Skip to content

Kaimiškų vietovių vaikai ir šiemet bus pavėžėjami nemokamai

Prasidėjus Mokslo metams kiekviename šalies kampelyje kyla natūrali sumaištis. Ne išimtis ir mūsų rajonas. Po atostogų į mokyklas grįžtantys moksleiviai ne taip jau lengvai persiorientuoja po atostogų. Sena jiems kiekvieną rugsėjį atrodo kaip nauja, nepaisant to, kad kiekvieną rugsėjį vienokių ar kitokių rūpesčių išties būna.

Rūpestis dėl kelionės į mokyklas

Pirmomis rugsėjo dienomis sujudo Rubelninkų kaimo gyventojai, mat sulaukė iš mokyklos grįžusių apsiašarojusių savo mokinukų. Vaikai jau pirmąją dieną išgirdo, kad pagal naujus patvarkymus jie iš namų nemokamai bus pavėžėjami tik iki artimiausios mokyklos. Arčiausia mokykla nuo jų namų – Daugėliškio vidurinė mokykla, o vaikai jau ne vienerius metus mokosi Vidiškių gimnazijoje, todėl suprantamos vaikų ašaros ir nenoras eiti į mokyklą, išgirdus, kad jie turės keisti mokymosi įstaigą. Vaikų tėvai ir seneliai, pasak jų pačių, kreipėsi ir į rajono merą Bronį Ropę su prašymu padėti spręsti šią problemą, bet dėl visa ko informavo ir žiniasklaidą.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Lisauskienė teigė, kad šiuo metu visi pavėžėjimo klausimai išspręsti, viskas suderinta ir jokių drastiškų pasikeitimų tikrai nėra. „Lietuvos Respublikos Seimas 2013 m. liepos 2 d. priėmė Lietuvos Respublikos transporto lengvatų įstatymo 6 str. pakeitimą (Nr. XII-512) (nuo 2013 m. liepos 13 d.) (Žin., 2013, Nr. 75-3782), kuriuo nustatė, kad kaimuose ir miesteliuose gyvenančių priešmokyklinio ugdymo ir 1–8 klasių mokinių pavėžėjimas į mokyklą kompensuojamas tik iki artimiausios atitinkamą bendrojo ugdymo programą vykdančios mokyklos. Šiuo pakeitimu suderintos Švietimo įstatymo ir Transporto lengvatų įstatymo nuostatos dėl mokinių vežiojimo į mokyklas. Savivaldybė parengė rajono mokyklų mokinių ir vaikų globos namų vaikų vežiojimo ir važiavimo išlaidų kompensavimo tvarkos aprašo pakeitimus, kurie įtvirtins įstatymo nuostatas. Minėtas tvarkos aprašas bus svarstomas artimiausiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje. Tačiau jau dabar drąsiai galiu pasakyti, kad vadovaujantis tuo pačiu įstatymu ir jo pakeitimais, mokiniai, kurie, tarkim, gyvena Šiūlėnuose, o jau ne vienerius metus mokosi Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijoje, mokysis joje ir toliau bei važinės nemokamai kaip ir iki šiol. Dėl kažkokių trikdžių jiems mokyklos keisti tikrai nereikės. Tie, kurie mokyklą pradeda lankyti tik šį rugsėjį, ir, tarkim, gyvena Daugėliškyje, o nori mokytis Ignalinoje, jokių pavėžėjimo lengvatų neturės. Jei norės mokytis Ignalinoje, o nenorės eiti į savo mokyklą, kelionės išlaidas turės padengti patys tėvai. Kitas reikalas, jei vaikas dar nori lankyti sporto ar muzikos mokyklas. Tokiu atveju jam tiesiog privalu mokytis Ignalinoje, kad galėtų suderinti mokymąsi ir neformalųjį ugdymą ir, žinoma, tokiam vaikui kelionės į mokyklą bus nemokamos. Vaikams, kurie gyvena kaimuose, o mokosi Ignalinoje ir visą savaitę gyvena mokyklos bendrabutyje, kelionės į mokyklą ir iš jos taip pat nemokamos. Savivaldybėje visi įstatymai ir jų pakeitimai vienaip ar kitaip derinami ir vykdomi, atsižvelgiant į konkrečias situacijas mūsų rajono kontekste bei vadovaujantis sveiku protu“, – sakė vedėja R. Lisauskienė.

Mokinių pasivažinėjimai vasarą

Į redakciją kreipėsi ir Antalksnės kaimo gyventojas. Žmogus niekaip nesupranta, kodėl vasaros metu į cirką Ignalinoje važiavusiai jo 9-erių metų mergaitei reikėjo mokėti 50 proc. bilieto kainos, o jau iš cirko į namus ji važiavo mokėdama visą bilieto kainą. 2000-03-30 d. Transporto lengvatų įstatymo Nr. VIII-1605 5 straipsnio 4 punktas skelbia: „Teisė įsigyti vienkartinį važiavimo tolimojo reguliaraus susisiekimo autobusais, vietinio (priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais, keleiviniais traukiniais, reguliaraus susisiekimo laivais ir keltais bilietą su 50 proc. nuolaida suteikiama vežamiems vaikams nuo 7 iki 10 metų“. Regis, vaikas turėjo važiuoti tik už pusę bilieto kainos, bet kol kas atsakymo į šį klausimą kaip ir nėra. Kodėl? Narplioti šį klausimą ėmėsi ir pati vedėja R. Lisauskienė. Ji vis dėlto įžvelgė vieną labai, regis, nepastebimą detalę. Pasirodo, šiuo atveju labai svarbus žodelis „vežamiems“. Jei vaiką vežasi tėvai, tada patys perka visą bilietą, o už vaiką moka pusę kainos. Jei vaikas važiavo vienas, išeitų, kad jam šis įstatymo punktas negalioja.

Tiksliausiai šį įstatymą turėtų interpretuoti jo vykdytojai vežėjai, tai yra Ignalinos autobusų parkas. Įdomiausia tai, jog parko vadovas Valentas Meškėnas dar nėra įsigilinęs į 2000-03-30 d. išleisto įstatymo niuansus ir tiksliai pasakyti dar negali, bet pažadėjo išsiaiškinti ir informuoti, kaip tiksliai yra. Taigi, ar vaikai nuo 7 iki 10 metų amžiaus turi lengvatų, važiuodami valstybiniu transportu, sužinosite kiek vėliau.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje