Skip to content

„Kaimynų pasiutvakaris“ alsavo atgaiva sielai ir gera nuotaika kūnui

Tai pasiauskim, kaimynėliai,
Kol dar žydi žolynėliai!
Ceikiniuose su kaupu
Liekim dūšią in laukų!

Artėjant devintajam „Kaimynų pasiutvakariui“ vis kibino mintis – kaip pavyks šventė, kurios vairas šiemet pirmąkart nebe Ceikinių fiestos krikštamotės Mildos, o jos dukros Rūtos rankose. Labai jau buvo aukštai šventės lygio kartelė užkelta. Rūta egzaminą išlaikė dešimtukui! Ilgiau nei tris valandas vykęs pasiutvakaris niekam neprailgo, publikos jis buvo nurytas tarsi gaivus vandens gurkšnis karštą dieną. O žiūrovų, daugelio nuomone, šįkart net buvo daugiau, nei anksčiau – apie pusę tūkstančio. Svečiai iš Radviliškio net stebėjosi: „Jūsų kaime publikos susirinko daugiau, nei ateina į dažną mūsų miesto šventę…“. Tad bravo, Rūta!

Atlaidų varpai

Visas Ceikinių sujudimas prasidėjo Žolinės atlaidais, į kuriuos pakvietė ryto varpų gausmas. Į kuklią bažnytėlę visi taip pat netilpo, būrys parapijiečių būriavosi lauke prie durų. Šv. Mišias aukojo Mielagėnų ir Ceikinių siela, klebonas Marijonas Savickas. Baigiantis Mišioms, pagrindine Ceikinių gatve nutįso procesija. Anksčiau ji apjuosdavo tik bažnyčią, o šįkart apėjo, apglėbė miestelio kryžių, stovintį didžiojoje Ceikinių sankryžoje. Šv. Mišiose, kaip vėliau ir šventėje, dalyvavo daug garbių svečių: Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis su dukra, rajono vicemeras Henrikas Šiaudinis bei buvęs Seimo narys Konstantas Ramelis su žmonomis. Kultūros ministro dalyvavimas šventėje taip pat maloniai stebino nuo Radviliškio ir Rokiškio atvykusius svečius.

Projektų pabaigtuvės

Prieš įsisiūbuojant pasiutvakariui, kultūros ministras, rajono vicemeras, Ceikinių seniūnas Juozas Velička bei UAB „Meleksas“ direktorius Rimantas Zigmantas atliko malonią ceremoniją – perkirpdami simbolinę juostelę atidarė tris Ceikinius papuošusius objektus: naują miestelio vasaros estradą, renovuotą mokyklą bei kaimo seklyčią. Šventės metu ministras aplankė visus renovuotus pastatus, pabendravo su ten dirbusiais darbuotojais. Tiesa, užbaigti kaimo seklyčiai pritrūko lėšų, tad kol kas liko neįrengtas laisvalaikio organizatorės Rūtos kabinetas. Seniūnas J. Velička pažadėjo darbus užbaigti. Kai tik trūkstamų lėšų atsiras… Rūta dabar glaudžiasi seniūnijoje, o kūrybos žmogui sėdėti kanceliarinėje erzelynėje – tai mažiausiai avėti dviem numeriais mažesnius batus. Toks malonumas. Tą pasakys bet kuris kūrybinis darbuotojas. Tad tą kabinetą reikėtų paskubėti užbaigti.

Ministras Š. Birutis visiems šventėje dalyvavusiems kolektyvams įteikė savo dovanas. „Kadangi šis renginys pavadintas pasiutvakariu ir nežinau, kada jūs iki tiek įsiaudrinsite, tai skubu įteikti dovanas“, – juokavo ministras.

„Būkit pasveikinti, užauginę gražų derlių. Džiaugiuosi ir trijų pastatų įkurtuvėmis. Pastatai buvo laiku ir kokybiškai pastatyti ar renovuoti, toliau svarbu, kad jie nebūtų tušti. Tausokit juos, nes renovacijos kas mėnesį nevyksta“, – sakė vicemeras.

Seniūnas J. Velička džiaugėsi žiūrovų gausa. Jis teigė, kad seniūnijoje dabar vykdomi 5 projektai, iš kurių du jau priduoti (mokykla ir seklyčia), dėkojo „Melekso“ statybininkams už gerą darbą.

UAB „Meleksas“ direktorius R. Zigmantas dėkojo ceikiniškiams, kad nepeikia jų darbo, džiaugėsi, jog neapvylė ir vylėsi, kad Ceikiniuose ir kitur rajone jo bendrovė turės dar ne vieną objektą.

Už sėkmingą projektų įgyvendinimą rajono vicemeras H. Šiaudinis rajono mero padėkos raštus įteikė R. Zigmantui ir seniūnui.

Pasiutvakario siautuly

Šiemet į tradicinę liaudiškos muzikos šventę atvyko 8 kolektyvai. Tai šeimininkų kapela „Keiziai“ ir folkloro ansamblis „Babutės kuperkas“ (vad. R. Mudinaitė), Švenčionių dainų ir šokių ansamblio „Aukštaitija“ choreografijos grupė (vad. J. Razmienė), Pabradės kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Žeimena“ (vad. Ž. Gumenaja), Švenčionių krašto kaimiškos muzikos grupė „Savas kampas“ (Vad. A. Buinauskas), Radviliškio muzikantai (vad. J. Stakvilevičienė), Panemunėlio (Rokiškio r.) universalaus daugiafunkcinio centro kapela „Provincija“ (vad. R. Mickys) ir Adutiškio kaimo kapela (vad. S. Rumbutis).

Nuobodu nebuvo, tai liudija ir žiūrovai, neišsiskirstę iki šventės pabaigos. Po karštų „Keizių“ hitų ir Ceikinių „babučių“ malonios muzikinės vėsos, į sceną (atrodo, pirmąkart pasiutvakario istorijoje) išėjo šokių kolektyvas (iš Švenčionių), kurio temperamentingi, šiek tiek teatralizuoti šokiai į žiūrovus ritosi šviežumo ir geros nuotaikos bangomis. Ir šokiai netradiciniai, ne dažnai matomi (išskyrus „Kepurinę“), todėl beliko tik stebėtis šokėjų išmone ir jaunatvišku vikrumu.

Šiek tiek kitokio stiliaus muzikos dovanojo pabradiškiai (kur daug laiko skirta pučiamiesiems) bei „Savas kampas“. Ši grupė – kažkas tarp kapelos ir estradinio ansamblio. „Savas kampas“ negrįžtamai išjudino šokėjus. Šie vėliau „dirbo“ iki pat šventės pabaigos, nubraukę nuo kaktų ne vieną pūdą prakaito.

Radviliškėnai ir rokiškėnai jau buvo įdomūs vien tuo, kad iš toli atvažiavę (pasak senų žmonių – net „iš Lietuvos“). Bet jų dainos bei melodijos suprantamos, mielos dzūkuojančių aukštaičių ausiai, todėl svečiams, kaip, beje, visiems kolektyvams, negailėta katučių ir savų kojų. Muzikuojant tolimiems svečiams, šokėjai vos tilpo erdvioje estrados šokių aikštelėje.

Kaip visada, šauniai savo programą vienu ypu „atpylė“ ir Adutiškio „obuoliukai“.

Pasibaigus programai, visi kolektyvai apdovanoti padėkos raštais ir rėmėjų dovanomis, pakviesti ir į tradicinę vakaronę.

Šventės metu, atiduodant duoklę Tarmių metams, upokšniais liejosi ir tarmiška šneka. Ja sudainuota nemažai dainų, o Mildos Dikmonienies lūponis nuskambėjo ir tarmiškų eilių. Pasibaigus oficialiai šventės programai, ji pratęsta vietinių dainininkų dainomis. Skambėjo jaunosios Ceikinių žvaigždutės Urtės Smagurauskaitės balsas, dainavo Živilė Virganavičienė ir vidiškietė Viktorija Bučelienė.

Kitais metais vyks jau jubiliejinis – dešimtasis – „Kaimynų pasiutvakaris“. Nė kiek neabejoju, kad jis bus toks pats šaunus, smagus, įsimintinas. Juk Rūtai prasčiau neišeina…

Šventę rėmėjai

AB „Rokiškio sūris“, UAB „Alantos agroservisas“, Ignalinos KSC, Juozo Roko firma „Liepa“, Audriaus Muščinsko IĮ, Sirvėtos regioninis parkas, P. Karvelio terapijos-fitoterapijos įmonė, Ceikinių meno kolektyvai, taip pat krašto ūkininkai: Alė ir Albinas Smagurauskai, Danutė ir Jonas Butavičiai, Danguolė ir Zigmantas Kajėnai, Teresė Rakštelienė, Birutė Butavičienė.

Šventę globojo: kun. Marijonas Savickas, Milda ir Evaldas Dikmonai.

Informaciniai rėmėjai: laikraščiai „Mūsų Ignalina“, „Nauja vaga“, „Švenčionių kraštas“, „Žeimenos krantai“.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje