Skip to content

Kaip paveldėti praleidus terminą palikimui priimti?

MI informacija

– Prieš maždaug 6 mėnesius mirė mano mama. Likome tik aš ir sesuo. Girdėjau, kad palikimą reikia priimti per 3 mėnesius nuo mirties. Sesuo kreipėsi į notarą nesuėjus šiam terminui ir palikimą (namą) priėmė, tačiau aš dėl tam tikrų priežasčių nesikreipiau iki šiol. Sesuo nesutinka, kad aš priimčiau palikimą. Ar vis dar galiu priimti palikimą? Kaip tai padaryti, kur kreiptis? Kiek tai kainuoja?

Eugenijus GAŠČENKA

PALIKIMO PRIĖMIMAS

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – CK) 5.50 str. nustatyta, kad įgytų palikimą, įpėdinis turi jį priimti. Neleidžiama palikimą priimti iš dalies arba su sąlyga ar išlygomis. Įpėdinis laikomas priėmusiu palikimą, kai jis faktiškai pradėjo paveldimą turtą valdyti arba padavė palikimo atsiradimo vietos notarui pareiškimą dėl palikimo priėmimo. Šie veiksmai turi būti atliekami per tris mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos.

Tačiau trijų mėnesių palikimui priimti terminą teismas gali pratęsti, jeigu pripažįsta, kad terminas praleistas dėl svarbių priežasčių. Palikimas gali būti priimamas pasibaigus terminui ir be kreipimosi į teismą, jeigu su tuo sutinka visi kiti priėmę palikimą įpėdiniai (CK 5.57 str.).

IŠVADA

Apibendrinant tai, kas išdėstyta, nagrinėjamu atveju darytina išvada, kad Jūs praleidote nustatytą 3 mėnesių terminą palikimui priimti, todėl terminas palikimui priimti teismo dėl svarbių priežasčių gali būti atnaujinamas.

Bylas dėl termino palikimui priimti atnaujinimo nagrinėja palikimo turto buvimo apylinkės teismas, paduodant tinkamai surašytą pareiškimą ir sumokant 144,00 Lt žyminį mokestį.

Esant teigiamam teismo sprendimui reikia kreiptis į turto buvimo vietos notarą dėl palikimo priėmimo.

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite siųsti tiesiogiai šios rubrikos konsultantui elektroniniu paštu juristas.ignalina@gmail.com arba palikti klausimą paskambinę MI redakcijos telefonais (8~386) 52234, 53702 (po 18 val.).

Pageidaujate privačios teisinės konsultacijos? Registruokitės telefonu 8~624 83459.

Anonimiškumas garantuojamas.

Laukiame Jūsų, mieli skaitytojai, klausimų!

Pastaba. Šiame straipsnyje išdėstyti bendrojo pobūdžio paaiškinimai aktualiu skaitytojams klausimu grindžiami 2013 m. rugpjūčio 8 d. Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais. Šie paaiškinimai yra autoriaus nuomonė, kuri nepretenduoja į absoliučią tiesą ir negali būti naudojama oficialiuose teisiniuose ginčuose.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje