Skip to content

Pirtis gali tapti ir sveikatos priešu

MI informacija

Pirtis ne tik stiprina imunitetą bei padeda lengviau įveikti kai kurias ligas, bet yra ir puiki profilaktikos priemonė. Tie, kas dažnai lankosi pirtyje, žino, kad pirties procedūros gerina psichinę savijautą, miegą, teigiamai veikia odą.

Tačiau netvarkinga pirtis gali tapti jūsų sveikatos priešu. Pirtyje galima užsikrėsti grybeliu, niežais, o nuo naudojamų eterinių aliejų kilti alergija. Jei turite kokių nors sveikatos sutrikimų, prieš naudodamiesi pirties malonumais ir įvairiomis vandens procedūromis, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. 

Besirūpinantiems savo sveikata, siūlyčiau pasidomėti, ar asmenys, teikiantys pirties paslaugas, turi leidimą–higienos pasą, kuris liudija, kad teikiamos paslaugos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus, o aplinka yra saugi žmogaus sveikatai. Jei kyla kokių nors klausimų dėl naudojimosi pirtimi, atsakymą turėtumėte rasti pirties persirengimo ar poilsio patalpoje pakabintoje informacijoje, kaip saugiai naudotis pirtimi.

Pirties mėgėjai turėtų žinoti, kad pirtyje draudžiama naudotis dubenimis ar vonelėmis, kurių paviršiai yra pažeisti arba įskilę. Paslaugos gavėjas turėtų atkreipti dėmesį, ar skirtingai paženklinti dubenys kūnui ir kojoms plauti. Skirtingai privalo būti paženklinti ir dubenys vaikams.

Daugkartinio naudojimo prausimosi reikmenis po kiekvieno naudojimosi privalu išvalyti valikliais su dezinfektantais. Pagrindinis pirties patalpų valymas turi būti atliekamas vieną kartą per mėnesį. Jo metu valikliais su dezinfektantais nuvalomos sienos, lubos, langai, išdžiovinamos ir išvėdinamos patalpos.

Atminkite, kad kaitinimosi patalpoje būtina naudotis saugiais patiesalais atsisėsti, tam gali būti naudojamos ir medinės lentelės. Pravartu pirtyje avėti specialų savo apavą.

Pirties klientai turi pertis tik nauja vanta. Jei jums siūlys naudotą vantą, jos griežtai atsisakykite, nes tai draudžia higienos norma.

Jei pirties patalpose įrengtas atviro gamtinio vandens telkinio (ežero, upės) vandentiekis, jis turi būti nudažytas skirtinga nuo geriamojo vandens vamzdyno spalva bei nurodyta, kad vanduo netinkamas gerti. Jei prausimuisi, vandens procedūroms naudojamas atviro gamtos telkinio vanduo, prieš pradedant eksploatuoti pirtį, būtina atlikti vandens kokybės tyrimus, vėliau – vieną kartą per ketvirtį pirties eksploatacijos metu.

Kad nekiltų pavojaus pirties mėgėjų sveikatai bei jų saugumui, pirtyje esančios kaitinimo krosnys privalo būti atitvertos karščiui atsparia, atitinkamo aukščio užtvara. Ji geriausia apsaugo pirties lankytojus, jei jie netyčia nukristų nuo šlapių gultų ant įkaitusios krosnies ar paslystų ant medinių grotelių.

Atkreipkite dėmesį į kaitinimosi patalpos duris. Kad neįvyktų nelaimingų atvejų, durys turi būti be automatinių įtaisų ir lengvai atsidaryti į išorę.

Plačiau su pirtims keliamais higienos reikalavimais galite susipažinti pasklaidę Lietuvos higienos normą HN 39:2005 „Pirtys: įrengimo ir priežiūros saugos sveikatai reikalavimai“.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje