Skip to content

Butų ūkis „trauko pečiais“, gyventojai – raunasi plaukus…

Dviejų aukštų aštuonbutyje gyvenantys vidiškiečiai jų namą administruojančiam Ignalinos butų ūkiui jau beveik išmokėjo 26 tūkst. Lt už stogo remontą, o darbininkai, pasirodantys 5 dienas per mėnesį, traukia „per dantį“ gyventojus ir tikina neskubantys dirbti, nes darbdaviai jiems nemoka atlyginimų.

Tikrai nepavydėtinoje situacijoje atsidūrė Ignalinos g. 11-uoju numeriu pažymėtame name gyvenančios aštuonios vidiškiečių šeimos. Septynių butų gyventojai nepriekaištingai tvarkosi namuose, moka mokesčius ir prižiūri namus bei gerbia vieni kitus. Gyventojų teigimu, problemų yra tik su vienu antrojo aukšto buto nuomininku, kurį įleidę savininkai nesuka dėl jo galvos. Pastarasis, išjungęs šildymo sistemą, žiemą nekūrena, o vandenį iš centrinio šildymo sistemos tiesiog išliejo ant grindų, o tiksliau, pirmojo aukšto gyventojams ant galvų, nemoka ir jokių mokesčių. Pasak kaimynų, namuose – gyvatynas, bet… ką tu paimsi iš nuomininko. Gyventojai jau surašė skundą buto šeimininkams ir siųs jį registruotu laišku. Jei nepadės, kreipsis į atitinkamas institucijas ar net į teismą dėl buto nusavinimo ir perdavimo valstybei.

Ši problema vienaip ar kitaip greitu laiku išsispręs, bet štai stogo klausimas, regis, įstrigo – ir ilgam, o ruduo jau įsėlino į kiemą. „Prieš keletą mėnesių atvykę Butų ūkio darbuotojai – ponai Antanas Gylys ir Aleksandras Dolgovas – pateikė mums stogo remonto darbų sąmatą. Visų darbų suma siekė 14 tūkts. Lt. Gerai, mat mes nuolat skundėmės dėl kiauro stogo, nuo viršaus trupančių plytų. Ten, matyt, tokios ertmės atsivėrė, kad vanduo nuo stogo sunkiasi ir pirmojo aukšto sienomis, visur pelėsiai, bjaurus kvapas, ant spintų ir sekcijų priklota rankšluosčių, kad sugertų vandenį, tapetai atplyšę karo gabalais.

Po kurio laiko remonto darbų suma išaugo iki 26 tūkst. Lt. Tai reiškia, kad kiekvienam butui reikia sumokėti nuo 3000 iki 3800 Lt (priklauso nuo kambarių skaičiaus). Šias sumas dauguma jau išmokėję visiškai, o apie atliktus darbus net svajot nėra ko. Dirbo per mėnesį kažkokie mūrininkai gal 5 dienas. Dar pasijuokdavo iš mūsų, regis, ir išgėrinėdavo ten sėdėdami, o į mūsų graudenimus atsakydavo, kad jiems darbdaviai jau po 4,5 tūkts. Lt skolingi, tad jie ir neskuba dirbti. O pažiūrėkit į sienas! Ką jie padarė. Paspaudus šaltukui, nulėks šitos sienos nuo namo…“, – guodėsi vidiškiečiai.

Butų ūkis, kaip visada turintis išskirtinį požiūrį į darbą ir klientus, nenustebino ir šįkart. Vadovas atostogavo, bet jį pavaduojantis pastatų techninės priežiūros vadovas Alvitas Grigaitis ir vyr. inžinierius Aleksandras Dolgovas stumdė šį klausimą vienas nuo kito. Vienas teigė nieko nežinantis, nes viskam vadovauja anas, o kitas – priešingai. Kaip vaikų darželyje. Kad kur kitur, tai nustebtum, bet kai Butų ūkyje, tai net ir nebejuokinga. Tiesa, maloniai pradžiugino sekretoriate dirbusi moteris – civilizuotas, kultūringas, konkretus, paslaugus ir mandagus žmogus. Vis tik žodelį kitą pavyko išspausti ir iš pono Aleksandro. „Darbai vyksta, viskas pagal planą, nėra ko nerimauti. Mes patys tų darbų nevykdome, o esam nusamdę statybinę organizaciją UAB „Optimesta“ iš Vilniaus. Paskambinkit vėliau…“, – paaiškino vyr. inžinierius.

Bala jų, daug daugiau ir išsamios informacijos pateikė UAB „Optimesta“. „Mes esame žinoma ir patikima įmonė, dirbanti ir Vilniuje, ir Panevėžyje, ir kituose miestuose. Pagrindinis mūsų trūkumas šiame projekte – vėlavimas. Darbus turėjome baigti liepos 25 d., bet rašėme pratęsimo raštus ir pradėję skardinimo darbus rugsėjo 3 d., planuojame juos baigti per savaitę. Visą šį laiką dirbo mūsų samdyti mūrininkai. Labai nemalonu, kad taip nutiko, bet šią padėtį bandysime ištaisyti, sumokėsime ir delspinigius, kurie susikaupė dėl mūsų kaltės. Žinoma, darbininkai neturėtų darbo vietoje būti išgėrę, tad jei gyventojai tą pastebi, tuoj pat reikia kviesti policiją, antstolį, fiksuoti tai ir mes imsimės atitinkamų priemonių. Dabar, praėjus laikui, nei aš, nei kas kitas nieko nebegali įrodyti. Tai tėra tuščios kalbos. Tai, ką mes įsipareigojome – atlikti viso stogo remonto darbus – padarysime bet kokiu atveju, bet, žinote, taip žiauriai apleisti namą, tai dar reikia sugebėti. Atrodo, lyg tai būtų daryta sąmoningai. Namas – avarinės būklės, tad reikia kiek susimąstyti ir gyventojams“, – teigė UAB „Optimesta“ vadovas Vitalis Matulevičius.

Kad namas apleistas, tai jau matyti ir ne statybininkui, bet kad iki tos būklės namą privedė jį administruojantis Butų ūkis, tai čia jau tikrai reikia susimąstyti. Gal pats Butų ūkis tada ir atlygins gyventojams patirtus nuostolius, dėl jų aplaidumo ir netinkamai vykdomų įsipareigojimų.

Namo gyventojai parašė raštą rajono merui Broniui Ropei, prašydami pagalbos dėl susiklosčiusios situacijos ir norėdami, kad būtų paskirtas nepriklausomas specialistas, galintis įvertinti atliktų ir atliekamų darbų kokybę, nes ja labai stipriai abejojama, o, kaip žinia, be specialisto išvados žmogaus žodis – nieko vertas. 

Na, o mes nuo rugsėjo 3 d. taip pat stebėsime, kaip bus baigiami dar net neįpusėję remonto darbai. Visiems sėkmės ir kantrybės bei tarpusavio supratimo.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje