Skip to content

168 valandos

MI informacija

Šiųmetė žiema parsidavė reklamos madoms. Žinomas reklaminis šūkis – perki tris, ketvirtą gauni nemokamai – panašu, tapo šios žiemos moto. Pragyvenus tris kalendorinės žiemos mėnesius, mums pridūrė ketvirtą – kovą. Šalčio ženklesnis atsitraukimas prognozuojamas tik nuo kitos savaitės vidurio, o šį savaitgalį dar, sako, užteks ir sniego, ir pūgų. Gal išrinkus naują popiežių daugiau vilties, kad jis susitars su savo Dangiškuoju Tėvu ir bent Velykoms atšils…  

Didžiausias šios savaitės įvykis – naujo Romos popiežiaus išrinkimas. Trečiadienį, antrąją konklavos dieną, po penktojo balsavimo pasaulis iš Siksto koplyčios krosnies kamino pamatė besidraikantį baltą dūmą, kuris paskelbė – 266-asis popiežius išrinktas. Katalikų Bažnyčios vadovu tapo buvęs Argentinos kardinolas, 76-erių Jorge Mario Bergoglio (skaityti – Chorkė Marija Bergolio). Jis pasirinko Pranciškaus I vardą. Per Katalikų Bažnyčios 2000 metų istoriją tai pirmas toks vardas, pirmąkart popiežiumi tapo jėzuitas, pirmąkart – Lotynų Amerikos atstovas. Ir jo išrinkimo data įspūdinga – 2013-03-13. Beje, trečiadienį, apie 20.15 val., ėmė skambinti Ignalinos bažnyčios varpai, kurie aidėjo apie 12–15 min. Jie ignaliniečiams paskelbė, kad popiežius išrinktas.

Dabar Bažnyčios istorikai ir politologai vienas per kitą spėlioja, kokia bus naujojo Vatikano vadovo politikos kryptis. Dauguma teigia, kad, nors argentinietis laikomas konservatoriumi, iš jo laukiama reformų. Prieš konklavą jo vardas nebuvo minimas tarp favoritų, be to, jis neatitinka vienos pagrindinių prieš naujo popiežiaus rinkimus keltų prielaidų, kad naujasis Bažnyčios lyderis bus palyginti jaunas. Pranciškus I buvo vyriausias iš daugumos galimų kandidatų ir jo vardas beveik nebuvo minimas prieš konklavą.

Žinovai sako, kad iš to, kokį popiežišką vardą pasirinko naujasis Katalikų Bažnyčios pontifikas, galima spręsti, kokios politikos jis laikysis. Naujojo popiežiaus pasirinktas Pranciškaus vardas nurodo dvasinį atsinaujinimą, paprastumą ir neturtą. Prisimenamas Pranciškus neturtėlis, kuriuo seka broliai pranciškonai, minimas ir jėzuitų šventasis Pranciškus Ksaveras, kuris buvo misijonierius ir mirė prie Kinijos krantų. Vardą pasirenka pats popiežius, pagal tai, kuo seks, kokie Bažnyčios vadovai jam yra pavyzdys ir kokią bažnyčios politiką norėtų vykdyti, kokią teologinę liniją palaikyti. Tai ir yra pagrindiniai popiežiško vardo pasirinkimo motyvai. Iki maždaug VI a. išrinktieji popiežiais buvo vadinami savais vardais.

Ko gero, Pranciškaus vardas pasirinktas neatsitiktinai, nes Ch. Bergolio biografija išties sklidina kuklaus elgesio pavyzdžių. Būdamas kardinolu jis garsėjo asmeniniu kuklumu, doktrininiu konservatyvumu ir atsidavimu socialiniam teisingumui. Užuot įsikūręs rūmus primenančioje vyskupo rezidencijoje, jis pasirinko gyvenimą mažame bute, miegodavo paprastoje lovoje pastate sostinės centre, o jo kambarys, kai šalta, būdavo šildomas krosnele. Į darbą važinėdavo autobusu, pats gamindavosi valgį ir reguliariai lankydavo lūšnynus, supančius Argentinos sostinę. Jo nuomone, socialinė pagalba, o ne ginčai dėl doktrinos, turėtų būti esminė Bažnyčios veikla.

Trečiadienį Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino naująjį katalikų Bažnyčios vadovą, popiežių Pranciškų I, o visus Lietuvos ir pasaulio  tikinčiuosius – su greitu naujo dvasino lyderio išrinkimu bei palinkėjo atsinaujinimo pasauliui ir pačiai Bažnyčiai. Prezidentė su kitų šalių vadovais dalyvaus inauguracijos iškilmėse Vatikane ir naujajam Popiežiui padovanos lietuvišką  verbą…

Kaip jau anksčiau pastebėjau, numatomos „tvarkiečių“ ir „darbiečių“ jungtuvės nebus sklandžios, šią savaitę pranešta, kad jos stringa. Jungtis susiruošusių partijų lyderiai žadėjo, kad partijos vestuves šoks balandį, tačiau iki šiol iš keturių jungtuves turinčių organizuoti darbo grupių realiai veikia vos viena – derinimo. Iš partijų jau pasitraukė keli nariai – tokių jungtuvių priešininkai. Tačiau daugiausia erzelynės dėl partijų vadų – R. Pakso ir V. Uspaskicho. Kas bus naujo tvarinio lyderis?..

Rajono padangėje netyla atgarsiai dėl autobusų parko, visokiais žodžiais keikiami kelininkai, neprižiūrintys apledėjusių rajoninių kelių. Bet ledus pralaužė Ignalinos enervizijos programa – daugiabučių renovacija, pastebėti pirmieji pavasario šaukliai – varnėnai…

Judraus ir nenuobodaus, tikėkim, paskutinio šalto savaitgalio!

Redaktorius

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje