. Vieni – smulkiems žemės savininkams, kiti – stambiesiems. Nors visos buvusios valdžios sako, kad remia smulkiuosius ir vidutinius ūkininkus bei šeimos ūkius, bet praktiškai jie  laikomi kliuviniais stambiems rinkos dalyviams. Žinoma, ne rojaus sąlygos ir stambiesiems ūkininkams. Visiems aktualu išmokos už deklaruojamą žemę, tad, tikriausiai, dėl išmokų, prilygstančių kitų bendrijos šalių bent jau vidurkiui, padidinimo dar kartą reikės piketuoti Briuselyje. Stambiesiems ūkininkams labai skausmingos tampa vis didėjančios draudimo įmokos už pasėlius ir pan. Mus supančioje gamtoje įvykiai su kiekviena diena vis spartės.

Pagal liaudies išmintį, šią savaitę jau barsukas turi apsiversti ant kito šono. Prie tokios „procedūros“ jau esame pripratę, bet kad viduržiemyje per sniegą šliaužtų gyvatė – tikrai ne dažnas fenomenas gamtoje. Tai atsitiko Biržų r., Vabalininko girininkijoje. Matyt gyvatė pirmoji iš visos savo giminės, nelaukdama pavasario, nutarė sutikti Juodosios gyvatės metus.

Pirmieji į grįžtantį šviesųjį periodą sureagavo žvirbliai. Sulindę į gyvatvorės krūmelius, garsiai čirškėdami, jie iš anksto vilioja būsimas nuotakas. Jų pėdomis tuoj paseks didžiosios zylės ir kiti sparnuočiai. Bestebėdami, kas dedasi gamtoje, nereikėtų užmiršti, kad šaltomis dienomis būtina pasirūpinti paukštelių lesinimu įvairiomis atliekomis. Visuomet akcentuoju kad itin reikėtų padėti peržiemoti kurapkoms, jei pas ką jos yra apsistojusios arti sodybų.

Dar reikėtų pažymėti geras naujojo aplinkos apsaugos ministro V. Mazuronio iniciatyvas – sugriežtinti įstatymą dėl brakonieriavimo (baudos didinamos 10 kartų!) bei dėl valstybinių vandens telkinių įžuvinimo vertingų žuvų rūšimis ir kitų iniciatyvų, saugant ir gausinant mūsų gamtą. Skaitytojams, visiems žemės mylėtojams belieka palinkėti pasidžiaugti dar viešpataujančia žiema, kurios kailiniai jau trumpėja.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje