Skip to content

Nejudinkite širšių lizdų

MI informacija

 

Gerą širšių lizdą pajudino sveikatos ministras Vytenis Andriukaitis. Apie jo ketinimus prispausti uodegą visokiems „uabams“, besipelnantiems valstybės ir ligonių sąskaita, jau pasakyta nemažai. Gal šį kartą apie tuos, kurie ypač aršiai priešinasi tokiems ministro norams, ir „nuostabiausius“ jų argumentus.

Praėjusią savaitę maloniai nudžiugino pacientų teisių gynimo organizacijos atstovė, kuri pareiškė, kad jeigu „bus sunaikintos“ privačios gydymo įstaigos, ligoniai bus priversti stovėti milžiniškose eilėse prie valdiškų daktarų kabinetų.

Žinia, dabar daug kur gydytojai pusę dienos dirba valdiškoje poliklinikoje, o kitą pusę – privačioje. Apie tai, kad toks gydytojas pataria valdiškos poliklinikos pacientui eiti į privačią, kur „gydytojai geresni“, ir tyrimai tikslesni, nors už juos mokėti reikia, o nuėjęs pacientas pamato tą patį gydytoją ir gauna tokius pat tyrimus, tik už pinigus, jau irgi daug prirašyta. O tai, kad gydytojai, nesant privačių poliklinikų, visokiais sveikatos centrais vadinamų, būtų priversti visą dieną dirbti valdiškoje arba, kaip pas mus Ignalinoje, grįžti į valdišką, ir jokių eilių neatsirastų, arkliui turėtų būti aišku.

O kodėl tai neaišku pacientų teisių gynėjams, irgi, manau, visiems aišku: pacientų teisių gynimo organizacijoms pas mus svarbiau yra privačių „uabų“ gynimas, o į pacientus joms nusispjauti.

Kitas veikėjas, jau iš gydytojų organizacijos, per televiziją pradėjo aiškinti, kad viskas sveikatos fronte susitvarkytų, jeigu gydytojams būtų mokamas „normalus“ atlyginimas – na, mažiausiai dešimt tūkstančių litų, tada gydytojai nebėgiotų į privačias poliklinikas.

Geri norai, tik iš kur tiek pinigų paimti? Privalomo sveikatos draudimo mokestį didinti?

Ir galop visus perspjovė liberalų vadukas Eligijus Masiulis. Jo nuomone, reikėtų ne kalbėti apie privačiose gydymo įstaigose iš pacientų imamas priemokas, o įvesti tokias priemokas valstybinėse gydymo įstaigose.

Liberalų noras sudaryti sąlygas mažumai pelnytis daugumos sąskaita yra begalinis. Tai jie vadina verslo gynimu. Šiaip jau nesuprantama, kodėl žmogus, turintis sveikatos draudimą, kitaip tariant, mokantis pinigus ligonių kasoms, turėtų už savo apdraustą sveikatą privatininkams mokėti dar kartą?

Tai gali suprasti nebent liberalai, jau pradėję šnekėti apie interpeliaciją sveikatos ministrui. Matyt, visų pirma už V. Andriukaičio pasakymą, kad jeigu gydymo įstaiga ima pinigus iš Privalomo sveikatos draudimo fondo, jokių kitų priemokų ji negali imti: gydymas žmonėms turi būti nemokamas.

Įdomu, kad, bent kol kas, liberalų Seime nepalaiko nei socialdemokratai, kuriems priklauso V. Andriukaitis, nei opozicijai priklausantys konservatoriai, bet užtat liberalus remia valdžioje esanti Darbo partija.

Nors gal čia nieko įdomaus nėra, gal „uspaskiniai“ gali taip pasiteisinti: mes dirbančius giname, o ligoniai nedirba, tai tegul daugiau ir moka. Čia jau įdomu, ar ne? Matyt, „vokelių“ sistema darbiečiams labai jau prie širdies.

Na, pabaigoje apie linksmesnius dalykus. Šiandien Užgavėnės. Daugiausia jos jau savaitgalį buvo švenčiamos. Persirengėliai su kaukėmis po miestų ir miestelių gatves vaikščiojo. Žiūrėjau aš į televizorių, žiūrėjau ir padariau išvadą, kad Lietuva labai pasikeitė. Anksčiau per Užgavėnes kokios kaukės būdavo? Kanapinio, Lašininio, žydų ir čigonų. Dabar nė vieno žydo nebemačiau.

Manau, tai susiję su tuo, kad kaip tik šeštadienį Kaune buvo paskelbtas 2012 metų tolerancijos žmogus. Tokiu jis skelbiamas už tai, kad stojo prieš ksenofobiją ir antisemitizmą, na, ir  taip toliau. Taigi. Lietuvoje žydo kaukės per Užgavėnes nebepageidaujamos. Iš čigonų dar galima juoktis, bet iš žydų – nevalia. Rusas, lenkas, vokietis gali būti blogas, žydas – ne. Ar girdėjote ką nors apie antislavizmą ar antigermanizmą? Net žodžių tokių nėra… Todėl ir šito širšių lizdo geriau nejudinti.

Tokia tad pas mus Lietuvoje liberastija ir tolerastija.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje