Skip to content

Aštuntasis plaukimo maratonas sumušė visus rekordus

Praėjusį penktadienį, kai bažnyčios varpai paskelbė pusiaudienį, Ignalinos plaukimo baseine jau aštuntąjį kartą startavo tradicinis paros plaukimo maratonas. Jo pradžią paskelbęs ir pasveikinęs visus plaukikus Turizmo informacijos centro direktorius Edmundas Kilkus pasidžiaugė, kad pagal tradiciją palydėti juos į nelengvą vandens „kelionę“ atėjo ir rajono meras Bronis Ropė, taip pat garbingas svečias – Lietuvos plaukimo federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. Tad po trumpų sveikinimo kalbų ir linkėjimų visuose keturiuose plaukimo takeliuose užvirė energingos lenktynės, kuriose dalyvavo 74 plaukikai ne tik iš mūsų, bet ir Utenos, Šiaulių, Švenčionių bei Širvintų rajonų, taip pat Visagino miesto, kurie buvo pasiryžę laimėti pagrindinę mero taurę ir, žinoma, pagerinti maratono plaukimo rekordą, kurį pernai pasiekė ignaliniečių trenerio Eugenijaus Rakitino auklėtinis Ruslanas Pavkinas, įveikęs 55 km nuotolį ir ankstesnį rekordą pagerinęs net 15 km. Šįkart, vos nuplaukęs kelis kilometrus, Ruslanas MI prasitarė, kad šiemet jis nėra pasiruošęs gerinti pernykštį rekordą, nes nori pataupyti jėgų neužilgo vyksiančioms respublikinėms jaunųjų plaukikų varžyboms. Taip jam rekomendavo ir jo treneris. Todėl tapo aišku, kad dėl maratono nugalėtojo vardo šiemet varžysis kiti plaukikai, tik varžybų organizatoriai ir treneriai iš anksto nesiryžo spėlioti, kam iš dalyvių pasiseks tai padaryti.

Nuo pat starto pradžios energingai varžytuves pradėjo Visagino m. „Gerosios vilties“ vidurinės mokyklos vienuoliktokė Anastasija Fiodorova. Ji jau ketvirtą kartą stojo į maratono startą, kaskart laimėdama stipriausių plaukikių rungtis. Pernai ši smulkutė mergina tik 7 km mažiau nuplaukė už rekordininką R. Pavkiną. Ar pavyks jai pagerinti asmeninį pasiekimą, priklausė nuo jos ištvermės ir pasiruošimo šiam nelengvam egzaminui.

Pradžioje lyderei iššūkį metė kitas E. Rakitino auklėtinis – Mindaugas Kajėnas. Kurį laiką abu lyderiai plaukė vienodai, bet Mindaugas dar prieš 20 val. vakaro išėjo į namus ilsėtis, o visaginietė vienodu ritmu tęsė plaukimą ir išsiveržė į priekį. Daug kas manė, kad M. Kajėnas, po poilsio atstatęs jėgas, pasistengs likviduoti atsilikimą. Bet taip neatsitiko. Visaginietė, lydima mamos, ir nakties metu nedaug ilsėjosi. Dar iki šeštadienio ryto 8 val. papildomai ji nuplaukė 25 km, o jos persekiotojas, pasirodęs baseine tik ryte, iki to laiko teįveikė tik 12 km, todėl tapo aišku, kad šį maratoną, parodžiusi nepaprastą ištvermę, pirmą kartą laimės mergina. Tik nebuvo aišku, ar jai pavyks pasiekti naują maratono rekordą.

Per likusį laiką iki maratono finišo ji neskubėdama savo sąskaitą papildė dar 9 km ir 100 m, tad, aidint plojimams, Anastazija užbaigė rekordinį plaukimą, kuris dabar jau siekia 55 km 100 m. Tuoj po finišo užkalbinta mergina sakė, kad dar turėjo jėgų ir toliau plaukti, bet pasiekusi užsibrėžtą tikslą, nusprendė savo pasirodymą baigti. Tokio pat 15–17 m. amžiaus merginų grupėje 30 km nuotolį įveikė ignalinietė Viktorija Lamanauskaitė, 25 km – Greta Segenytė, o 20 km, taupydama jėgas, geriausia rajono plaukikė Dovilė Mikoliūnaitė.

Tarp 11–14 m. amžiaus mergaičių šauniai plaukė dar viena E. Rakitino auklėtinė Sara Aškinytė, nuplaukusi 18 km. Tarp tokio pat amžiaus berniukų pirmavo šiaulietis Justas Jankauskas, įveikęs 21 km. Tik vienu kilometru nuo jo atsiliko Džiugas Garla iš Švenčionių. Tarp 15–17 m. amžiaus vaikinukų sėkmingiausiai plaukė ignalinietis Faustas Karklelis, nuplaukęs 38 km. Jis, beje, 4 km aplenkė ir kurį laiką maratono rekordininką persekiojusį Mindaugą Kajėną.

Ir kitose maratono plaukimo dalyvių grupėse vyko atkakli kova dėl nugalėtojų bei prizininkų laurų. 18–35 m. moterų amžiaus grupėje nugalėtoja tapo ignalinietė Evelina Vilčinskaitė, nuplaukusi 30 km. Tarp tokio pat amžiaus vyrų grupėje nugalėjo Sporto ir pramogų arenos treniruoklių instruktorius Laimutis Dubaka, taip pat nuplaukęs 30 km. 36-erių ir vyresnių moterų amžiaus grupėje toliausiai – 20 km – nuplaukė ignalinietė Laima Pūkienė, o tarp vyrų – šiaulietis Marius Jankauskas. Beje, po metų pertraukos, baseino plaukimo takelyje vėl pasirodė nepavargstantis didžiasalietis Algirdas Sekonas, kurį dažnai tenka pamatyti slidinėjimo trasose ar dviračių lenktynėse. Ir šįkart, kaip ir užpernai, jis tarp plaukimo veteranų varžėsi pagirtinai, iškovodamas trečiąją vietą. Pasak jo, jam buvo nelengva varžytis su daug jaunesniais varžovais, bet plaukdamas per visą naktį jis pasiekė asmeninį rekordą, įveikęs beveik 17 km nuotolį.

Pasibaigus maratono varžyboms, visų keturių amžiaus grupių lenktynių nugalėtojams rajono vicemeras Henrikas Šiaudinis, kartu su maratono organizatoriumi – Turizmo informacijos centro direktoriumi E. Kilkumi, jo pavaduotoju ir SPA administratoriumi G. Guobiu, įteikė nugalėtojų taures, aukso medalius, maratono rėmėjų prizus ir nemokamus abonementus lankytis SPA pirtyje. Prizininkams buvo įteikti atitinkamos spalvos medaliai, o visiems dalyviams – pažymėjimai su įveiktų kilometrų atžymomis. Maratono organizatoriai nuoširdžiai dėkojo ir varžybų rėmėjams.

Šiame maratone ne tik vienas plaukikas pasiekė šių varžybų rekordą. „Sumuštas“ ir visų plaukikų nuplaukto bendro nuotolio rekordas. Iš viso šįkart buvo nuplaukta 931 km ir 750 m. Pernai šis skaičius nesiekė 900 km.

Autoriaus ir J. Baltakio nuotr.

 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje