Skip to content

Vienišai mamai siūlė „pasivolioti nuogu pasturgaliu“

MI informacija

Na, štai, kaupėme, kaupėme ir sukaupėme. Vasario 15 d. numeryje („Daugėliškėnai nori nedaug: tik gyventi ramiai, gražiai ir oriai“, MI, Nr. 13) rašėme apie daugėliškėnų bėdas. Po straipsnio sulaukėme įvairių atsiliepimų SMS žinutėmis, el. paštu, telefonu, kiti mintis liejo sutikę gatvėje. Vienareikšmiškai visi tvirtino, kad straipsnyje – visa tiesa ir vis už jį dėkojo, kiti dar perdavė pasiūlymų seniūnui. Visko, žinoma, jums nepateiksime, nes ir laikraščio neužtektų, bet paminėsime, mūsų manymu, svarbesnius dalykus.

Pateikiam keletą SMS žinučių: „Dėkojam už išdėstytas mintis, kad daugiau žmonių matytų visas mūsų blogybes, tai gal kada nors ir pasiektume kažko…“, „Ačiū už TEISYBĘ…“, „Mūsų seniūnija – ne vieša vieta, o seniūnijos ponių privatūs namai – užeini ir nežinai, iš kurio kampo gali būti užpultas, kad vaikščioji, kur nereikia…“ ir t. t.

O štai ką rašo interneto svetainės lankytojai:

„Šituo klausimu aš irgi turiu didžiulį pasiūlymą – Švenčionių gatvėje šalia kelio stovi didžiuliai „avariniai“ medžiai, parkelis užverstas medžiais, o ir patys daugėliškėnai – ne aplinkinių kaimo gyventojai– ten padarė šiukšlyną. Sutvarkius šią vietelę būtų labai gražus parkelis, o dabar – tik šiukšlynas ir varnų lizdai. Manau, kad aplinkiniai gyventojai sutiktų ir patys prisidėti prie „švaros misijos.“

„Gryna tiesa, bet ne viskas paminėta. Seniūnijoje kažkokia nesveika aplinka. Užeini, tai kaip į kokią sektą. Pasakysi ne tokį žodį Palubinskienei, Šalnienė liepsnomis spjaudysis, paprieštarausi Šalnienei – Ryliškienė trišakiu liežuviu užplaks. Krokodilo odą užsitempę, vanago nagus užsiauginę, kobrų liežuvius išgalandę ir vištų smegenis užsiauginę. Ir kur žiūri ta rajono valdžia? Išeitis viena – vyt visus iš seniūnijos lauk ir viskas. Na, beveik visus. Gyvenam kaip gūdžiam Baltarusijos kaimelyje. Gėda ir draugus pasikviest. O pasiūlymas apie „švaros misiją“ tai labai geras. Visą kaimą reikia sukviest į šeštadienines talkas kelis savaitgalius iš eilės, nes vienu kartu nieko nepadarysi. Stiprybės, stiprybės ir dar kartą stiprybės Daugėliškio liaudžiai!“

Garbingo amžiaus močiutė prašė „užstoti seniūną“. „Vaikeliai, geras mūs Juozukas, tikrai geras. Va, man du kartus kelią paremontavo, o taip tai iki namų ir pagalbinė (greitoji pagalba) neprivažiuotų. Anas per savo gerumų ir šitas bobas, ir sveikatų, ir darbų praras. Priėmė darban, leidžia viską daryt, o tada ir pats nebesusitvarko. Žinok, vaikeli, vienąkart nusileisk – viršaus nebeturėsi. Aš senas žmogus, bet patyręs, gyvenimo ir vargo matęs. O mūs Juozukas tikrai tikrai geras“, – pasakojo močiutė.

Pasisakė ir jaunimas, bet daugiausiai akmenų skriejo į socialinės darbuotojos Elvyros Palubinskienės daržą. Kai jauna moteris kreipėsi į ją pašalpos, iš Palubinskienės gavo pasiūlymą pirma pasivolioti girtai nuogu pasturgaliu prie seniūnijos durų, tada ateiti pašalpos. Na, ponios ciniškas humoras, visiškai nederantis socialinei darbuotojai, stebina ne tik eilinius miestelio gyventojus, bet ir žemiausio socialinio sluoksnio atstovus. Ši socialinė darbuotoja reikalus sprendžia labai paprastai: kad nereiktų pačiai nieko daryti, paskambina močiutės artimiesiems ir pareiškia, kad jie nesirūpina močiute, todėl korespondentai jau laksto po kaimą ir renka informaciją apie juos – rašys straipsnį. Iš tiesų tai tebūna paprasčiausias melas.

Pora skaitytojų pageidavo viešai gauti ponias Elvyros atsakymą į jiems rūpimus klausimus. Domėjosi, kodėl seniūnijoje nėra lankomosios priežiūros specialistų, kurie prižiūrėtų vienišus senelius, ir ką socialinė darbuotoja darbo metu veikia interneto pažinčių svetainėse?

„Aš neklausiu AR, o klausiu KODĖL E. Palubinskienė nuo kovo 7 d. (tada stebėt pradėjau) maždaug nuo 9 val. ryto pasineria į interneto platybes? Kiekvienas to nepamatys, bet tas, kuris jos „draugų“ rate, ją prisijungusią internete mato nuolat, mato jos komentarus prie nuotraukų ir kitur. Tinklalapyje www.facebook.lt ji ištisai lankosi, bendrauja su draugais, o www.draugas.lt – ieško pažinčių, draugų, susirašinėja sau jais. Tai nėra nieko smerktino ir blogo, jei vyksta laisvalaikiu, bet darbo metu!? Gyvena socialiniam būste, naudojasi valdišku gėriu, kaip savo, ir dar darbo metu pramogauja internete. Tai kam seniūnijoje internetas? Kad ponios pažinčių susirast galėtų?“, – svarstė jauna moteris.

Seniūnas Juozas Paukštė paaiškino, jog lankomosios priežiūros darbuotojų seniūnijoje nėra, nes, pasak socialinių darbuotojų, nėra poreikio. „Na, o tikrinti, ką veikia darbuotojai darbo metu – kažkaip neetiška. Žmonės sėdi prie kompiuterio, regis, įnikę į darbą“, – sako J. Paukštė. O pati ponia Elvyra paaiškino, jog seniūnijoje krizė, todėl ir nėra lankomosios priežiūros darbuotojų. „Anksčiau buvo, bet paskui dėl krizės visus atleidome. Kad lankomų vienišų žmonių yra, tai taip, bet kiek, tiksliai nežinau, nes nėra reikalo dabar juos skaičiuoti. Socialiniuose tinklapiuose lankausi, ir dabar ketinu lankytis, nes aš susirašinėju su klientais. Štai ir vakar manęs klausė: „Ar bus kruopos?“.

Oho… matyt, ne kiekvienos seniūnijos socialinė darbuotoja gali pasidžiaugti tokiu civilizuotu bendravimu su savo interesantais.

Ir vis dėlto, tarybos narė Marijona Lukaševičienė taip pat pasibaisėjusi situacija N. Daugėliškyje. „Kas ten parašyta? (minėtame straipsnyje) Nieko. Nieko, kas nebūtų akivaizdu. Visi tai matome ir tai žinome, bet niekas nesikeis, kol patys žmonės nepareikš noro viską keisti. Aš prisimenu, kaip buvo balsuota dėl socialinio būsto pirkimo E. Palubinskienei ir remontui skirtų 20 tūkst. litų. Bet tada buvo akcentuota, kad ten gyvena kažkoks neįgalus žmogus, o ji tik jį slaugo. Tada tai būtų buvęs teisėtas būsto skyrimas. O kas iš tiesų ten gyvena, tai net netikrinom. Man dar apskritai klausimų kelia pačios Elvyros kompetencija eiti socialinės darbuotojos pareigas. Ji net nežino, kas jos teritorijoje gyvena, nesusipažinusi su žmonėmis. Kai atsiunčia gyventojų sąrašą, tai kaip iš kosmoso. Sykį net pasiūliau nufotografuoti Šiūlėnų gyventojus ir atsiųsti jai, kad susipažintų. Situacija tokia: kadangi nusiskundimų daugiau nei reikia, į artimiausią Kaimo ir ekologinių reikalų komiteto, kurio pirmininkė esu, posėdį bus kviečiama ši darbuotoja ir bus svarstoma“, – teigia Marijona Lukaševičienė. 

Socialinio būsto nuomininkai turėtų būti tikrinami kasmet. Kas ten gyvena ir kokias pajamas gauna? Jei neatitinka reikalavimų ar pajamos viršija nustatytas, toks žmogus yra iškeldinamas iš socialinio būsto.

Tad akivaizdu, kad ir Daugėliškio seniūną vėluojantis pavasaris užvers permainomis ir darbais.

 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje