Skip to content

Dar keli neteisingi klausimai

MI informacija

Lietuvos policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis parašė laišką kolegoms, kuriame užduoda keletą „neteisingų“ klausimų: ar policija kalta, kad valstybėje atsirado ištisas luomas „budulių“, išlaikomų tik socialinėmis išmokomis ir nenorinčių dirbti, kad atsirado armija bedarbių, nemaža dalis kurių dirba nelegaliai, kad prigimdyta iškrypėlių, kurie mokykloje terorizuoja mokytojus, kad visuomenėje vyrauja prievartos, jėgos kultas…

Šio laiško kritikai paskubėjo visomis tomis nuodėmėmis apkaltinti ir pačią policiją. Bet, tarp kitko, o policininkai iš kur – importuoti ar pačioje Lietuvoje užaugę, taigi tos pačios visuomenės dalis?

Atrodo, S. Skvernelis užkabino skaudžią problemą. Atsakymo į tuos klausimus ilgai bus ieškoma… atsiprašau, bus stengiamasi visa tai „numuilinti“. Klausimai labai jau neteisingi, nepatogūs visų pirma mūsų valdžiai, kuri turėtų atsakyti, bet nenori.  Žinia, žuvis pūva nuo galvos.

Kai kalbame apie valdžią, galvojame apie korupciją, kai kalbame apie korupciją, galvojame apie valdžią. Pagal korupcijos lygį Lietuva pasaulyje, 2012 m. gruodį skelbtais duomenimis, užėmė 48 vietą iš 176 pasaulio šalių (kuo žemiau – tuo blogiau). Mūsų valdžia džiaugiasi – esą tai yra gerai.

O kiek kyšininkų Lietuvoje buvo nubausta?

Apie tai kalbėti nemėgstama. Ir ne veltui: internete radau, kad 2004–2005 metais už kyšininkavimą nubausti 7 asmenys. O kaip yra kitur?

Kinijoje, kuri pagal korupciją pasaulyje yra 80 vietoje, nuo 2001 metų sušaudyta 13 tūkstančių korupcionierių. O per 30 reformos Kinijoje metų už grotų buvo pasodinta vienas milijonas valdininkų, tarp jų 150 tūkstančių – iki gyvos galvos.

Beje, kinas policininkas, paėmęs iš vairuotojo šimtą dolerių, „mainais“ gauna 9 metus darbo stovykloje. Taip, Kinijoje kaliniai privalo dirbti – išlaikyti save, o pas mus tai jau būtų žmogaus teisių pažeidimas. Vagis, kyšininkus ir kitus nusikaltėlius privalo išlaikyti mokesčių mokėtojai – taigi žmonės, nukentėję nuo jų. Na, o jeigu policininkai buvo dviese – tai jau nusikalstamas susitarimas, ir už tai skiriama 25 metai.

O mūsų teisininkai dejuoja, kad Lietuvos įstatymai vieni griežčiausių Europoje. Vadinasi, žmogaus teisių gynėjais pasivadinę nusikaltėlių globėjai dirba gerai.

Kinijoje yra 1,5 milijardo gyventojų, Lietuvoje – beveik 3 milijonai, jei neapsirinku, apie 500 kartų mažiau. Jeigu Lietuvoje būtų kovojama su kyšininkavimu, per metus reikėtų pasodinti iki 70 kyšininkų – dabar per dvejus metus pasodinti 7.

Šiaip tai kovojama, triukšmo daug sukeliama, „kyšininkams“ kaukėti pareigūnai uždeda antrankius darbo vietoje. Rodos, galima būtų tyliau ir mandagiau, bet kas tada pasakys, kad su kyšininkavimu yra kovojama?

O kai byla atkeliauja į teismą, ji, kaip madinga sakyti žurnaliūgų pasaulyje, subliūkšta. Neteisingai apkaltinto (taip nusprendžia teismas) žmogaus gal net atsiprašoma, bet per televiziją tai jau neparodoma. Kodėl taip atsitinka, kodėl kyšininkavimu apkaltinti valdininkai garsiai suimami ir tyliai paleidžiami?

Štai skaitau žinutės pavadinimą portale „Delfi“: Panevėžio teisėjas – plieninių žirgų tramdytojas: paspaudžiu ir 190 km/val.“. Panevėžio apylinkės teismo teisėjas Arūnas Nevardauskas prisipažįsta važiavęs tokiu greičiu. Kadangi, jei neapsirinku, Lietuvoje didžiausias leidžiamas greitis siekia 130 km/val., vadinasi, teisingumo vykdytojas jį viršijo 60 km/val. Ir dar įdomu tai, kad šią žinutę „Delfi“ perspausdino iš žurnalo TEISMAI.LT.

O įdomiausias būtų štai toks neteisingas klausimas: ar teisėjas A. Nevardauskas ateityje baus KET pažeidėjus už greičio viršijimą ir kokią bausmę jiems skirs?

Aš jau neklausiu, kaip į šį teisėjo A. Nevardausko prisipažintą pažeidimą reaguoja jo kolegos. Kaip sakoma, tuščias klausimas.

Ir jau visai neteisingas klausimas: ar korupcija Lietuvoje nesusijusi su tuo, kad teisėjai… toliau ir rašyti baisu. Kaip pasakytų S. Skvernelis, kas kaltas, kad gyvename tokioje visuomenėje.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje