Skip to content

Kaimų gyventojai buriasi į „Saugios kaimynystės“ grupes

MI informacija

 

Geri kaimynai – tai dovana, apie kurią dažnai pamirštama. Tarp jų yra tokių, kurie namuose lieka būtent tuo metu, kai kiti dirba ar išvyksta ilgesniam laikui. Policija negali būti visur, o kaimynas yra netoliese ir, paprastai, nemažai pastebi bei žino, kas vyksta gyvenamojoje aplinkoje. Todėl būtina artimiau susipažinti, pasikalbėti ir taip įgyti pagalbininkų, aptarti saugumo klausimus, pasikeisti telefonų numeriais. Tereikia tarpusavio bendravimo, supratimo, noro ir pastangų padėti vieni kitiems. Saugios kaimynystės grupės populiarėja visame pasaulyje, joms priklauso įvairaus amžiaus asmenys, net ir vaikai. Jie stebi, kokie nepažįstami asmenys vaikšto ne tik jų, bet ir kaimynų kieme ar laiptinėje, ką veikia paaugliai, kas užsiima nelegalia prekyba ar platina narkotines medžiagas – sergsti savo namą, laiptinę, kiemą ar gatvę. Paprastai stebėtojai palaiko ryšius su policija, grupės vadovu ir kaimynystėje įsikūrusiomis grupėmis.

Kaniūkai

Rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnas Nerijus Kačanovas susitiko su Kaniūkų k. gyventojais ir įkūrė „Saugios kaimynystės“ grupę. Kaimo gyventojai labai noriai susibūrė kieme, bendravo tarpusavyje ir pasakojo pareigūnui apie tai, kaip nuolat uoliai ir atsakingai saugo kaimynų užgyventą turtą, rūpinasi vienas kito gerove. N. Kačanovas išdalijo „Saugios kaimynystės“ lankstinukus, atsakė gyventojams į rūpimus klausimus, akcentavo, jog ši nusikalstamumo prevencijos priemonė pagrįsta vietinių nusikalstamų veikų ir viešosios tvarkos pažeidimų užkardymu ir saugios bei jaukios savo aplinkos kūrimu. Be to, visi kartu aptarė grupės tikslus, uždavinius, užpildė schemas su kontaktiniais duomenimis. Atminkite, kad vieningi ir budrūs kaimynai gyvena saugiai. Kurkite saugios kaimynystės grupes!

Mėčionys

Rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio vyresnioji specialistė Jūratė Pernavienė ir specialistė Erika Bindoriūtė apsilankė Mielagėnų sen., Mėčionių k., kur gyventojai panoro susiburti į saugios kaimynystės grupę.

Mėčionyse, jaukiuose Salomėjos Kazūrienės namuose, policijos pareigūnės susitiko su aktyviais šios bendruomenės nariais, kuriuos į susitikimą padėjo sukviesti šio kaimo gyventoja Laima Černiauskienė, kuri ir buvo išrinkta saugios kaimynystės grupės koordinatore.

Susitikimo metu bendruomenės nariai buvo supažindinti nusikaltimų ir kitų teisės pažeidimų prevencijos klausimais, išsiaiškintos bendruomenės narių problemos viešosios tvarkos užtikrinimo srityje, priminta saugaus elgesio kelyje, švaros ir gyvūnų laikymo taisyklės bei išaiškinta, kas yra saugios kaimynystės grupė, kokia šios prevencinės priemonės teikiama nauda ir kodėl gyventojams yra verta burtis į saugios kaimynystės grupes. Pareigūnės išdalino informacines skrajutes, kuriose informacija apie apsisaugojimą nuo telefoninių sukčių ir duomenys apie seniūnijas aptarnaujančius inspektorius.

Vidiškės

Susitikta ir Vidiškių seniūnijos sodų bendrijoje „Pušelė“, kur taip pat įkūrta saugios kaimynystės grupė. Susitikimas su bendrijos nariais, kuriuos padėjo sukviesti sodų bendrijos „Pušelė“ pirmininkas Anatolijus Ostrouchas, vyko Vidiškių kaimo kultūros namuose.

Bendrijos nariai buvo supažindinti su saugios kaimynystės svarba ir šios prevencinės priemonės nauda, nes į „Saugią kaimynystę“ susibūrę kaimynai gali didžiuotis, jog juos vienija ne tik geri darbai, bet ir bendras tikslas – kovoti su nusikaltimais ir teisės pažeidimais, saugant vienas kito turtą, nes policija negali būti visur, o kaimynas yra netoliese.

Susitikimo metu specialistė E. Bindoriūtė informavo apie pasikeitimus rajono policijos komisariate, apie bendrojo pagalbos centro telefoną 112, priminė apie apsisaugojimą nuo telefoninių sukčių bei rajono savivaldybės tarybos priimtas taisykles dėl gyvūnų laikymo, nes dažnai rajono gyventojai šunis laiko palaidus arba vedžioja be antsnukio. Pareigūnė supažindino ir su rajono miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklėmis ir apgailestavo, kad yra asmenų, kurie piktybiškai nesilaiko minėtų taisyklių reikalavimų, todėl kvietė visiems aktyviai prisidėti prie pilietinės akcijos „Darom“, nes šios akcijos tikslas yra ne tik tvarkyti ir švarinti aplinką, bet ir skatinti žmonių savimonę bei pilietiškumo jausmą, ugdyti meilę gamtai.

Pareigūnai susirinkusiems išdalinto skrajutes, įteikė „Saugios kaimynystės“ lipdukus ir kontaktinius kaimynų duomenis, atsakė į jiems rūpimus klausimus.

Policijos pareigūnų susitikimas dėl saugios kaimynystės grupės įkūrimo dar vyko Rubelninkų bendruomenėje. Saugi kaimynystė – tai jūsų ir kaimynų bendradarbiavimas su policija, stiprinant saugumą Jūsų gyvenamojoje vietovėje. Dėl saugios kaimynystės įkūrimo, bet kada galite kreiptis į Jūsų seniūniją aptarnaujantį inspektorių arba vyresniąją specialistę Jūratę Pernavienė, tel.: (8~386) 50439, mob. tel. 8~682 17550, el. paštas jurate.pernaviene@policija.lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje