Skip to content

Ignalinoje skraidys palydovai ir bepiločiai lėktuvai

MI informacija

Minint Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-metį, Lietuvos kosmoso asociacija liepos 6 d. Ignalinos aerodrome sukvies moksleivius, studentus ir visus besidominčius technologijomis į pirmą kartą Lietuvoje organizuojamą Lietuvos CanSat, raketų ir bepiločių orlaivių konkursą.

Dalyviai, išbandę savo sukonstruotus palydovus CanSat ir bepiločius orlaivius, baigia ruoštis baigiamajam konkurso etapui. Jo metu komandos pristatys savo projektus ir dokumentacijas, atliks finalinius skrydžius, po skrydžių pateiks skrydžių metu gautus duomenis. Pasak VGTU AGAI komandos nario Kristijono Kirijanovo, galimybė konstruoti bepiločius orlaivius ir juos testuoti – puiki proga ir paskata išbandyti save šioje srityje, rašoma pranešime spaudai.

„Kiekviena komanda konkurso pradžioje gavo bazinį detalių paketą, iš kurių galima sukonstruoti lėktuvą. Žinoma, bandymų metu lėktuvas daugybę kartų dužo ir, gamindami tam tikras detales iš naujo, vis atliekame kokių nors patobulinimų, bazinės detalės keičiamos geresnėmis. Tokiu būdu, paskutinė mūsų modelio versija turi ir visiškai naują sparną, naują liemenį, variklį, reguliatorių. Atliekant patobulinimus labai praverčia universitete įgytos teorinės aerodinamikos ir medžiagų mechanikos žinios“, – tikino A. Gustaičio aviacijos instituto studentas.

Kūrybinis procesas tarsi dvikova

Vaikino komanda sukūrė metro dydžio radijo bangomis valdomą lėktuvą, kuris manevruoja autonomiškai. Jis valdomas kompiuteriu, užduodant skrydžio maršrutą ir charakteristikas. Skrydžio metu pagrindinė bepiločio orlaivio užduotis yra fotografuoti įvairius objektus ant žemės.

„Ką tikrai išmokome ir jaučiame – tai, kad pirmosios oro misijos metu gali įvykti labai daug netikėtumų. Kai prieš skrydį atrodo, kad jau viskas atlikta ir tikrai nėra nė vienos silpnos vietos, vis tiek kas nors atsitinka. Yra daugybė priežasčių, kodėl modelis turėtų dužti, bet yra ir didžiulis noras, kad jis skristų. Taigi, visas kūrybinis procesas yra tarsi dvikova“, – pasakojo K. Kirijanovas.

Ūkio ministerijos globojamo konkurso dalyviai prisidės prie S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 80-mečio minėjimo. Pasak studento, šie legendiniai lietuvių lakūnai yra žinomi net ir tiems, kurių istorinės žinios – ne pačios stipriausios.

„Jie – itin svarbūs žmonės Lietuvos aviacijoje, kurie įkvėpia jaunimą domėtis aviacija bei tapti jos dalimi. Vyresniesiems šie lakūnai yra įkvėpimas daryti tai, kas kartais gali atrodyti per daug sudėtinga ar net neįmanoma, tai skatinimas tapti inovatoriais“.

Skrydžiai finalu nesibaigs

Liepos šeštą dieną įvyksiančio konkurso finalo metu, paaiškės CanSat ir bepiločių orlaivių nugalėtojai. Daugeliui komandų skrydžiai apdovanojimais nesibaigs. Pasak K. Kirijanovo, skrydžiai jų komandai tik prasidės.

„Toliau skraidysime bei tobulinsime savo sukurtą lėktuvą. Turime daug idėjų, kaip dar galime patobulinti mūsų modelį ir tikimės, kad jas įgyvendinsime. Taip pat ruošimės kitų metų konkursui. Tikimės, kad toks įvyks“, – svarstė CanSat ir bepiločių orlaivių konkurso komandos narys.

Įvyksiančių finalinių startų metu, CanSat konkurso dalyvių palydovai bus leidžiami iš raketų į 1500 m aukštį, palydovai turės saugiai nusileisti ant žemės ir įrašyti skrydžio informaciją, kurią komandos apdoros. Be privalomų užduočių komandos galės atlikti ir papildomas užduotis, pavyzdžiui, skrydžio metu perduoti skrydžio duomenis ir vaizdus arba saugiai paskraidinti žalią vištos kiaušinį. Tuo metu kitoje rungtyje besivaržysiantys bepiločiai orlaiviai turės pasiekti 150–200 m aukštį, nuskristi reikiamą atstumą, aptikti horizontalius ir vertikalius taikinius, nuskaityti informaciją, įrašyti skrydžio duomenis ir saugiai nusileisti. Visa skrydžių metu gauta informaciją turės būti pateikta vertinti konkurso komisijai. Įvertinus komandų darbą, geriausiai pasirengusios ir sėkmingiausiai atlikusios užduotis komandos taps nugalėtojais. Jas apdovanos renginio bičiuliai-litonautai – CanSat ir bepiločių orlaivių kava „Vero Cafe“ bei pasauliniu mastu kompleksines lėktuvų techninės priežiūros ir remonto paslaugas teikianti kompanija „FL Technics“.

Konkurso organizatoriai Lietuvos kosmoso asociacija kartu su Kosmoso mokslo ir technologijų institutu, Mokslo, Inovacijų ir Technologijų Agentūra, UAB „Pakilimo takas“ ir Lietuvos etnokosmologijos muziejumi tikisi, kad renginys sudomins ne tik dalyvių draugus, bendraminčius, bet ir plačiąją visuomenę. Reginys tikrai paliks įspūdį tiek mažiems, tiek ir dideliems.

DELFI inf.

Kristijonas Kirijanovas ruošia bepilotį lėktuvą skrydžiui
Organizatorių archyvo nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje