Skip to content

Sužibo „Tramtatulio“ perliukai

MI informacija

Kas gali būti gražiau už dainą, pasaką ar sakmę bei mįslę, skambančias iš mažųjų lūpų ir sujungiančių kartas bei kultūras nematomomis, bet labai tvirtomis gijomis. Galima sakyti, kad tokią misiją turi ir šaunusis „Tramtatulis“ – kas dvejus metus organizuojamas respublikinis vaikų ir mokinių, lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų, konkursas, kurio tikslas – skatinti mažuosius domėtis savo krašto tradicine kultūra, ugdyti jaunuosius lietuvių liaudies dainų, sakytinės kūrybos, instrumentinės muzikos atlikėjus. Ignalinos rajono kultūros ir sporto centre rajoninis „Tramtatulio“ turas surengtas vasario 27 d.

Šventė vyko ir pernai, tačiau tai buvo tik gražus koncertas ir savotiška repeticija. Šiemet konkurse dalyvavo 18 jaunųjų dainininkų ir pasakorių, gražiai tarmiškai pristačiusių savo krašto kultūros lobyną. Net 9 tramtatuliukai buvo iš Ignalinos „Šaltinėlio“ mokyklos, du – iš Vidiškių gimnazijos, vienas – iš Naujojo Daugėliškio vidurinės ir po du iš Česlovo Kudabos pagrindinės bei Didžiasalio „Ryto“ vidurinės mokyklos. Dalyvius vertino komisija: savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Lisauskienė, šio skyriaus vyresn. specialistė Rasa Juodagalvienė ir Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parkų kultūrologė Sigutė Mudinienė.

Mažųjų grupėje geriausiai įvertinti Ignalinos „Šaltinėlio“ mokyklos auklėtiniai. Tai keturmetė Gabrielė Zabulytė, kurią  parengė mokytoja Vida Ksenzovienė, ir šešiametis Ignas Aleksejevas. Šį berniuką ir dar tris „Sruzdėliukų“ grupės pasakorius konkursui ruošė auklėtoja Janė Čiplienė. Gabrielė ignaliniečius jau džiugino „Mažosios žvaigždutės“ koncerte. Mergytė tiesiog sužavi savo artistiškumu, gražiu ir aiškiu dainavimu. Puikiai parinktos linksmos dainelės, gražūs tautiniai drabužiai ir atlikėjos šypsena bei drąsa nepaliko abejingų. Ignas taip pat jau žinomas pasakorius ir įvairių renginių dalyvis. Taip nuoširdžiai, jausmingai porinantis mažas berniukas primena rimtą seneliuką iš kokio nors gero vaidinimo. Šie du perliukai  tikrai puikiai atstovaus Ignalinos kraštui.

Iš vyresniųjų grupės į kovo 16 d. vyksiantį zoninį konkurso turą atrinktas labai gražiai ir aiškiai tarmiškai pasaką bei sakmę papasakojęs aštuonmetis Algirdas Pauliukėnas iš Didžiasalio „Ryto“ vidurinės mokyklos (mok. Danutė Misienė) ir tos pačios mokyklos dvyliktokė Giedrė Misiūnaitė. Mergina taip pat pristatė pasaką ir sakmę – tarmiškas tekstas liejosi taip natūraliai ir įtikinamai. Galima pasakyti, kad liaudies kūrinių pateikime bene svarbiausi kokybiniai akcentai yra žodžio aiškumas, gera tartis ir reikiamas garsumas, atlikėjų drąsa ir artistiškumas. Žinoma, visada maloniau matyti ir tokiam konkursui tinkamus drabužėlius.

Renginį vedęs Eimantas Ramanauskas pasidžiaugė, kad Ignalinoje yra talentingų vaikų ir jaunuolių, kurie myli savo gimtojo krašto žodį ir dainą, kurie senolių sukrautu lobiu gali dalintis su kitais. Dėkota mokytojams, surandantiems perliukus, įdomius liaudies kūrinius ir negailintiems laiko ruošiantis pasirodymui. Įdėtas darbas yra tikrai matomas ir atsiperka žiūrovų šypsenomis bei įvertinimu.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje