Skip to content

Žeme, kieno Tu?

MI informacija

Net sunku patikėti, kad 13-os metų mergaitė keliomis laiško eilutėmis primena tiek daug svarbių ir esminių mūsų gyvenimo tiesų, vertybių, kurias mes negailestingai nustūmėme į užmarštį. Motulė Žemė žino viską, tik kad mes jos nebesiklausome, tada kenčiame. Įsiklausykime, ką sako ir kalba mūsų vaikai, dar nepraradę ryšio su visuma. Turbūt ne aš viena likau giliai sujaudinta praėjusiame MI numeryje spausdinto Agnės Ropytės laiško Vandens lašeliui, nes redakciją pasiekė net kelių moterų skambučiai žemės klausimais.

Viena iš skambinusiųjų pyko, kad jaunimas susigrąžina tėvų ar senelių žemes tik tam, kad parduotų ir, nusipirkę džipus, galėtų patogiai važinėti į Darbo biržą pašalpų ir vaidinti varguolius. „Gal bent pabandytų patys tą žemę dirbti ir ji naudos duotų kasmet, galima būtų ir prasimaitinti, o džipu sotus nebūsi – jis tik nuostolį neš, skrandis valgyt prašys, o ir jiems pašalpas uždirbantys žmonės – neamžini. O kas tada jų vaikams, išmokytiems veltėdžiauti, pašalpas mokės“, – svarsto Regina iš Linkmenų seniūnijos. Beje, įdomią moters temą būtinai tęsime, surinkę daugiau informacijos.

Iš Kazitiškio seniūnijos skambinusioji ponia Genovaitė taip pat gerų žodžių neturėjo. Ji negailestingai talžė rajono žemėtvarkininkus ir žemės ūkio specialistus dėl nesąžiningo ir net nekompetentingo jų darbo. Moteris tvirtai įsitikinusi, jog nuomojant žemes, vykdomi nesąžiningi susitarimai. Taip pat ji siūlė pasidomėti ir viešai paskelbti, nes tai yra visuomenei labai svarbu, kaip sekasi ūkininkauti seniūnijų žemės ūkio specialistams, kurie prieina prie visos informacijos, prisinuomoja žemių tiek, kad nebežino, ką turi nušienauti. Kaip gi jie suspėja ūkininkauti, kasdien dirbdami nuo 8 iki 17 val.? Tiesiog unikalus atvejis. Visi įpratę keiksnoti miestiečius, kad jie prisinuomoja žemės dėl išmokų ir jos neprižiūri. Bet ar tai tiesa? Kažin, ar nereikėtų pirmiausia detaliai audituoti ir visomis patikromis apkrauti štai tokių pseudoūkininkų? Aišku tik viena: paprastam ir sąžiningam žmogui visi keliai – į ubagystę, nes bet kokioje srityje tave apšukos sukčiai ir aferistai, kurie naudojasi tarnybinėmis padėtimis, ryšiais.

„Tarkim, mano pavyzdys. 20 metų nuomoju žemę iš valstybės. Nuvažiuoju į Ignaliną pratęsti nuomos sutarties, o pasirodo 5 ha mano žemės jau nukeliavę kažkokiai Kauno mafijozių bendrovei UAB „Fintera“. (Ji netoli Grybienų, Astrave, augina limuzinus ir kitus mėsinius galvijus – autor. past.). Kitas dalykas – žemės ūkio specialistė Ona Vinciūnienė man teigia, jog ilgalaikė žemės nuoma – brangus dalykas, o vilnietė specialistė aiškina, jog tokia sutartis nieko nekainuoja. Kaip yra iš tikrųjų?“, – klausia Genovaitė.

Į klausimus atsakyti sutiko Žemėtvarkos skyriaus vyresn. specialistė Ona Vinciūnienė. „Problema yra ta, kad pasikeitęs ilgalaikės žemės nuomos įstatymas ir dar ne visi tas naujoves yra įsisavinę. Ilgalaikei nuomai žemę galima išsinuomoti 5, 10 ar 25 metams. Bet pirmiausia turi nuomotojas 1200 litų susimokėti už projektavimo darbus, paskui už geodezinius matavimus vienokią ar kitokią sumą, o tada įregistruoti sutartį Registrų centre, bet ir tai jam nesuteikia jokių garantijų, nes į jo nuomojamą žemę bet kada gali pretenduoti asmenys su išvadomis. Pliusas tik tas, kad nuomotojas turi teisę naudotis žeme iki pasibaigs 5-eri jo sutartyje numatyti metai, bet daugiau jis teisių į žemę nebeturės.

Kitas klausimas – perimta ponios Genovaitės ir kitų nuomotojų žemė. Ta žemė atiteko UAB „Fintera“ iš Kauno. Kadangi vyksta Švedriškės kadastrinės vietovės projektavimo darbai, o minėta įmonė jau seniai buvo padavusi prašymą ilgalaikei nuomai, tai įstatymų numatyta ilgalaikės nuomos prašytojams suteikta pirmenybė nuomoti žemes. Nežinau, ką ši įmonė darys su žemėmis, bet jie visame rajone graibsto žemes ilgalaikei nuomai, net ir tokiose vietose, kur joks žmogus niekada neimtų. O mes neturim teisės jų sustabdyti. Jie dalyvauja visur, kur įmanoma: ir Taujūnuose, ir net Didžiasalyje, o rytoj gal ir Mažėnuose bus. Mes vadovaujamės įstatymu, o jie – taip pat“, – teigia O. Vinciūnienė.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje