Skip to content

Ignalinos ligoninėje nauja paslauga – chirurgai budi visą parą

Kaip žinia, Ignalinos ligoninėje po ankstesnių vyriausybių vykdytų „reformų“ nebeliko Akušerinio ir Chirurginio skyrių. Chirurgai budėjo tik darbo metu, o vakare ar naktį su menkiausia chirurgine trauma reikėjo belstis į Visaginą ar Švenčionis. Atėjus naujajam sveikatos apsaugos ministrui Vyteniui Povilui Andriukaičiui, požiūris į provincijos mediciną ėmė keistis. Dabartinis ministras dar paskutinę praėjusių metų dieną išleido įsakymą dėl naujos paslaugos – specializuotos ambulatorinės chirurginės pagalbos visą parą – teikimo Ignalinoje ir kitose ligoninėse, kur situacija adekvati, kaip ir pas mus. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijoje esama priešpriešos šiai ministro politikai, todėl įsakymo įgyvendinimas buvo trims mėnesiams sustabdytas. Sausį dar nieko nebuvo aišku, finansavimas teikti naują paslaugą neskirtas. Tačiau Ignalinos ligoninės administracija laukė ir ruošėsi teikti naują paslaugą, žodžiu, buvo susitarta ir su gydytojais, kurie norėtų dirbti. Kovo 28 d. su Valstybine ligonių kasa (VLK) buvo pasirašyta finansavimo sutartis. Devyniems šių metų mėnesiams šiai paslaugai skirta 150 tūkst. Lt. Apie šią naujovę ligoninėje kalbamės su jos vyr. gudytoju Stanislavu Olševskiu.

 

– Ką eiliniam žmogui reiškia ši naujovė?

– Reiškia tai, kad dabar vietoje teikiame chirurginę pagalbą ambulatoriniams ligoniams visą parą. Kadangi stacionaro neturim, ligonius, kuriems reikia sudėtingesnių operacijų (pilvo, sausgyslių, krūtinės) ir stacionarinio gydymo, vežame į didesnius centrus: Visaginą, Uteną, Švenčionis, o žaizdas, pūlinius, nesudėtingus kaulų lūžius tvarkome vietoje, taip pat atliekame visų chirurginių ligų diagnozavimą. Tačiau gydymas – tik ambulatorinis. Tad žmonės dėl skubios pagalbos dabar į Priėmimo skyrių gali kreiptis bet kuriuo paros metu.

– Kiek turite gydytojų chirurgų, kurie šią paslaugą teikia?

– Turime 6 chirurgus. Tai Oleg Sosunov, Ona Vinklerienė, Aurimas Marcinkevičius iš Visagino, Paulius Pesliakas ir Jurij Vaitkun iš Vilniaus, ir aš – Stanislav Olševskij.

– Koks vaidmuo, kad atsirastų ši paslauga, buvo ministro V.P.Andriukaičio?

– Ko gero – lemiamas, paslauga ir finansavimas atsirado tik ministro užsispyrimo dėka, nes tam, kaip sakiau, daug kas nepritarė. Dar gajus neigiamas požiūris į provincijos mediciną, neva nieko mes čia neišmanom, tai ir finansavimo mums nereikia.

– Buvo kalbama, kad vyksta derybos su Vilniaus Santariškių ligonine, kad jos gydytojų brigados atvažiuotų į Ignaliną ir čia vietoje darytų planines operacijas. Kiek realūs tokie ketinimai?

– Santariškės šios idėjos nepalaiko, nors kategoriškai ir neatmeta. Realiau darbas vyksta ta linkme, kad iš Santariškių gautume pacientų stacionarinei priežiūrai po operacijų ir kitų chirurginių intervencijų: kraujagyslių šuntavimo, po insultų ir pan. Toks variantas mus taip pat vilioja, nes būtų plečiamos reabilitacinės paslaugos, tam gaunamas papildomas finansavimas. Pooperacinių žaizdų gydymas ir ligonių priežiūra mums įvykdomi. Ši perspektyva vilioja ir Santariškių medikus, nes jie atsikratytų rutininių priežiūros darbų. Šią mintį jie žadėjo apsvarstyti savo rate, gal net apsilankyti Ignalinoje, kad vietoje pažiūrėtų, kaip mes atrodome. Tikimės, kad šios perspektyvos organizaciniai darbai pajudės dar šiemet.

– Dažnai žmonės turi pasirinkę savo mėgstamus gydytojus ir stengiasi patekti tik pas juos. Ar tų šešių chirurgų budėjimo grafikas bus pastovus?

– Taip nebus. Budėjimų grafikai bus sudaromi kiekvienam mėnesiui atskirai, nes gydytojams budėjimo dienas reikės suderinti su darbu pagrindinėse darbovietėse.

– Ačiū už šią naujieną. Kadangi rytoj – Medicinos darbuotojų diena, tai ta proga redakcija sveikina Jus ir visus ligoninės medikus su profesine švente, linkėdama visiems sveikatos, kantrybės, kokybiškų paslaugų, ir niekada nepavargti, tarnaujant žmonėms.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje