Skip to content

Kelių policija ragina: būkite atidūs kelyje

MI informacija

 

 

Net ir geriausiai prižiūrimi keliai žiemą būna pavojingesni nei vasarą. Iškritęs sniegas, spustelėjęs šaltukas švarų kelią padaro pavojingu. Žiemos metu kelionėms automobiliu pasiruošiame pakeitę padangas į žiemines, atidžiau stebime šalikelėje esančius kelio ženklus, tikimės, jog pėstieji su savimi turės šviesą atspindinčius elementus. Tačiau labai svarbu ir pačiam vairuojančiajam jausti kelią ir atsakomybę už sėdinčius automobilyje. Kažkodėl esame įsitikinę, jog nelaimės kelyje nutinka kitiems – ne mums, tačiau nesuvaldyti automobilio slidžiame kelyje gali ir patyrę vairuotojai. Sekmadienį, vasario 10 d., kelyje Ignalina–Dūkštas, blaivus 54-erių visaginietis V. Š., vairuodamas nuosavą automobilį „Hyundai Santa Fe“, jo nesuvaldė, nuvažiavo nuo kelio į pakelės griovį. Automobilio keleivė, 27-erių  N. Š., dėl skausmų buvo pristatyta į Visagino ligoninės priėmimo skyrių, o po medikų apžiūros, nenustačius sužalojimų, išleista į namus. Eismo įvykio metu kelio įrenginiai ar svetimas turtas neapgadintas, nežymiai apgadintas automobilis.

Esant žiemiškiems orams, vairuotojams primename keletą elementarių Kelių eismo taisyklių (KET) reikalavimų, kurių laikantis bus išvengta skaudžių eismo įvykių.

Pirmiausia vairuotojas, atėjęs prie apsnigto automobilio, privalo jį tinkamai nusivalyti, ypač langus, ir tik tuomet važiuoti reikiama kryptimi, kadangi priešingu atveju yra keliamas didelis pavojus – blogas matomumas, laiku nepastebėta kliūtis kelyje, sunkiai matomas pėsčiasis.

Kiekvienas vairuotojas privalo turėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba atšvaitą. Netikėtas sustojimas kelyje, o ypač tamsiu paros metu neapšviestoje vietoje, tai netikėta kliūtis kitam atvažiuojančiam vairuotojui, kuris laiku gali nepamatyti kliūties kelyje. Todėl tinkamas transporto priemonės sustojimo vietos pažymėjimas, kaip reikalauja KET, ryškiaspalvės liemenės su šviesą atspindinčiais elementais dėvėjimas išlipus iš automobilio, gali padėti išvengti susidūrimo su kita transporto priemone.

Be to, žiemą turime važinėti pasirinkdami saugų, žiemos greitį, nedaryti per daug veiksmų posūkiuose ir laikytis saugaus atstumo nuo kitų transporto priemonių. Mat tame pačiame kelyje sąlygos gali nuolat keistis – švarų asfaltą gali keisti ledas ar sniegas. Mažesnis greitis leis laiku sureaguoti į pasikeitusias kelio sąlygas. Jeigu ant kelio dangos yra sniego ar ledo, automobilis neturi tiesioginio sukibimo su danga ir labai greitai pradeda slysti. Daugelis eismo įvykių įvyksta dėl to, kad automobiliai važiuoja pernelyg arti vienas kito. Neapsigaukite manydami, kad atstumas yra pakankamas – visų automobilių stabdymo kelias yra skirtingas: tai priklauso nuo jų svorio, stabdžių, elektroninės sistemos, padangų efektyvumo ir vairuotojo sugebėjimų. Jeigu prieš jus važiuojantis automobilis turės šiuos pranašumus, jūs tapsite eismo įvykio kaltininku. Nors tiesiame kelyje daugelis mokame vairuoti, tačiau posūkiai tampa galvosūkiu, ypač – žiemą. Daugelio vairuotojų didžiausia klaida ta, kad jie posūkiuose atlieka per daug veiksmų, mažinančių automobilio stabilumą: stabdo, suka vairą, perjunginėja pavaras ar spaudžia greičio pedalą. Visus šiuos veiksmus reikia atlikti prieš posūkį: dar prieš jį automobilį pristabdykite, įjunkite žemesnę pavarą.

Dar labai svarbu, kad pėstieji privalo vykdyti savo pareigas, numatytas KET – įžengti į važiuojamąją dalį tik tuomet, kai jie įvertina atstumą iki artėjančių transporto priemonių ir jų greitį bei įsitikina, kad tai saugu. Kita problema – atšvaitų ar kitų šviesą atspindinčių elementų nenaudojimas tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui.

Pareigūnai primena, kad kelyje reikia elgtis itin atsargiai tiek pėstiesiems, tiek vairuotojams, tiek keleiviams. Jauskime atsakomybę ne vien už save, tačiau ir už kitus eismo dalyvius, būkime vieni kitiems tolerantiški.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje