Skip to content

Ignalinos maratone lenktyniavo 1000 dviratininkų

Sekmadienį Ignalinos m. poilsio parke ir jį supančiose apylinkėse vyko Lietuvos dviračių maratono šių metų ketvirtasis etapas, atkeliavęs iš Molėtų, kuriame palankiu oru lenktyniavo net 1000 įvairaus amžiaus dviratininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos. Šis etapas buvo vykdomas įgyvendinant projektą „Aplinkos gerinimas, plėtojant Ignalinos ir Kraslavos miestų apšvietimo technologijas“, kuris iš dalies buvo finansuojamas Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis. Projekto partneriais buvo Ignalinos AE regiono plėtros agentūra, rajono savivaldybės administracija ir Kraslavos savivaldybės taryba. Šio etapo šūkis – „Pasirink sunkesnį kelią – būk draugiškas aplinkai“.

Pagal tradiciją, pirmieji į lenktynių startą stojo apie 60 darželinukų, tarp kurių daugumą sudarė penkiamečiai ir šešiamečiai dviratininkai. Bet buvo ir jaunesnio amžiaus dalyvių, kurie mynė dviratukų pedalus parko takeliais tik lydimi mamyčių ir tėvelių. Ignaliniečių džiaugsmui, pirmasis finišą pasiekė rajone gerai pažįstamų krepšininkų Braziulių šeimos atstovo Raimondo Braziulio šešiametis sūnus Nojus, kuris savo artimiausius persekiotojus aplenkė daugiau nei dviem minutėmis. Pasak nugalėtojo tėvo, Nojus jau sėkmingai yra dalyvavęs panašiose darželinukų lenktynėse Trakuose ir Vilniuje, o jo pergalė Ignalinoje labiausiai nudžiugino. Ir už tai reikia padėkoti jo seneliams, kurie, gyvendami kaime, užgrūdino anūko fizinę ištvermę ir išmokė tvirčiau valdyti dviratuką.

Po mažiausiųjų lenktynininkų finišo, kai jų aistras kiek atšaldė padovanoti ledai, į startą buvo pakviestas gausus dešimtmečių dviratininkų būrys, kuris jau privalėjo įveikti kiek ilgesnį – 1,5 km – nuotolį. Šias lenktynes užtikrintai, kaip ir pernai Ignalinoje, laimėjo anykštietis Lukas Žukauskas, o tarp mergaičių – vilnietė Daumantė Saladžiūtė. Pirmą kartą šiose lenktynėse dalyvavo ir didžiasaliečio Algirdo Sekono anūkas Eligijus, kuris užėmė aukštą šeštąją vietą.

Po mažiausiųjų dviratininkų lenktynių žiūrovų dėmesio centru tapo pagrindinių varžybų dalyvių startas, kuriame išsirikiavo labiausiai patyrę elito, taip pat gausus dviračių sporto mėgėjų būrys, tarp kurių buvo ir nemažai ignaliniečių. Elito dalyvių laukė 68, o mėgėjų – 34 km lenktynės. Prieš jų startą organizatoriai prie mikrofono pakvietė nuolatinį maratono globėją, rojono merą Bronį Ropę, kuris pasidžiaugė, kad tokią gražią vasaros dieną į Ignalinos maratono etapą susirinko rekordinis dviratininkų būrys, todėl visiems linkėjo sėkmės lenktynėse, o jų metu kvietė pasigėrėti Ignaliną supančiu gamtos grožiu. Maratono organizatoriai, dėkodami merui už nuoširdžius linkėjimus, įteikė jam simbolinį tūkstantojo dalyvio žetoną, pareiškę įsitikinimą, kad kitų metų lenktynėse Ignalinoje susirinks dar gausesnis dviratininkų būrys.

Nuaidėjus starto šūviui, į trasą smėlingais parko takeliais ir miesto apylinkių žvyrkeliais pajudėjo ilga dviratininkų vorelė, kurios dalyviai stengėsi užimti kuo patogesnes pirmaujančias pozicijas.

Kaip ir reikėjo tikėtis, pirmąjį 34 km lenktynių ratą greičiausiai, sugaišę 1 val. ir 15 min., įveikė elito dviratininkai, kurių dar laukė ir kitas tokio pat nuotolio lenktynių ratas, o žiūrovai prie 34 km finišo su nekantrumu jau laukė mažiau patyrusių dalyvių. Šią atkarpą greičiausiai – per 1 val. ir kiek daugiau nei 15 min. – įveikė vilnietis Deividas Valiūnas, po jo už 6 sek. finišavo kaunietis Elvis Giedraitis. Tarp moterų pirmavo SM „Sietynas“ atstovė Evelina Tvorogal. Su nekantrumu buvo laukiama, kada finišuos ignaliniečiams gerai pažįstama ir ne vieną kartą panašiose varžybose iškovojusi prizines vietas Ramunė Arlauskienė. Bet šįkart tarp prizininkų jos nesimatė. Po finišo ji MI prisipažino, kad lenktynėse startavo savo malonumui, norėdama pasitreniruoti prieš artėjantį pasaulio orientacinio sporto čempionatą. Jaunesniems dviratininkams nesistengė aktyviau pasipriešinti, o tik pasitikrino savo fizinę ištvermę, ir Žiemos sporto centro direktorius Bronislavas Cicėnas. Bet jis tarp ignaliniečių 34 km atkarpą įveikė greičiausiai. Maloniai nustebino ignalinietė, IOSK „Būdakalnis“ atstovė Roma Puišienė, kuri tarp 30-mečių lenktynininkių užėmė antrąją vietą. Vėl, kaip ir pernai, aukštesnės vietos nepasisekė užimti ir didžiasaliečiui Algirdui Sekonui. Nors šįkart jis važiavo dar pernai savivaldybės padovanotu nauju ir modernesniu dviračiu, bet lenktynių finišą pasiekė vienas iš paskutiniųjų. Ir nevažiuodamas, o varydamasis dviratį. Sakė, kad pusiaukelėje sugedo varomasis grandinės mechanizmas. Bet ir už tokį finišą žiūrovai negailėjo jam nuoširdžių plojimų.

68 km lenktynes po atkaklios kovos laimėjo vilnietis devyniolikmetis Edgaras Kovaliovas, sugaišęs trasoje daugiau kaip 2 val. ir 19 sekundžių. Nedaug nuo jo atsiliko Denas Danyla ir Šarūnas Pacevičius. Tarp moterų sau lygių neturėjo vilnietė Tatjana Koliagina, savo sportinę karjerą pradėjusi Visagine. Ji šiemet laimėjo visus vykusius lenktynių etapus.

Pasibaigus Ignalinos maratonui, jo nugalėtojams ir prizininkams kuprines ir savivaldybės dovanas įteikė rajono meras ir SK „Vilimeksas“ vadovas Arūnas Daugirdas. Beje, vyriausiojo dalyvio prizas buvo įteiktas 75-erių vilniečiui Jonui Vilūnui.

Pasibaigus maratono nugalėtojų apdovanojimui, dar buvo surengta vertingų prizų loterija. Pagrindinį prizą, naujutėlaitį, daugiau kaip 2000 litų kainuojantį dviratį, laimėjo lenktynėse dalyvavęs ignalinietis Tomas Panavas.

Kitas, baigiamasis penktasis, lenktynių maratono etapas rugsėjo 22 d. vyks Anykščiuose.

Autoriaus nuotr.

Startuoja dešimtmečiai dviratininkai Darželinikų varžybas laimėjo Rasos ir Raimondo Braziulių vyresnysis sūnus Nojus (kairėje). Lenktynėse pirmą kartą dalyvavo didžiasaliečio A. Sekono anūkas Eligijus, laimėjęs 6 vietą Maratone dalyvavo gausus dviratininkų būrelis, treniruojamas Gintauto Čepulio Kartu į trasą išvažiavo elito ir mėgėjų dalyviai Vilnietė Tatjana Kaliakina laimėjo visus keturis iki šiol vykusius maratono etapus Tik taip finišavo didžiasalietis Algirdas Sekonas Apdovanojamas vyriausias – 75-erių – dalyvis Jonas Vilūnas Iš mūsų rajono atstovų sėkmingiausiai tarp moterų startavo Roma Puišienė, užėmusi antrąją vietą, jai apdovanojimus įteikė rajono meras Loterijos pagrindinį prizą laimėjo ignalinietis Tomas Panavas, kuriam laimėtą dviratį įteikė rajono meras

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje