Skip to content

Apie seksizmą ir elektrą

MI informacija

 

Lietuva atšventė Motinos dieną. Graži šventė ir tiems, kurie turi (dar turi) motinas, ir toms, kurias vaikai sveikino.

Bet tą dieną man kažkokių ne tokių minčių kilo, kažkodėl užsinorėjo kitaip į tą šventę pažvelgti. Šiaip Motinos diena turėtų būti šeimos šventė. Bet kodėl tik mama sveikinama, tarsi be tėvo galima būtų apsieiti? Argi vienos motinos vaikus augina? Tiesiau paklausus – ar jums neatrodo, kad vien motinos, be tėvo, auginami vaikai auga ne visai taip, ne visai tokie, kaip su tėvu. Ar nereikėtų šita švente sujungti Motiną ir Tėvą?

Vargu ar šito šiais laikais sulauksime – greičiau pabarimo. Net atvirkščiai, jau šnekama, kad šią dieną nederėtų minėti nei tėvo, nei motinos, ir už siūlymus skirstyti tėvus į tėvą ir motiną galima greitai sulaukti kaltinimų seksizmu. Čia toks madingas žodis, tarsi reiškiantis seksualinę diskriminaciją dėl lyties. Kaip tai pasireiškia?

Kovotojų už lygias žmogaus teises nuomone, kai vyrui neleidžiama įeiti į moterų tualetą arba atvirkščiai – tai jau yra seksizmas. Diskriminacija, kurią reikia kuo greičiau išgyvendinti iš viešosios erdvės. Tiesa, pas mus šito dar nėra, bet sprendžiant iš to, kaip uoliai kai kurie socialdemokratai, tokie kaip Aušrina Marina, ir liberastai stengiasi perimti iš Vakarų visą mėšlą, to ilgai laukti nereikės.

Taigi, jeigu viskas klostysis taip, kaip klostosi dabar, kaip Motinos dieną švęs šeimos, kurioje abu sutuoktiniai, atsiprašau, sugyventiniai (taip madingiau) yra vyriškos lyties? Matyt, netrukus sulauksime šios dienos pervadinimo, ir ji bus pavadinta Tėvų diena.

Taigi: kam tiems, kurie nepripažįsta lyčių skirtumo, reikalinga kažkokia Motinos diena? Juk tai, atleiskite, seksizmas.

Ne tik į Motinos dieną norisi kitaip pažiūrėti, bet ir į kitus dalykus. Sakysim, apie elektrą. Gal su seksizmu tai nesusiję – nors ką gali žinoti… Štai dabartinė Vyriausybė nusprendė baigti ankstesnės Vyriausybės pradėtą „žaliosios energijos“ kvailystę. Kalbu apie saulės jėgaines. Aišku, kad verslininkai, panorėję iš to užsidirbti, tuo labai nepatenkinti. O man, priešingai nei tiems verslininkams, toks Vyriausybės žingsnis atrodo labai gražus, nes naudingas mano kišenei.

Verslininkas, mano supratimu, tai tas žmogus, kuris kažką gamina – prekę, paslaugą ir panašiai, ir siūlo ją vartotojui. Vartotojas, tai yra aš, gali tą prekę ar paslaugą pirkti arba nepirkti. O ką turime saulės jėgainių atveju? Jų gaminamą elektrą ankstesnė Vyriausybė žadėjo supirkti po 1,44–1,80 lito už kilovatvalandę.

Elektros už tokią kainą man nereikia, bet jos atsisakyti, nepirkti negaliu, nes ji įskaičiuojama į bendrą tarifą, taigi ir pakelia jį – LESTO nuostolingai nedirbs.

Dabar šitie verslininkai aimanuoja, kad saulės jėgainių pagamintos elektros energijos kaina buvo sumažinta iki 1,25 litų už kilovatvalandę. Bet ir tai, kol rinkoje egzistuoja pigesnė elektros energija, yra per daug. O jeigu aimanuojantys verslininkai nori, kad mes visi krautumėm jiems turtus, pirkdami elektrą iš jų, nors be valstybės prievartos jos galima būtų nusipirkti pigiau. Tada ir mes visi už elektrą mokėtume mažiau, negu mokame su prievarta mums, vartotojams, įbrukama brangia elektra.

Dabar šie verslininkai verkia, kad pelno, kol jėgainė atsipirks, reikės laukti ilgiau, ir kaltina Vyriausybę, esą ši žlugdo verslą.

O aš sakau, kad Vyriausybė atsižvelgė į viešąjį interesą ir pristabdė apie žmones negalvojančių verslininkų veiklą, ir tai padidino mano pasitikėjimą valdžia.

Tiesa, saulės jėgainių pagaminta elektros energija tikrai galėtų būti naudinga ir duoti verslininkams pelno. Tam tereikia priimti vieną įstatymą, kuris įpareigotų pagal tokias pažangias technologijas pagamintą elektros energiją parduoti visokiems žaliesiems, taip aktyviai pasisakantiems už ekologišką energiją. Tegul moka 1,25 lito už kilovatvalandę verslininkams, dar 0,40 lito LESTO už paslaugas, iš viso už kilovatvalandę – 1,75 lito.

Ir verslui būtų gerai, ir žmonėms, ir gal net žaliesiems, jie turėtų užtarnautą teisę girtis, kad prisidėjo prie planetos išsaugojimo.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje