Skip to content

Nuo kada leidžiama lytiškai santykiauti su nepilnamečiu asmeniu?

MI informacija

 

– Man 19 metų. Susitikinėju su mergina apie du mėnesius, jai 15 metų. Mergina atrodo daug vyresnė (maždaug 18 ar net 20 metų). Be to, ji bendrauja ir elgiasi „ne vaikiškai“ ir šiaip yra labai protinga, gerai mokosi, daugelis jos draugų yra vyresnio amžiaus. Aš ir ji labai norime pasimylėti, tačiau man nedrąsu, kad ji nepilnametė. Noriu paklausti – ar teisiškai galima su 15 metų mergina lytiškai santykiauti? Ar yra skirtumas, kad ir ji to nori? Ar yra už tai numatyta kokia nors atsakomybė?

Eugenijus GAŠČENKA

NUO KADA LEIDŽIAMA LYTIŠKAI SANTYKIAUTI?

LR baudžiamojo kodekso (toliau – BK) 151-1 str. nustatyta, kad pilnametis asmuo, lytiškai santykiavęs ar kitaip tenkinęs lytinę aistrą su jaunesniu negu 16 metų asmeniu, jeigu nebuvo išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų. Nurodyti veiksmai nelaikomi nusikaltimu, jeigu tarp veiksmų dalyvių nėra didelio amžiaus, dvasinės ir fizinės brandos skirtumo.

Tas, kas lytiškai santykiavo ar kitaip tenkino lytinę aistrą su nepilnamečiu asmeniu pasiūlęs, pažadėjęs suteikti ar suteikęs jam už tai pinigų ar kitokios formos atlygį, jeigu nebuvo išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų.

Tėvas, motina, globėjas, rūpintojas ar kitas teisėtas vaiko atstovas arba kitas asmuo, turintis įstatymuose nustatytų įgaliojimų nepilnamečio asmens atžvilgiu, lytiškai santykiavęs ar kitaip tenkinęs lytinę aistrą su tuo nepilnamečiu asmeniu, jeigu nebuvo išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

IŠVADA

Apibendrinant tai, kas išdėstyta, nagrinėjamu atveju darytina išvada, kad pagal bendrąją taisyklę lytinių santykių turėjimas su jaunesniu negu 16 metų asmeniu, jeigu nebuvo išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių, laikomas nusikaltimu ir baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų.

Tačiau jeigu tarp Jūsų ir Jūsų merginos nėra didelio amžiaus, dvasinės ir fizinės brandos skirtumo ir tai yra akivaizdu bei, esant reikalui, sugebėsite tai įrodyti, tokie veiksmai nelaikomi nusikaltimu. Pabrėžtina, kad tai yra vertinamoji aplinkybė, todėl kiekvienu atveju šią aplinkybę galutinai vertina teismas.

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite siųsti tiesiogiai šios rubrikos konsultantui elektroniniu paštu juristas.ignalina@gmail.com arba palikti klausimą paskambinę MI redakcijos telefonais (8~386) 52234, 53702 (po 18 val.).

Pageidaujate privačios teisinės konsultacijos? Registruokitės telefonu 8~624 83459. Anonimiškumas garantuojamas.

Laukiame Jūsų, mieli skaitytojai, klausimų!

Pastaba. Šiame straipsnyje išdėstyti bendrojo pobūdžio paaiškinimai aktualiu skaitytojams klausimu grindžiami 2013 m. vasario 8 d. Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais. Šie paaiškinimai yra autoriaus nuomonė, kuri nepretenduoja į absoliučią tiesą ir negali būti naudojama oficialiuose teisiniuose ginčuose.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje