Skip to content

Kaip namų priemonėmis gydyti nuospaudas

MI informacija

Nebūtina kaskart bėgti pas podiatrą, kai ant pado atsiranda skausmingų sukietėjimų ir nuospaudų. Ieškokite vaistų arčiau – savo virtuvės spintelėse. Naminiai vaistai gali būti actas, aspirinas, baltasis svogūnas, citrinų žievelė, ricinos aliejus, vitaminai E ir A.

Iš pradžių susidaro sukietėjimas – storas negyvos odos šarvas, kuris atsiranda dėl per dažno ar per smarkaus trynimo. Jis saugo nuo tolesnių pažeidimų, be to, tai viršutinis odos sluoksnis, todėl dažniausiai nieko neskauda. Iš paprasto sukietėjimo ilgainiui išsivysto kietą šerdį turinti nuospauda. Didelės ir kietos nuospaudos gali spausti nervą arba kaulą ir kelti stiprų skausmą. Kovą su sukietėjimais (ne nuospaudomis) visada pradėkite nuo dviejų pagrindinių procedūrų.

Maždaug 10 min. pamirkykite pėdas šiltame vandenyje, ištirpinę saują karčiosios druskos, kad negyva oda suminkštėtų. Pemza arba specialia dilde atsargiai nugremžkite viršutinius sukietėjimo sluoksnius. Nebandykite pašalinti viso sukietėjimo vienu prisėdimu, nes nubrozdinsite odą ir tik pabloginsite padėtį. Brūžinkite jį po truputį, tuoj po maudynių ežere, vonioje ar duše. Labai dideliam ar itin kietam sukietėjimui pašalinti prireiks kelių savaičių. Nenaikinkite šiuo būdu nuospaudų, nes jos taps dar skausmingesnės.

Vaistai iš virtuvės spintelės

Atsidarykite vaistų spintelę. Smulkiai sutrinkite 5–6 plėvėle nedengtas aspirino tabletes ir sumaišykite miltelius su obuolių actu, perpus skiestu vandeniu. Gauta košele ištepkite nuospaudą ar sukietėjimą ir užklijuokite pleistru ar marlės gabalėliu. Nuimkite kompresą po 10 min. ir švelniai patrinkite suminkštėjusią odą pemza. Aspirinas, kaip ir gydomasis pleistras nuospaudoms naikinti, turi salicilo rūgšties, kuri, naudojama išoriškai, padeda pašalinti negyvas odos ląsteles.

Pasitelkite actą ir aliejų. Dubenyje karšto muiluoto vandens išmaišykite puodelį obuolių acto. Mirkykite pėdas 15 min. ar ilgiau. Po šios procedūros suminkštėjusį sukietėjimą galėsite švelniai nugremžti pemza. Iškart po maudynių vonioje patepkite nuoskaudas ricinos aliejumi, nes tai irgi padeda. Gydymas gali trukti 10 dienų, bet galiausiai nuospaudos turėtų išnykti.

Tepkite vitaminais E ir A. Vakare pradurkite vitaminų E ir A kapsules sterilia adata ir įtrinkite aliejų į nuospaudą. Aliejui susigėrus, užsimaukite baltą medvilninę kojinę ir eikite miegoti. Kartokite procedūrą savaitę kasdien, kol nuospaudos nebeliks.

Nulupkite citriną. Bulvių skustuku nulupkite nuo citrinos 3 cm ilgio ir maždaug kojos piršto pločio žievelės juostelę. Uždėkite ją ant nuospaudos ir priklijuokite pleistru, kad nenukristų. Tada užsimaukite baltą medvilninę kojinę ir gulkitės į lovą. Kartokite procedūrą tol, kol nuospauda išnyks.

Išbandykite šokėjų vaistą. Sakoma, kad taip su nuospaudomis kovoja baleto šokėjai. Įdėkite baltojo svogūno griežinėlį į stiklinį indą, užpilkite baltuoju actu ir laikykite šiltoje vietoje visą dieną. Vakare uždėkite svogūną ant nuospaudos ir priklijuokite pleistru. Jei rytą nuospauda bus gerokai suminkštėjusi, galėsite ją nugremžti; jei nuospauda labai kieta, procedūrą teks pakartoti.

Meskite lauk nepatogius batus

Beveik visos nuospaudos atsiranda dėl tos pačios priežasties – nepatogios avalyvnės. Jeigu jūsų mėgstami seksualūs bateliai spaudžia ar trina pirštus, neškite juos pas gerą batsiuvį, kad pataisytų. Jei nieko negalima padaryti, atsisakykite jų, kad išvengtumėte nuospaudų.

Keistenybės

Liaudies medicinos specialistai tvirtina, kad tai tikrai padeda. Obuolių acte pamirkykite pusę riekelės sužiedėjusios duonos. Pleistru priklijuokite ją prie pažeistos pėdos vietos. Apvyniokite polietileno plėvele ir užsimaukite medvilninę kojinę. Rytą nuospaudos ar sukietėjimo neliks nė kvapo.

Kam ir kada reikia kreiptis į gydytoją

Cukriniu diabetu sergantiems ar silpną kraujotaką turintiems žmonėms patiems gydytis nuospaudas rizikinga, todėl jie turėtų pasitarti su gydytoju. Nuospaudas pamėginus apipjaustyti peiliuku ar žirklėmis, gali kilti infekcija – tada be gydytojo pagalbos neišsiversite.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje