Skip to content

Žmones reikia auklėti

„Labai džiaugiuosi, kad pajudinote išties opią – atliekų tvarkymo temą. Prieš kelis dešimtmečius mes visi maistui naudojome Srovinaičio ežero ir aplink Ginučius tekančios Srovės upės vandenį. Dabar baisu net pagalvoti, ko tame vandenyje yra.

 

Žinoma, labai džiugu, kad gražiu mūsų kraštu domisi daug turistų, bet kartu ir liūdna, kad dauguma jų, vis dėlto, labai neišauklėti ir nekultūringi žmonės. Pavasarį, nutirpus ledams, išplaukiam su vyru grėbti į pakraščius suneštų šiukšlių. Ko tik ten nėra, o svarbiausia – kiek. Pasikalbam su visais apylinkių žmonėmis. Visi pasibaisėję. Praplaukiantys turistai ne tik į vandenį šiukšles mėto, bet ir šalia vandens įsikūrusių žmonių pieveles ar poilsio zonas paverčia tualetais. Visiškai necivilizuoti dabartiniai poilsiautojai. Žinoma, kategoriškai visų smerkti nederėtų, yra ir labai padorių žmonių, ypač tarp užsieniečių. Tarkim, pas mane ilsėtis atvyksta tik užsieniečiai pagal išankstinę registraciją. Jų nereikia raginti rūšiuoti, nes viską ir taip idealiai aplink save susitvarko.

Manau, didesnę atsakomybę už tuos turistus turėtų prisiimti ir baidarių nuomotojai, kurių dabar jau visa galybė. O nuomotojų pareigomis ir atsakomybe turėtų pasirūpinti  rajono taryba. Tvarka rajone turi rūpintis valdžia, o gyventojai tik padeda tą tvarką palaikyti. Išleidi komandą į kelionę, įdėk ir maišus atliekoms, kuriuos jie privalo grąžinti prikauptus atgal atvykę. O kas darosi mūsų miškuose, kai praplaukia tūkstančiai turistų? Juk jie, išplaukę į gamtą, nenustoja vartoti. Sakau taip, nes dauguma žmonių dar nepaiso jokių sveiko proto normų (didmiesčių gyventojai, matyt, nuo švaraus oro gūsio praranda protą, nes jų elgesys labiau primena iš narvo išleistą beždžionę, nei protaujantį padarą, tai ką jau čia kalbėt apie rūšiavimą ir panašiai – autor. past.). Mūsų žmones reikia auklėti.

UAB „Kompata“ direktorius Vytautas Čepulėnas taip pat dar nelabai įsivaizduoja, kad yra žmonių, sąžiningai tvarkančių atliekas. Ilgą laiką susirašinėjau su juo, kol įrodžiau, kad aš atliekų turiu labai mažai, nes viską labai tvarkingai rūšiuoju“, – pasakoja Ginučių kaimo gyventoja Regina Maksimovienė.

Dėkojame gerbiamai skaitytojai už nuomonę ir vis dar laukiame Tarybos narių minčių. Artimiausiuose numeriuose bandysime apibendrinti visas gautas skaitytojų nuomones, į kurias, tikimės, atsižvelgs ir mūsų valdžia.

xxx

Skambinę gyventojai dar teiravosi, kur mesti skardines nuo įvairių gėrimų ar alaus. Metalo pakuočių nėra tiek daug, todėl specialių konteinerių joms dažniausiai nėra. Metalo atliekas reikia mesti į plastikui arba stiklui skirtą konteinerį (žiūrėti užrašus ant konteinerių). Galima mesti konservų dėžutes, skardines nuo gėrimų, aliuminio lėkštes ir kepimo skardines, metalinius dangtelius, dėžutes ir visas kitas metalinės pakuotės atliekas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje