Skip to content

Ministro Šarūno Biručio dovana rajono mokykloms ir bibliotekoms

MI informacija

Kultūros ministras Šarūnas Birutis Rugsėjo 1-osios proga Švenčionių ir Ignalinos rajonų mokykloms bei bibliotekoms dovanoja po enciklopedinio leidinio „Didžioji Lietuva“ III tomą. Knygos rajono mokykloms ir bibliotekoms perduoda ministro padėjėja Milda Dikmonienė. „Didžioji knyga“ pasakoja apie  Lietuvos paveldą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje.

„Bibliotekos ir mokyklos jau turi I ir II šios knygos tomą, tad nusprendžiau padovanoti po III. Norėdami matyti didingą Lietuvos ateitį, turime pažinti didingą jos praeitį, tad linkiu visiems, kurie vartys šią knygą, kad rastų savyje įkvėpimo prisidėti prie būtent tokios ateities kūrimo“, – sako ministras.

Apie knygą rašo autorė, Nepriklausomybės Akto signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė: „LDK sulaikė germanų slinkimą į rytus ir Aukso Ordos skverbimąsi į vakarus. Tai vienintelė baltų valstybė, nuo viduramžių išlikusi iki mūsų dienų. Lietuvos istoriją ženklina ne tik garsios pergalės, bet ir dideli teritoriniai bei žmonių praradimai. Po trečiojo Abiejų Tautų Respublikos padalijimo Lietuvos vardas buvo  ištrintas iš pasaulio žemėlapio. Valstybę pasidalijo trys imperijos – Austrija, Prūsija, Rusija – įsipareigojo niekur ir niekada nevartoti žodžio „LIETUVA“. Rusijos imperijos carienė Jekaterina II 1783 m. sudarė slaptą komisiją, kurios tikslas – perrašyti istoriją nugalėtojų naudai. Caras Nikolajus I 1840 m. išleido įsakymą, draudžiantį vartoti žodį „lietuvis, lietuviškas“. Mes ir šiandien girdime šią istoriją, kuri iš esmės yra slavų invazijos į baltų žemes istorija. Lietuvos istorija buvo svetimų jų perrašinėjama, patriotiniai jausmai trypiami.  Lietuvių tauta pergyveno kelias rusifikavimo, polonizavimo, germanizavimo bangas. Išlikome sunkiausiomis sąlygomis.

1918 m. Lietuvos valstybė  buvo atkurta. Tiesa, prarastos didelės teritorijos, bet šerdį pavyko išsaugoti. 1990 m. kovo 11 d. antrą kartą atkūrėme savo valstybę. 123 metai carinės Rusijos ir 50 metų Sovietų Sąjungos okupacijos metų mus išmokė išgyventi nepalankiausiomis sąlygomis. Visko būta. Bet išsaugojome savo patriotinius garbę, išdidumą, jausmus. Tačiau okupacija paliko mūsų sąmonėje gilius pėdsakus. Todėl nesistebiu, jog šių dienų lietuvis,  į Didžiąją Lietuvą žiūri  kaip į mistinę valstybę iš senos praeities.

Aplankius Didžiąją Lietuvą ir įsitikinus, kad išliko daug įspūdingo protėvių palikimo, man kilo mintis jį nufotografuoti. Fotoalbumą sudaro keturios knygos: pirma ir antra apima Lietuvos paveldą dabartinėje Baltarusijoje, trečia – paveldą Ukrainoje, ketvirta  – Lenkijoje ir Rusijoje“.

Tai išties vertinga dovana ne tik knygos kainos (arti 200 Lt), bet išliekamosios vertės prasme. Iki šiol surinkto viso Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės paveldo viename leidinyje dar nebuvo. Ministras kelis tūkstančius kainuojančią dovaną nupirko iš savo asmeninių lėšų.

Ministras taip pat stebisi, kad Ignalinoje šiemet, kaip ten rinktas Seimo narys, net nebuvo pakviestas į Rugsėjo 1-osios renginius.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje