Skip to content

Apie lygius pensininkus ir lygesnius valdininkus

MI informacija

Anais laikais patyliukais buvo pasakojamas toks anekdotas.

Ėjo kartą lietuvis ir rusas ir rado jie aukso gabalą. Lietuvis apsidžiaugęs pasiūlė pasidalinti po lygiai. Tačiau rusas pasakė: „Ne. Dalinsimės broliškai“.

Ką anais laikais reiškė „broliškos dalybos“ kai kas dar prisimena. Neprisimenantiems pasakysiu, kad stipresnis brolis paiimdavo didesnį gabalą. Arba ir viską.

Bet su šios dienos tema šis anekdotas visai nesusijęs, o jeigu kas, viską perskaitęs, manys kitaip, tai čia jau jo reikalas.

Pastebėjimas iš anų ir šių dienų gyvenimo: jeigu ką nors reikia teisingai padalyti, dalintoju išrenkamas ne stipriausias ir daugiausia galių turintis (nes toks visų pirma nenuskriaus savęs), o teisingiausias žmogus. Jis, jeigu, sakysim, dalinamų marškinių visiems neužteks, geriau save nuskriaus, negu ką nors kitą.

Bet ir šis pastebėjimas su dienos tema nėra susijęs, o tiems, kurie bandys susieti Konstitucinio teismo sprendimą su šiuo pastebėjimu ar rasti kokių nors negerų užuominų, aš tiesiai pasakysiu: piliečiai, šitaip mąstydami, jūs įžeidžiate gerbiamą Teismą, o už tai, žinote, galima ir belangėje atsidurti.

Na, tiesa, mąstyti taip dar galima, bet garsiai kalbėti – jokiu būdu. Nei kalbėti negalima, nei, juo labiau, rašyti.

Taigi, Konstitucinis Teismas nusprendė, jog Lietuvos Konstitucija reikalauja, kad kuo skubiausiai būtų atstatyti sumažinti atlyginimai visiems valstybės pareigūnams, tarp jų, žinoma, ir teisėjams, taigi ir Konstitucinio Teismo teisėjams. O paskui bus galima atstatyti ir sumažintas pensijas.

Aišku, tuojau pat kyla klausimas: o kodėl kartu su atlyginimais neatstatomos ir sumažintos pensijos?

Matyt, taip yra kažkur parašyta. O jeigu neparašyta tiesiai, tada tai, kaip sako visokios teisės žinovai ir kiti apsukrūs žmonės, išplaukia iš įstatymo dvasios. Įstatymo dvasia net anais visuotinio materializmo laikais buvo kažkas neapčiuopiama, o dabar ji juo labiau yra tokia – paprastam žmogui nenutveriama, nepačiupinėjama. Tik specialistai jai į uodegą pučia. 

Būkime nuoširdūs ir pasakykime tiesiai: valstybės interesai reikalauja, kad pensijų atstatymas būtų nukeltas vėlesniam laikui – po to, kai visi kiti bus užganėdinti. Na, visi tie, kurie neapsikentę gali streikuoti pradėti ar net už šakių griebtis. O kitas pensininkas tų šakių, žiūrėk, jau ir nebepakelia.

Taip, valstybės interesas tiesiog rėkdamas reikalauja, kad kuo daugiau pensininkų, nesulaukę pensijų atstatymo, išmirtų. Juk tada valstybės biudžete liks daugiau pinigų, kuriuos bus galima panaudoti kitiems, daug svarbesniems ir valstybiškesniems tikslams, padidinant atlyginimus atitinkamiems valstybės pareigūnams. Ne, nerašysiu apie tai, apie ką pagalvojote. Negerai pagalvojote, gerbiamieji.

Pasikartosiu – nežinau, kur Konstitucijoje parašyta, kad pensininkai yra žemiau valstybės tarnautojų, taip pat ir teisėjų, nes nesu tokia konstitucinės teisės žinovė. Bet jeigu taip nusprendė Konstitucinis Teismas, tai jo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas. Taigi visiems turi būti aišku, kad visi Lietuvos piliečiai yra lygūs, o valstybės tarnautojai – lygesni.

Neseniai finansų ministras Rimantas Šadžius lankėsi pas šalies Prezidentę Dalią Grybauskaitę. Ši sukritikavo ministro ketinimą atlyginimus valstybės tarnautojams šiemet atstatyti tik iš dalies. Ką ji sakė – ar nieko nesakė – apie planus pensijas atstatyti tik 2015 metais, kažkaip niekur neskaičiau. Štai ir pagalvojau: kažin, kiek Prezidentės atlyginimas sumažintas?

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje