Skip to content

„Man patinka gyventi kaime ir tai, ką darau…“

Kažkada, pačioje Mindaugo Ralio ūkio gyvavimo pradžioje, lankėmės Ligūnuose (netoli Dūkšto, bet dar Kazitiškio sen.) ir plačiuose laukuose akimis ganėme šimtus avių. Stebėjomės, kad jaunas vaikinas susidomėjo ne kokiu daug madingesniu ir populiaresniu verslu, o avininkyste. Dabar paklaustas, kodėl tuomet buvo būtent avys, Mindaugas juokiasi: „Jau neatsimenu, kodėl mane užkabino idėja auginti avis. Gal kad man buvo įdomu, o avininkystė – neužimta ūkininkavimo niša…“

Bemaž visus į ožio ragą riečianti krizė M. Ralio ūkio tarsi nepalietė, praėjo jo nepastebėjusi. „Nejaučiu krizės, girdėjau, kad ji jau baigėsi (juokiasi). Ūkis išsiplėtė iki pusantro tūkstančio avių, toliau auga, juda, mėsos pardavimai nemažėja“, – šypsosi Mindaugas.

Pradžia ir dabartis

M. Ralio ūkis įkurtas 2004 metais. Tuomet iš Danijos ir Vokietijos atsivežtos pirmosios 250 mėsinių avių. Dabar tai vienas didžiausių avininkystės ūkių Lietuvoje. Panašūs ūkiai yra dar Molėtų, Anykščių rajonuose, Žemaitijoje. Siekiant gauti tik kokybišką produkciją, ūkis nuo pat įkūrimo remiasi ekologinio ūkininkavimo principais, o 2006 m. ūkis buvo sertifikuotas, turi ekologinio ūkio statusą ir parduoda tik savo ūkyje užaugintą ekologišką produkciją. 2010 m. M. Ralio ūkyje dar pradėta auginti ekologinė augalininkystės produkcija, 2011 m. įrengta specializuota avių skerdykla, tad galutinė produkcija vartotojui ruošiama pačiame ūkyje.

2005–2006 m. sėkmingai buvo įgyvendintas investicinis 255,4 tūkst. Lt projektas, finansuotas Europos Sąjungos fondų lėšomis. Už jas įsigyta reikalinga įranga ir žemės ūkio technika veiklai plėsti.

Iš pradžių augintos trijų veislių avys, šiuo metu liko bemaž tik Vokietijos juodgalvės. Šios avys kilusios iš anglų mėsinių avių. Įvairių veislių vietinės avys buvo mišrinamos su žinomomis europinėmis veislėmis ir išvesta Lietuvos juodgalvių veislė. Ji identiška vokiškai.

Vokietijos juodgalvės pasižymi puikia mėsos kokybe ir aukšta skerdienos išeiga. Suaugę avinai sveria 100–130 kg, ėriavedės – 70–80 kg, nuo jų prikerpama 4–5 kg vilnos. Avių kūnas mėsingas ir stiprus. Iš 100 ėriavedžių gaunama 150–200 ėriukų.

Dėl realizacijos – jokių problemų

Joks verslas ilgai negyvuoja, jei sutrinka to verslo gaminamų produktų realizacija. Mindaugas sako, kad dėl jos neturi jokių problemų. Turi nuolatinius klientus – Vilniaus restoranus ir privačius asmenis. Jų nemąžta, o tik daugėja. Mėsos perka ir rajono gyventojai, tarp jų taip pat yra nuolatinių klientų.

Realizacijos tempai ypač palengvėjo, kai 2011 m. buvo įrengta moderni specializuota skerdykla, atitinkanti pačius griežčiausius ES reikalavimus ir direktyvas. Apsilankius skerdykloje, kai joje nevyksta darbas, nežinodamas net iš karto nepasakytum, kokia čia patalpa. Šviesūs tonai, visur preciziškai švaru, patalpos švyti ir blizga nerūdijančio metalo spindesiu.

„Skerdykla dirba vieną dieną per savaitę. Per mėnesį paskerdžiame 40–50 avių. Tiksliau – tiek 11–12 mėnesių ėriukų, nes tik jų mėsa geriausia. Suaugusių avių mėsa tinka dešroms ir panašiems gaminiams. Skerdienos vertę ir kokybę didina jos atvėsinimas, tad skerdykloje įrengta šaldymo patalpa.

Pasak M. Ralio, parduodama ne tik mėsa, beveik viskas. Ilgai nepaklausi buvo vilna, bet dabar ir ji neužsiguli. Ją nuperka klaipėdiečiai, gaminantys jurtas. Perkami vidiniai organai, žarnos, kailiai.

Mindaugas darbininkų nesamdo. Skerdykloje ir kituose ūkio baruose dirba dviese su partneriu. Abu yra įsigiję (nupirkę ar nuomoja) daugiau nei 600 ha žemės.

Kainos

Ėrienos parduotuvėse net šiais laikais nebūna, Ignalinos turguje ši mėsa – taip pat itin retai pasirodanti. Tad šeimininko klausiu, kiek dabar aviena (ėriena) kainuoja?

„Tarkim, Vilniaus turguje mačiau kilogramą parduodant po 30 Lt, o nugarinė kainavo 80 Lt. Tačiau kainos – susitarimo su klientu dalykas“, – sakė M. Ralys, dėl šios priežasties neminėdamas savų kainų.

Užsigeidę ėrienos, tarkim, firminiams šašlykams, jos Ligūnuose bet kada galite nusipirkti. Užtenka paskambinti M. Raliui tel. 8~634 57917, ir ėriena – jau Jūsų namuose. Dėl kainos teks tartis.

xxx

Išvykstant, tradiciškai paklausiau dviejų dalykų – apie ateitį ir ar nenusivylė šiuo verslu? Mindaugas miglotos ateities nemato. „Plėsimės, tobulėsim, eisim pirmyn. Kas dėl nevilties, tai niekada nebuvo nė menkiausios abejonės, kad gal veltui aš čia prasidėjau su tom avim. Man patinka gyventi kaime, patinka tai, ką darau, kad esu pats sau šeimininkas. Ir mano laimei to užtenka“.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje