Skip to content

Nuo kalno slydo autobusas su keleiviais

MI informacija

Vieną dieną linksniuojam, kitą – jau dėkojam ir giriam, o po savaitės ir vėl linksniuojam. Taip jau buvo, yra ir bus. Padarei gerą darbą – pagirsim, padėkosim, nuskriaudei ką nors –  pirštu pabaksnosim. Pasaulyje turbūt nėra tobulų, neklystančių žmonių, kiekvienas tik siekia tos tobulybės. Nebūna ir absoliučiai gerų, ar absoliučiai blogų. Praėjusią savaitę tik spėjome pasidžiaugti geru Ignalinos kelių tarnybos darbu, o jau penktadienio (vasario 15 d.) popietę užvirto pasipiktinusių skambučių lavina, kaltinančių šios tarnybos valdžią.

Pirmasis skambutis tik pranešė apie netikusį Kelių tarnybos darbą, dar kiti skundėsi žmones pamiršusia valdžia, moterys verkė dėl kelyje „pamestų“ vaikų, atkaklesni prašė rajono mero ir Kelių tarnybos viršininko kontaktų.

Penktadienio popietę, 14 val., iš Ignalinos į Rimšę per N. Daugėliškį išvyko autobusas. Tik pavažiavęs apie kilometrą už N. Daugėliškio link Kampelio, kur visas kelias – dvi nuokalnės, dvi įkalnės ir dar du vingiai – likus maždaug trims metrams iki viršūnės, pradėjo slysti žemyn. „Kelias – vienas ledas, jau ir tiesiai važiuojant rankos ir nugara prakaituoja nuo įtampos, nes autobusas slidinėja į visas puses, juk mūsų autobusų padangos „asfaltinės“, o į kalną taip ir neužvažiavom. Pradėjom slysti žemyn, išsigandau ir aš, nes šone kelio įduba ir mes tikrai būtume apvirtę. Pamenu, kad kažkas pradėjo šaukti, prašyti, kad stočiau ir išleisčiau, bet aš ir sustoti negalėjau. Laimei pasisekė suvaldyti autobusą, mes sustojome ir aš išlaipinau keleivius. Jie visi toliau nuėjo pėsti, o aš atbuline eiga grįžau į N. Daugėliškį iki Grybėnų sankryžos ir šiaip taip apsisukau. Per 30 metų vairuotojo darbo stažo toks atvejis buvo pirmas. Dar ir dabar visą purto. Neužvažiavau ne aš vienas. Į tą kalną neužsikėlė ir miškovežiai su grandinėmis ant ratų. O kelio slidumas! Išlipęs iš autobuso vos nepargriuvau. Skambino mūsiškiai į Kelių tarnybą ir prašė pabarstyti, bet mums pasakė, kad prie pavojingų ruožų yra krūvelės druskos–smėlio mišinio, tad galim ir patys pasibarstyti“, – pasakoja po įvykio N. Daugėliškyje sutiktas Ignalinos autobusų parko vairuotojas Stasys Šiaudinis.

Vairuotojas išties visas virpėjo po patirto streso, kurį laiką drebėjo ir balsas. Juk jei būtų nutikus nelaimė, kalėjimas – jam, o ne tam, kas iš tiesų yra atsakingas dėl tokios situacijos. Juk autobuse važiavo beveik trisdešimt žmonių.

Pasiūlymas patiems pasibarstyti kelią – mažų mažiausiai juokingas. Kada su keleiviais į paskutinę stotelę atvažiuotų autobusas, jei visą kelią nuo N. Daugėliškio iki Rimšės kastuvėliu vairuotojas barstytų, o ir krūvelės ten tokios, kad tik po ratais tam kartui gali paberti, be to, užverstas sniegu tas krūveles dabar vargiai ras ir patys kelininkai. Šis kelio ruožas – vingiai ir kalnai.

Ponia A. G. iš Mažėnų visai nevaldė emocijų ir verkė skambindama telefonu. Ji tąkart važiavo pasiimti savo ir kaimynų vaikų, paleistų iš autobuso. „Mašiną ant kelio nešioja, kaip degtukų dėžutę, kaip žmonėms važiuoti? Tegul atveža pakankamai paprasto smėlio, mes ir patys visi po truputį kelią pasibarstysim, kiek galima eiti iš proto. Jokios kelių valdžios penktadienį po pietų darbe jau neberasi, nieks ragelio nebekelia, jiems – viskas galima, o tu, žmogau, dusinkis kaip nori. Gana jau, kol nesibaigs šita betvarkė, į mokyklą vaikų nebeleisim“, –  piktinosi mažėniškė.

Gal tegul atsisėda Ignalinos kelių tarnybos viršininkas ponas Vaiduolis Taraškevičius, gerbiamas rajono meras ar Ignalinos autobusų parko direktorius Valentas Meškėnas ne į savo naujutėlaičius automobilius ar visureigius, o į 20-ies metų senumo „pasatus“, tada ir supras, prižiūrimi keliai, ar ne, saugu važiuoti – ar ne. Vaizdžiai kalba ir patys vairuotojai: „Mašina darda, varžtai krenta, dantys žlega, o dantų protezai neretai ir lieka automobilyje“.

Vis dėlto, ne tik kelininkai yra kalti dėl vos nenutikusios nelaimės. Juk ir autobusų parko autobusas į reisą išleistas techniškai netvarkingas. Žmonės pasitiki jumis, o jūs…

Iš įvykio vietos MI paskambino ir Kelių tarnybos viršininkui V. Taraškevičiui, jam pranešta apie situaciją ir paprašyta pabarstyti kelią, nes prieš akis savaitgalis, o autobusų parkas teigė daugiau šiuo maršrutu keleivių nebevešiantis. Šeštadienio rytą vietomis kelias jau buvo pabarstytas.

P. S. Sinoptikai sako, kad žiemai dygsta nauji dantys, tad šiomis dienomis (iki savaitgalio) daug snigs, siaus pūgos, sugrįš šalčiai iki -15 ºC ir daugiau. Tad, vairuotojai – būkite atsargūs. Ne tik minėtame, bet ir kituose keliuose.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje