Skip to content

Net vienas įgėlimas gali būti pavojingas gyvybei

MI informacija

Vasarą daugelis mūsų susiduriame su kandančiais ar geliančiais nariuotakojais: uodais, mašalais, bitėmis, širšėmis ir pan. Kadangi yra daugybė vabzdžių, kurie kanda ar gelia, sąlyginai galima juos suskirstyti į dvi kategorijas – nuodingus ir nenuodingus. Nuodingi vabzdžiai: bitės, vapsvos, kamanės, širšės, skruzdėlės, nenuodingi vabzdžiai: uodai, musės, blakės, utėlės. Atminkime, kad bičių, vapsvų ar širšių įgėlimas gali būti mirtinas.

Nuodingas įgėlimas visada būna labai skausmingas, ta vieta parausta bei patinsta. Tai vadinamoji vietinė reakcija. Jautresniems žmonėms gali išryškėti išplitusi reakcija. Jai būdinga išplitęs ryškus paraudimas ir patinimas. Išplitusi reakcija gali progresuoti ir sukelti tokius negalavimus, kaip viso kūno dilgėlinė, bendras silpnumas, dezorientacija, virškinamojo trakto veiklos sutrikimai (pilvo pūtimas, viduriavimas, pykinimas, vėmimas), gimdos spazmai, šlapimo ir išmatų nelaikymas, dusulys, kosulys, kraujospūdžio kritimas, mieguistumas, apalpimas ir kt.

Nuodingi nariuotakojai puola gindamiesi, jie geluonimi suleidžia skausmingus nuodus. Nenuodingi vabzdžiai kanda ir dažniausiai suleidžia seiles. Nors po nenuodingų vabzdžių įkandimo kartais gali atsirasti įvairių odos sudirginimo reakcijų, tačiau tik nuodingų nariuotakojų geluonis gali sukelti ryškias alergines reakcijas.

Kai bitė įgelia, ji palieka geluonį su nuodų maišeliu. Nuodai toliau skiriasi iš maišelio, kol šis neištuštėja arba kol nepašalinamas geluonis. Bitė, palikusi savo geluonį, žūsta. Vapsvos, širšės ir kamanės geluonies nepalieka, taigi gali gelti pakartotinai.

Visų minėtų vabzdžių įgėlimas pavojingas dar ir tuo, kad geldami jie išskiria tam tikras medžiagas, kurios sukelia dar didesnį į talką skubančių bendražygių agresyvumą. Todėl įgėlus širšei ar bitei, reikia pasišalinti kuo toliau iš įvykio vietos.

Širšės paprastai sugelia žmones pajudinus jų lizdą. Kai kurių širšių rūšių atstovės lizdus daro žemėje, urveliuose, tad jas galima netyčia sutrikdyti ravint ar kasant. Kitos širšės lizdus neša medžių uoksuose, inkiluose, palėpėse ar pastatų plyšiuose. Širšių lizdai per vasarą didėja. Reikėtų žinoti, kad kuo lizdas didesnis ir kuo karštesnė diena, tuo aktyviau širšės gina lizdą. Todėl didžiausia tikimybė būti užpultam vasaros pabaigoje, kai karšta, o lizdai – jau dideli.

Į gamtą išsirengusiems poilsiautojams patariu naudoti vabzdžius atbaidančias medžiagas. Repelentai (vabzdžius atbaidanti medžiaga) naudojami individualiai žmogaus apsaugai. Jais padengiama žmogaus oda, rūbai. Repelentų gali būti įvairios konsistencijos ir sandaros – aerozoliai, tepalai, kremai, pieštukai Efektyviausiai jie veikia nuo 15 minučių iki 10 valandų (dažniausiai vidutiniškai 4–6 valandas). Efektyvumas ir veikimo trukmė priklauso nuo priemonės rūšies, naudojimo būdo, aplinkos sąlygų (temperatūros, drėgmės, vėjo), vabzdžių jautrumo repelentui.

Būnant lauke patartina naudoti uodus atbaidančias žvakes. Jų sudėtyje yra aromatinių medžiagų, kurios degant pasklinda aplinkoje ir atbaido uodus.

Norėdami išvengti nepageidaujamo susidūrimo su vabzdžiais, prieš vykdami į gamtą nenaudokite kvepalų, kvapnių muilų, kremų ir tonikų, venkite ryškiaspalvių gėlėtų ir tamsių rūbų. Gamtoje pastebėję širšių ar vapsvų lizdą, nedarykite staigių judesių, nes jie gąsdina ir erzina šiuos vabzdžius.

Jeigu netyčia lizdą sujudinote ir širšės jus užpuolė, kuo skubiau nusisukite nuo lizdo, kepure, marškinių apykakle ar rankomis prisidenkite veidą. Visi vabzdžiai geriau mato judančius daiktus, todėl nemojuokite rankomis. Nepalikite atvirų talpų (ąsotėlių, butelių ir kt.) su gėrimais, kad į juos nepakliūtų bitės, vapsvos ar kiti geliantys vabzdžiai.

Jei žmogus alergiškas bičių, vapsvų ar širšių nuodams, net ir vienas įgėlimas gali būti pavojingas gyvybei. Tokiu atveju  gali vystytis anafilaksinis šokas: žmogus suglemba, gali sutrikti sąmonė, smarkiai krinta kraujo spaudimas, gresia mirtis. Bičių ir širšių nuodų cheminė sudėtis skiriasi, todėl žmogui, kuris nejautrus širšių nuodams, gali būti pavojingas bitės įgėlimas, ir atvirkščiai. Bet kurios išplitusios reakcijos atveju reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje