Skip to content

Tymai pasiekė ir Utenos apskritį

MI informacija

Molėtų r. savivaldybėje birželį užregistruotas vienas tymų susirgimo atvejis. Šia liga susirgęs 9 mėnesių kūdikis jau sveiksta. Utenos apskrityje 2012 m. nebuvo nė vieno tymų atvejo. Utenos apskrityje 2012 m. nuo tymų, raudonukės, epideminio parotito buvo paskiepyta 96 proc. 2-ejų metų. amžiaus vaikų, 6–7 m. amžiaus vaikų paskiepyta 95,9 proc. Vadinasi, ne visi vaikai yra paskiepyti antra vakcinos doze, todėl ilgalaikis imunitetas nuo šių ligų nėra visiškai susidaręs.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) ir Utenos visuomenės sveikatos centro specialistai ragina tėvus ir globėjus paskiepyti savo vaikus, nes susirgimų šia sunkia infekcine liga Lietuvoje daugėja. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje nuo balandžio 25 d. iki birželio užregistruotas 31 susirgimas tymais – 19 vaikų hospitalizuoti, 8 gydėsi namuose.

Pastaruoju metu labai dideli tymų protrūkiai registruojami Gruzijoje ir Jungtinėje Karalystėje. ULAC duomenimis, Gruzijoje tymais serga apie 3800 asmenų. Užregistruotos ir dvi mirtys. Vienas iš mirusiųjų – 11 mėnesių kūdikis. Jungtinėje Karalystėje užregistruota apie 1500 tymų atvejų. Vienas žmogus nuo tymų mirė.

ULAC specialistai primena, kad viruso plitimą ir protrūkius sustabdyti galima tik vykdant sistemingą vakcinaciją, savavališkai nepažeidinėjant vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriaus schemos.

Tymai nėra tik vaikų liga, ja serga ir suaugusieji. Lietuvoje vaikai nuo tymų skiepijami 15–16,5 mėnesio ir 6–7 m. amžiaus. Kad susidarytų ilgalaikis imunitetas, tymų vakciną būtina įskiepyti du kartus.

Suaugusiems ir vaikams, neskiepytiems ar pilnai nepaskiepytiems nuo tymų ir nesirgusiems šia liga, rekomenduojama pasiskiepyti. Vakcina vaikams ir suaugusiems yra nemokama. Dėl skiepų reikėtų kreiptis į savo gydymo įstaigą pas savo šeimos gydytoją. Ypač svarbu tai padaryti prieš keliaujant į užsienį.

Tymų infekcijos šaltinis – sergantis žmogus. Iš infekuoto asmens tymų virusas išsiskiria per kvėpavimo takus pradedant pirmomis ligos dienomis, iš viso 4–7 dienas. Pagrindinis perdavimo būdas – aerogeninis. Tymams imlūs ir vaikai, ir suaugusieji. Ligos inkubacinis periodas trunka 10–12 d., kartais iki 19–21 d.

Liga prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, akių junginių uždegimu. Po 1–2 dienų ima berti kūną, pirmiausia – galvos srityje, vėliau bėrimas leidžiasi žemyn, apima liemenį, galūnes. Sergant tymais dažnos komplikacijos, tai – plaučių uždegimas, gerklų pakenkimas, rečiau – smegenų uždegimas – encefalitas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje