Skip to content

Kokia yra vaiko gyvenamosios vietos pakeitimo tvarka?

MI informacija

– Prieš kelerius metus teismas, nutraukdamas santuoką, abiejų sutuoktinių prašymu nustatė vaiko gyvenamąją vietą kartu su manimi – tėvu. Dabar vaikas nori mokytis ir gyventi kartu su motina užsienyje, todėl norime pakeisti vaiko gyvenamąją vietą ir nustatyti ją kartu su motina. Kaip tai padaryti? Kur kreiptis ir kiek tai kainuoja?

VAIKO GYVENAMOSIOS VIETOS NUSTATYMO IR PAKEITIMO TVARKA

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 3.53 str. 3 dalyje nustatyta, kad teismas, savo sprendimu nutraukdamas santuoką, patvirtina ir sutuoktinių pateiktą sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių, kurioje sutuoktiniai turi aptarti savo nepilnamečių vaikų ir vienas kito išlaikymo, nepilnamečių vaikų gyvenamosios vietos ir dalyvavimo juos auklėjant klausimus bei kitas savo turtines teises ir pareigas. Sutarties turinys įtraukiamas į teismo sprendimą.

Iš esmės pasikeitus aplinkybėms (vieno buvusio sutuoktinio liga, nedarbingumas ir kt.), buvę sutuoktiniai arba vienas iš jų gali kreiptis į teismą dėl santuokos nutraukimo pasekmių sutarties sąlygų pakeitimo.

IŠVADA

Apibendrinant tai, kas išdėstyta, nagrinėjamu atveju darytina išvada, kad iš esmės pasikeitus aplinkybėms dėl ko vaiko gyvenamoji vieta buvo nustatyta su tėvu, abu sutuoktiniai arba vienas iš jų gali kreiptis su prašymu į sprendimą priėmusį teismą dėl šio sprendimo pakeitimo.

Prašyme teismui rekomenduotina numatyti, kad pasikeitus motinos nuolatinei gyvenamajai vietai Lietuvos Respublikos teritorijoje, atitinkamai pasikeičia ir nepilnamečio vaiko gyvenamoji vieta.

Už prašymą pakeisti teismo sprendimu patvirtintą santuokos nutraukimo pasekmių sutarties sąlygas žyminis mokestis nemokėtinas.

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite siųsti tiesiogiai šios rubrikos konsultantui elektroniniu paštu juristas.ignalina@gmail.com arba palikti klausimą paskambinę MI redakcijos telefonais (8~386) 52234, 53702 (po 18 val.).

Pageidaujate privačios teisinės konsultacijos? Registruokitės telefonu 8~624 83459. Anonimiškumas garantuojamas.

Laukiame Jūsų, mieli skaitytojai, klausimų!

Pastaba. Šiame straipsnyje išdėstyti bendrojo pobūdžio paaiškinimai aktualiu skaitytojams klausimu grindžiami 2013 m. gegužės 10 d. Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais. Šie paaiškinimai yra autoriaus nuomonė, kuri nepretenduoja į absoliučią tiesą ir negali būti naudojama oficialiuose teisiniuose ginčuose.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje