Skip to content

Suklastotas atestatas koją pakišo po 20-ies metų

Jau nuvilnijo keli skandalai, kai įvairaus kalibro politikai ir valdininkai gavo per sprandą, karjeros siekę su padirbtais mokslo baigimo diplomais. „Nusodintas“ dėl šios priežasties buvęs Ignalinos miškų urėdas Vergantas Valiukas (dar vyksta jo teismai), ilgai dėl šios nuodėmės aiškinosi Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskich, tokių nemalonumų turėjo ir kiti valdininkai. Net po 20 metų yla iš maišo išlindo ir ignaliniečiui D. L., panorusiam stoti į Karo akademiją.

Mat jai pateikė suklastotą brandos atestatą, liudijantį, kad jis esą baigė tuometės Ignalinos pirmosios vidurinės mokyklos Neakivaizdinį skyrių ir išlaikė brandos egzaminus. Tą patį dokumentą pateikė ir tarnybos vietoje – Krašto apsaugos savanoriškų pajėgų Utenos apskrities teritorinės gynybos rinktinės vadovams. Buvo iškelta baudžiamoji byla.

Jos duomenimis, Ignalinos Česlovo Kudabos pagrindinės mokyklos archyve duomenų apie tai, kad D. L. prieš 20 metų baigė tuometę Ignalinos pirmąją vidurinę mokyklą nėra, joks vidurinio mokslo baigimo atestatas jam neišduotas. Teismo ekspertizės centro ekspertai nustatė, kad kariūnui išduoto brandos atestato blankas yra tikras, bet nenustatyta, kas padarė netikrus rankraštinius įrašus ir pasirašė. Tačiau reikalo esmės tai nekeičia, išvada viena – dokumentas suklastotas.

Bylą tyręs Panevėžio apygardos prokuratūros Utenos apylinkės prokuroras Genadijus Jefimovas, dirbantis Visagine, teigia, kad tokia nusikalstama veika anksčiau ar vėliau išaiškėja ir už tai tenka atsakyti baudžiamąja tvarka. Ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kariuomenės policija. Įstatymas už pagamintą netikrą ar suklastotą tikrą dokumentą ir disponavimą žinomai suklastotu dokumentu bei jo realizavimą, numato baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

Prokuroro G. Jefimovo, palaikiusio valstybinį kaltinimą Visagino teisme nagrinėjant šią bylą, prašymu, už suklastoto brandos atestato įgijimą ir disponavimą 38-erių ignalinietis pripažintas kaltu ir nubaustas 6500 litų bauda.

Tai geras moralas jaunimui. Mokykitės, nes jau neveikia devyniasdešimtųjų logika, kad neva „kam mokytis, Gariūnuose daugiau uždirbsiu“. Tokių kalbų tuomet teko girdėti nemažai. Subręsit, imsit kitaip mąstyti, suprasit, kad be mokslo nieko nepasieksi, bet bus vėlu: taip reikalingo popierėlio apie išsimokslinimą neturėsit, o tada ims kipšas, kaip tą D. L., ir sugundys…  

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje