Skip to content

Orus gyvenimas – kieno sąskaita?

MI informacija

Dabar madinga kalbėti apie orų gyvenimą, teisingiau, apie tai, ko Lietuvoje nėra. Pasiklausai ir paskaitai, ir supranti, kad oriai gyvenančių, suprask, turinčių pakankamai pinigų, vos vienas kitas. Kiti pinigų oriam gyvenimui neturi, nes jų darbai „neoriai“ apmokami. Todėl geriau jau nedirbti ir neoriai gyventi iš pašalpų, bent jau galima skųstis, kaip bloga.

O Palangoje savaitgalį šimtai tūkstančių neoriai gyvenančių susirenka. Mašinų Lietuvos keliuose – kaip kokiam užsienyje, nes neoriam pasivažinėjimui visiems benzinui pinigų užtenka. Aš jau nekalbu apie galimybę įsigyti mašiną – tokią, kuria pora metų važinėsi, už mėnesio uždarbį nusipirkti galima. Bet juk tokia važinėti lietuviui neoru.

Dabar apie orią senatvę pradėtą šnekėti. Turint galvoje, jog gyvenę iš pašalpų gaus tokias pensijas, kad be pašalpų vėl neapsieis, tokios kalbos nesiliaus. Bet tegul juos visus bala. Ir dirbantiems valdžia liepė iki rudens apsispręsti, kaip jie pensijas kaups – „Sodroje“ ar privačiuose pensijų fonduose. Ir tiems, kurie žada papildomą procentą iš savo kišenės privatiems pensijų fondams pervesti, valdžia žada iš biudžeto tokį pat procentą pridėti.

Man pensijos kaupimas jau nebeaktualus, todėl į visus tuos procentus nesigilinau. Man svarbiau yra tai, kad ši valdžia vėl, kaip ir ankstesnė, laikosi liberastinės politikos ir nori apiplėšinėti dabartinius pensininkus ir tuos, kurie išeis į pensiją, nekaupę jai pinigų privačiuose fonduose – o tai daryti, kiek skaičiau, tiems, kuriems iki pensijos liko nedaug, nebeapsimoka.

Kaupimas privačiuose pensijų fonduose labai giriamas. Teko skaityti kažkokį veikėją, kuris netgi pareiškė, kad tie, kurie pasitiki tik „Sodra“, apvagia valstybę. Visaip tokius liberastus būtų galima pavadinti, bet ir suprasti juos galima: juk privatūs pensijų fondai maitinasi būsimų pensininkų pinigėliais, todėl jie siekia tokių kuo daugiau pritraukti.

Tad svarbu yra tai, kad į pensijų fondus nukeliavę pinigai neatitenka „Sodrai“. Kitaip  sakant, jeigu privatiems pensijų fondams atiteks du procentai tų lėšų, kurios buvo mokamos „Sodrai“, tais pačiais dviem procentais sumažės „Sodros“ išmokos, pensijos.

Taigi privačių pensijų fondų klientai, gerindami savo padėtį, blogins dabartinių pensininkų padėtį. Sakykime tiesiai: šitaip yra apvagiami dabartiniai pensininkai.

Prieš kurį laiką, sumažinus į privačius pensijų fondus pervedamus procentus, kai kurie tų fondų klientai, manyčiau, ne be fondų juridinės paramos, kreipėsi į teismus, skųsdami tokį valdžios sprendimą. Girdi, valdžia pažeidė jų teisėtus lūkesčius susikrauti didesnę pensiją.

Aišku, dabartiniai pensininkai ir tie, kurie į pensiją išeis, nemokėję privatiems fondams, jokių lūkesčių neturėjo tada, kai mokėjo įmokas „Sodrai“ ar ankstesniam socdraudimui – „gosstrachui“. Jie tiesiog kvailai tikėjosi, kad kaip iš jų įmokų pensijos mokamos jų tėvams, taip iš jų vaikų įmokų bus mokamos pensijos jiems.

Bet jų vaikai ir jų valdžia pasirodė esantys gudresni.

Dar valdžia žada tiems, kurie mokės privatiems pensijų fondams papildomą procentą, tokį pat procentą pridėti iš biudžeto. Tai dar vienas žmonių apvogimas: juk biudžetas – tai visų mūsų mokesčiai, kodėl visi mes turėsime mokėti už tuos, kurie kitų sąskaita norės pasididinti savo pensijas? Taip pat bus ir su „Sodros“ skola, kuri, mažėjant „Sodros“ įplaukoms, tik didės. Tą skolą irgi teks padengti iš biudžeto. Vadinasi, orias pensijas kitų sąskaita susirinkę piliečiai oriai gyvens tik kitų sąskaita.

Beje, kiek bankų Lietuvoje jau bankrutavo? Pakanka vien „Snorą“ ir Ūkio banką prisiminti. O kai bankrutuos koks privatus pensijų fondas – kas grąžins surinktus pinigus, mokės pensijas? Vėl visi mes?

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje