Skip to content

Kuo grybai panašūs į meilę

MI informacija

Viename anekdote pasakojama, kad meilėje yra panašiai kaip su grybais, kai pastebi, kad žmogus suklydo – pagelbėti nebeįmanoma. Kaip elgtis grybaujant, kad taip neatsitiktų, kokių klaidų reikėtų vengti ruošiant grybų atsargas žiemai?

Rinkite tik tuos grybus, kuriuos gerai pažįstate. Reikėtų nepamiršti, kad apsinuodyti galima net ir gerais, tačiau netinkamai surinktais grybais. Per lietų rinkti ir per 8–9 val. neišvirti grybai pradeda gęsti, sausu oru išrautos šios miško gėrybės gęsti pradeda po 10 val. Nepatartina grybauti po šalnų, ypač pakartotinų. Grybus miške dėkite tik į orą praleidžiančius indus, nes orui nepralaidžiuose ar polietileniniuose maišeliuose jie greitai sušunta ir pradeda gęsti.

Lietuviai ypač mėgsta kaupti grybų atsargas žiemai. Saugiausia yra grybus džiovinti. Prieš vartojimą juos gerai nuplaukite ir išmirkykite šaltame vandenyje. Kiekviena šeimininkė žino ir įvairių grybų sūdymo bei rauginimo būdų.

Pavojingiausi yra netinkamai užkonservuoti grybai. Prieš ketindami valgyti konservuotus stiklainiuose grybus gerai apžiūrėkite, ar neišsipūtę dangteliai. Jei jie pakilę, o ant grybų yra pelėsių ar oro burbuliukų, pasikeitęs kvapas, be jokio gailesčio išmeskite. Sandariai uždarytuose induose susidarius aneorobinėms sąlygoms, kai nėra deguonies, gali daugintis botulino bakterijos, išskiriančios labai nuodingą egzotoksiną.

Vis dažniau šeimininkės, taupydamos laiką, grybus užšaldo. Šaldyti tinka tik jauni ir tvirti grybai. Grybus švariai nuvalykite (jokiu būdu neplaukite), įvyniokite į foliją ir dėkite į šaldiklį. Taip paruoštus grybus galima laikyti iki metų. Galima užšaldyti ir virtus, svieste keptus ar troškintus grybus. Juos reikėtų suvartoti ne vėliau kaip po 3–4 mėnesių.

Vienas mano pažįstamas juokauja, kad prieš valgydamas ne savo rinktus grybus visada pasimeldžia, nes visi grybai yra valgomi, o kai kurie tik vieną kartą. Nepatariu valgyti nežinia kieno arba vyresnio amžiaus ar regos sutrikimą turinčių žmonių rinktų grybų, nes kasmet būna apsinuodijimų , kurie kartais baigiasi mirtimi. Apsinuodyti gali ne visi tuos pačius grybus vienu metu valgę žmonės. Jei patiekale buvo tik vienas nuodingas grybas, kuris pakliuvo vienam valgiusiam, tai tik jis ir apsinuodys.

Ankstyvieji apsinuodijimo požymiai atsiranda po 30–60 min., vėlyvieji – po 6–72 val. Kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo požymiai (pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai, traukuliai, haliucinacijos), tuo sunkesnis gali būti apsinuodijimas. Įtarę, kad apsinuodijote grybais, nesigydykite patys ir nedelsdami kreipkitės į artimiausią gydymo įstaigą. Delsimas gali tapti lemiama, kartais nebeatitaisoma klaida.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje