Skip to content

Baldų gamybos aferistai jau „ilsisi“ už grotų

Nuo 2008 m. ne kartą rašėme apie UAB „Leoga“ ir „Fenoma“, veikusių visoje Lietuvoje, taip pat ir Ignalinoje, veiklą bei čia dirbusios trijulės – Laimio Valinsko, Skaistės Linkevičiūtės ir Ginos Jupatovos aferas. Jie skelbėsi įvairiuose laikraščiuose, kad jų bendrovės užsiima įvairių durų ir nestandartinių baldų projektavimu ir gamyba. Žmonės tuo patikėjo, sudarinėjo sutartis, mokėjo nemenkus avansus. Tačiau dauguma pagal sudarytas sutartis ir numatytus jose terminus užsakymų nesulaukė, neatgavo ir sumokėtų avansų. Tik vienam kitam per skandalus pavyko susigrąžinti sumokėtus pinigus.

Apgautų žmonių būrys, tarp kurių buvo ir keletas mūsų rajono gyventojų, vis augo. Pagaliau supratę, kad pateko į aferistų pinkles, jie ėmė belstis į teisėsaugos institucijų duris. Kadangi abi minėtos bendrovės buvo registruotos Utenoje, ten buvo baldų aferistų biuras, ikiteisminiai tyrimai ir buvo pradėti Utenos r. policijoje bei šio miesto Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyboje. Tyrimas užsitęsė ne vienerius metus, nes dabar jau žinoma, kad nusikalstamos grupuotės trijulė per 2008–2009 m. į savo pinkles buvo įtraukę daugiau nei 200 Lietuvos gyventojų ir iš jų apgaule susirinkę daugiau nei 450 tūkst. litų. Už šiuos pinigus aferistai prisipirko brangių amerikietiškų automobilių, apmokėdavo paskolą už bendrovės vardu įgytą butą Utenoje, kuriame L. Valinskas su savo sugyventine S. Linkevičiūte ir gyveno.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad abiejose bendrovėse iš viso nebuvo tvarkoma buhalterinė apskaita – nebuvo fiksuojamos grynųjų pinigų pajamos ir išlaidos, nepildyti apskaitos registrai, netvarkoma finansinė atskaitomybė. Byloje pareikštiems civiliniams ieškiniams užtikrinti, kratų metu iš įtariamųjų buvo paimti juvelyriniai dirbiniai, paveikslai, kompiuterinė technika, automobiliai ir kitas turtas.

Po sulaikymo visiems trims nusikalstamos grupuotės nariams buvo pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo stambiu mastu, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, siekiant nuslėpti nusikalstamą veiką.

Utenos apylinkės teisme vyko ne vienas posėdis, kuriame buvo nagrinėjama trijulės baudžiamoji byla, nes ne kartą teisiami L. Valinskas ir S. Linkevičiūtė vis surasdavo įvairių priežasčių, kad teismo posėdžiai būtų atidedami. Matyt stengėsi, kad nusikaltimų veika įgautų senaties terminą. Bet to padaryti nepavyko. Pernai balandžio 13 d. vis dėlto teismas užbaigė šį užsitęsusį procesą ir paskelbė nuosprendį.

L. Valinską pripažino kaltu pagal Baudžiamojo kodekso 182 str. 2 d. ir paskyrė jam trejus metus ir 6 mėn. laisvės atėmimo, pagal BK 203 str. 2 d. – vienerius metus laisvės atėmimo. Vadovaujantis BK 63 str. 5 dalies I p., paskirtas bausmes subendrino, griežtesne bausme apimant švelnesnę ir L. Valinskui skyrė subendrintą bausmę – trejus metus ir šešis mėnesius laisvės atėmimo. Vadovaujantis BK 64 str. 1,3 dalimis, prie subendrintos bausmės iš dalies buvo pridėta neatlikta laisvės atėmimo bausmės dalis, už panašų „biznį“ paskirta 2006-04-11 d. Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu. Tad galutinė subendrinta bausmė šios trijulės bosui skirta treji metai ir devyni mėnesiai laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose.

S. Linkevičiūtė pripažinta kalta pagal BK 182 st. 2 d., jai po panašių BK straipsnių dėlionių galutinė subendrinta bausmė paskirta treji metai ir šeši mėnesiai nelaisvės, bausmę atliekant pataisos namuose.

Iš šios trijulės, matyt, mažiausiai prie šios nusikalstamos veikos prisidėjo Gina Jupatova, todėl ji sulaukė švelnesnės bausmės. Ji pripažinta kalta pagal BK 182 str. 2 d. ir, vadovaujantis BK 54 str. 3 d., jai dvejiems metas paskirtas laisvės apribojimas, įpareigojant ją visus tuos dvejus metus kasdien nuo 22 iki 6 val. ryto būti namuose.

Kaip ir buvo tikėtasi, L. Valinskas ir S. Linkevičiūtė apskundė šį Utenos apylinkės teismo nuosprendį Panevėžio apygardos teismui, bet šiomis dienomis sužinota, kad aukštesnis teismas šį aferistų apeliacinį skundą atmetė ir paliko galioti Utenos apylinkės teismo nuosprendį. Abu sugyventiniai jiems paskirtas bausmes jau atlieka už grotų, tik skirtingose kolonijose.

Panevėžio teismas patvirtino ir nukentėjusiųjų civilinius ieškinius dėl nusikalstama veika jiems padarytos turtinės žalos atlyginimo, kurį solidariai priteisė išieškoti iš L. Valinsko, S. Linkevičiūtės ir G. Jupatovos.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje