Skip to content

Nusišypsokite, jus sveikina Meleksiukas

Mūsų rajonas nėra turtingas skulptūromis (išskyrus tautodailininkų medinius stogastulpius ir skulptūras). Rojuje yra prof. Adomo Hrebnickio bareljefas, prie Meikštų dvaro „sėdi“ Jonas Basanavičius. Ko gero ir viskas. Dabar į jų kompaniją prašosi Vidiškių Meleksiukas. Taip savo kūrinį, „pasodintą“ prie UAB „Meleksas“ vartų, pavadino jo autorė Nerija Daubarė.

Moteris su vaikais į Vidiškes atvažiavo gyventi prieš keletą metų. Dailės mokslų nėra baigusi, bet daug ir sėkmingai tapė. O prieš trejetą metų susidomėjo skulptūra. Pirmoji nedidelių skulptūrų paroda Ignalinos viešojoje bibliotekoje surengta 2011-aisiais, švenčiant miesto 145-ąsias metines.

Menininkei reikėjo patalpų dirbtuvėms. Kreipėsi į seniūnę Vigaliją Matkėnienę, ši – į „Melekso“ direktorių Rimantą Zigmantą. Pastarasis bendrovės administraciniame pastate ir skyrė patalpas dirbtuvėms įsirengti. Be to, nemokamai. Tad ponia Nerija, už tai atsidėkodama, ir padovanojo Meleksiuką.

– Vieni skulptūroje ieško pažįstamo žmogaus bruožų, kiti į ją žiūri filosofiškai. Kūrinį norėjau pavadinti Pranu Meleksu, dar kaip nors kitaip, vėliau daviau Meleksiuko vardą. Svarbiausia – nuotaika. Jeigu žmonės, ryte eidami į darbą, bent nusišypsos, žvilgtelėję į šį mano vyrą, tai, vadinasi, dariau jį ne be reikalo, – sakė autorė.

Balta sėdinčio ir besišypsančio vyro su darbo drabužiais skulptūra nuklijuota iš klijavimo armavimo tinko. Nerija juokiasi, kad dar nė vieno vyro taip nečiupinėjo, neglostė, kaip Meleksiuko. Bemaž neatsitraukdama jį autorė lipdė keturis mėnesius.

N. Daubarė vidiškiečiams rengia savo darbų parodą. O kol kas ji dėkoja seniūnei ir bendrovės direktoriui už skirtas patalpas, sargams – už švenčių ir poilsio dienomis atrakinamas patalpas, bibliotekininkei Dalei Švilpienei – už kantrybę, kenčiant kūrybinių dirbtuvių triukšmą, visiems, kurie tvarkė dirbtuvių stalą, nešė ir sodino Meleksiuką, kitaip padėjo.

Kai važiuosit per Vidiškes, žvilgtelėkit „Melekso“ vartų link ir nusišypsokite sėdinčiai, ir taip pat besišypsančiai, baltai skulptūrai.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje