Skip to content

Kaip priimti palikimą nepilnamečiam vaikui?

MI informacija

– Mano 7-erių metų vaikas turi teisę į palikimą (nekilnojamąjį turtą). Mano žiniomis, pats jis kreiptis dėl palikimo negali, tai už ji turėčiau padaryti aš – jo motina. Kokia yra nepilnamečio vaiko vardu palikimo priėmimo tvarka? Kur reikia kreiptis ir ar už tai reikia mokėti?

PALIKIMO PRIĖMIMAS NEPILNAMEČIO VAIKO VARDU

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 3.188 str. 1 d. 2 punkte nustatyta, kad be išankstinio teismo leidimo tėvai neturi teisės savo nepilnamečių vaikų vardu priimti ar atsisakyti priimtipalikimą.

TEISMO LEIDIMO IŠDAVIMAS PALIKIMUI PRIIMTI

Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso XXXIX skyriuje nustatyta, kad prašymas dėl paveldėjimo procedūrų taikymo paduodamas palikimo atsiradimo vietos apylinkės teismui.

Be bendrųjų procesinių dokumentų formai ir turiniui keliamų reikalavimų, prie prašymo turi būti pridėti įrodymai, reikšmingi sprendžiant klausimą dėl tokio leidimo išdavimo.

Byla nagrinėjama rašytinio proceso tvarka, išskyrus atvejus, kai pats teismas, atsižvelgdamas į bylos aplinkybes, nusprendžia bylą nagrinėti žodinio proceso tvarka. Prašymai teisme turi būti išnagrinėti ne vėliau kaip per penkias darbodienas nuo jų priėmimo dienos.

IŠVADA

Apibendrinant tai, kas išdėstyta, nagrinėjamu atveju darytina išvada, kad norint priimti palikimą nepilnamečio vaiko vardu, reikia prašymu kreiptis į palikimo vietos atsiradimo apylinkės teismą, kuris leidžia priimti palikimą nepilnamečio vardu.

Pareiškėjai už tokio pobūdžio prašymus yra atleidžiami nuo žyminio mokesčio mokėjimo.

Teismui leidus priimti palikimą nepilnamečio vaiko vardu, reikia kreiptis į nekilnojamojo turto buvimo vietos notarą ir nustatyta tvarka priimti palikimą nepilnamečio vaiko vardu.

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite siųsti tiesiogiai šios rubrikos konsultantui elektroniniu paštu juristas.ignalina@gmail.com arba palikti klausimą paskambinę MI redakcijos telefonais (8~386) 52234, 53702 (po 18 val.).

Pageidaujate privačios teisinės konsultacijos? Registruokitės telefonu 8~624 83459. Anonimiškumas garantuojamas.

Laukiame Jūsų, mieli skaitytojai, klausimų!

Pastaba. Šiame straipsnyje išdėstyti bendrojo pobūdžio paaiškinimai aktualiu skaitytojams klausimu grindžiami 2013 m. birželio 8 d. Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais. Šie paaiškinimai yra autoriaus nuomonė, kuri nepretenduoja į absoliučią tiesą ir negali būti naudojama oficialiuose teisiniuose ginčuose.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje