Skip to content

Kokia yra naudojimosi bendru butu nustatymo tvarka?

MI informacija

– Dovanojimo būdu įsigijau du penktadalius dviejų kambarių buto dalies Ignalinoje. Trys penktadaliai buto priklauso mano seseriai. Jau kurį laiką nesutariame dėl buto naudojimo tvarkos, kas kuriuo kambariu gali naudotis ir pan. Kai paskutinį kartą bandžiau patekti į butą, sužinojau, kad pakeistos buto spynos, o į skambučius arba neatsako, arba trumpai pakalbėjus numeta ragelį, neva tai tik jos butas. Ar yra kokia nors bendro buto dalijimąsi nustatanti tvarka? Kaip ją nustatyti ir kur kreiptis?

BENDROSIOS DALINĖS NUOSAVYBĖS VALDYMAS

Bendrosios nuosavybės teisė yra dviejų ar kelių savininkų teisė valdyti, naudoti jiems priklausantį nuosavybės teisės objektą bei juo disponuoti. Bendrosios dalinės nuosavybės teisė yra, kai bendrosios nuosavybės teisėje nustatytos kiekvieno savininko nuosavybės teisės dalys, o bendroji jungtinė nuosavybės teisė – kai nuosavybės teisės dalys nėra nustatytos.

LR civilinio kodekso (toliau – CK) 4.75 str. 1 dalyje nustatyta, kad bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektas valdomas, juo naudojamasi ir disponuojama bendraturčių sutarimu, reiškia įstatymo įtvirtintą kiekvieno bendraturčio pareigą visus su bendru turtu susijusius klausimus spręsti vadovaujantis interesų derinimo, proporcingumo, savitarpio supratimo principais. Kai yra nesutarimas, valdymo, naudojimosi ir disponavimo tvarka nustatoma teismo tvarka pagal bet kurio iš bendraturčių ieškinį.

Butų ir kitų patalpų savininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso namo bendro naudojimo patalpos, pagrindinės namo konstrukcijos, bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, sanitarinė–techninė ir kitokia įranga. Savininkas gali reikalauti pašalinti bet kuriuos jo teisės pažeidimus, nors ir nesusijusius su valdymo netekimu.

TEISMINIS NUOSAVYBĖS GYNIMAS

Ieškinys dėl nekilnojamojo daikto valdymo pažeidimų pašalinimo paduodamas nekilnojamojo daikto buvimo vietos teismui, o dėl kilnojamojo daikto – vadovaujantis bendromis teismingumo taisyklėmis. Ieškinyje, be CK nustatytų reikalavimų ieškiniui, turi būti nurodoma: 1) įrodymai, patvirtinantys daikto valdymo faktą; 2) daikto aprašymas; 3) registruotiniems daiktams – duomenys iš viešo registro. Taip pat reikia pridėti ir Buto naudojimosi tvarkos nustatymo projektą.

IŠVADA

Apibendrinant tai, kas išdėstyta, nagrinėjamu atveju darytina išvada, kad butas šiuo atveju yra valdomas bendrosios dalinės nuosavybės teise, todėl juo turi būti naudojamasi ir disponuojama bendraturčių sutarimu. Jei susitarimo pasiekti nepavyksta, galite ieškiniu kreiptis į buto buvimo apylinkės teismą reikalaujant nustatyti buto naudojimosi tvarką ir pašalinti bendraturčių valdymo pažeidimus.

Už ieškinį mokėtinas 143 Lt žyminis mokestis. Teismas, priimdamas sprendimą ieškinį patenkinti, nustato realų terminą, per kurį atsakovas turi pašalinti daikto valdymo pažeidimus.

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite siųsti tiesiogiai šios rubrikos konsultantui elektroniniu paštu juristas.ignalina@gmail.com arba palikti klausimą paskambinę MI redakcijos tel.: (8~386) 52234, 53702 (po 18 val.).

Pageidaujate privačios teisinės konsultacijos? Registruokitės telefonu 8~624 83459. Anonimiškumas garantuojamas.

Laukiame Jūsų, mieli skaitytojai, klausimų!

Pastaba. Šiame straipsnyje išdėstyti bendrojo pobūdžio paaiškinimai aktualiu skaitytojams klausimu grindžiami 2013 m. kovo 8 d. Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais. Šie paaiškinimai yra autoriaus nuomonė, kuri nepretenduoja į absoliučią tiesą ir negali būti naudojama oficialiuose teisiniuose ginčuose.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje