Skip to content

„Vaiduoklis“ vaidensis dar ilgai

„Gal galėtų laikraštyje kompetentingas asmuo pakomentuoti, kas bus daroma ir kada su namu vaiduokliu, stovinčiu Aukštaičių gatvės pradžioje“.

Birutė

(Iš laiško redakcijai)

Kalbama apie trijų aukštų mūrą Aukštaičių g., kadaise buvusį „buitinio“ administracinį pastatą. Iš karto sakau – kompetentingo asmens, galinčio paporinti apie šio statinio likimą, nesuradau.

Pirmiausiai kreipiausi į rajono savivaldybės Verslo ir savivaldybės nuosavybės skyriaus vedėją Mykolą Viškelį. Jis paaiškino, kad paskutinis pastato savininkas buvo UAB „Ignalinos statyba“. Dabar jis perpirktas – yra naujųjų šios įmonės savininkų turtas. „Savivaldybė negali jo (nes tai privati nuosavybė) niekaip tvarkyti, neturi ir jokių rimtų svertų priversti savininką rūpintis pastatu. Prieš savaitę jam išsiųstas raginimas tvarkytis, jei nereaguos, bus dar du išsiųsti, o tuomet bus kviečiamas į administracinę komisiją, kuri gali skirti tik nedidelę baudą“, – sakė M. Viškelis.

Ir viskas. Kažkur gyvenančiam savininkui tie priminimai ar bauda – dzin. Nei jis važiuos, nei tvarkys. Per trumpą laiką „išporceliavo“ visą nupirktą „Ignalinos statybą“, didelę įmonę. Dabar iš jos tik griaučiai belikę, dirba vien sargai, laukdami turto likučių arešto. Tai kas jam tas pastatas, kurio, įsitikinęs, jis net nematė? Savininko neįmanoma net surasti (telefono nekelia), kad būtų galima paklausti jo, ką rengiasi daryti su tuo „vaiduokliu“.

Priešistorė jo tokia. Po „buitinio“ griūties, pastatas turėjo keletą savininkų, taip pat ir privačių asmenų, kol statinį įsigijo „Ignalinos statyba“. Nupirkus, jis dar ilgokai merdėjo, kol pagaliau įmonės direktorius Petras Narkevičius suplanavo šviesią jo ateitį. Ponas Petras, menu, rodė planus, brėžinius, maketus ir pasakojo, kad tame pastate bus įrengti butai ir jau sudaroma eilė jiems pirkti, o norinčių, sakė, daugiau nei ten bus butų įrengta (jų, atrodo, įvairaus dydžio turėjo būti 12). Kaip dabar sako M. Viškelis, tai buvo blefas, jokių rimtų planų nebuvo. Galbūt, tačiau interviu dalinti optimistiniai. O ir informacinė lenta ant „vaiduoklio“ iki šiol išlikusi, kurioje skelbiama apie teritorijos planavimą ir žemės sklypo paskirties keitimą. Iš komercinės paskirties objekto teritorijos į gyvenamąją teritoriją mažaaukščių namų statybai. Taigi gerų ketinimų būta.

Bet euforija greitai išblėso ir P. Narkevičiaus lūpose, mat išlindo nemaloni yla iš maišo. Pasirodo, pastato pamatai sudėti tiap-liap ir trijų aukštų mūro jie gali neišlaikyti. Tad idėja baigti statybą ir įrengti čia butus ištižo. Norint kažką pastatyti, pirmiau reikia nugriauti visus tris aukštus, padėti normalius pamatus ir tik tuomet statyti. Iš rožinių planų beliko gražūs maketų piešiniai.

Kai tokia situacija, įpiršti kam nors pirkti šį „vaiduoklį“ sunku, nes vien jo nugriovimas kiek kaštuos. O tvarkyti vėlgi nėra ūpo, tad šis mūras, ko gero, dar ilgai bus prieglauda pijokėliams, narkomanams, valkatoms. Pabraidžiau anądien per visus tris jo aukštus. Siaubelis! Plastikiniams „bambaliams“ išvežti reikėtų poros sunkvežimių (dievaži, neperdedu), mėtosi švirkštai, prezervatyvai, viename kampe įrengtas skudurų guolis. Ir aplink pastatą šiukšlynas. Gerai dar, kad, atrodo, vaikai ten nelandžioja, nes visi įėjimai atviri, o baladojimasis viduje net labai nesaugus. Štai tokį hemorojų kurorto siekiančiai Ignalinai įtaisė. Ir ką darysim?..

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje