Skip to content

Kaip didžiasaliečiai derlių ir dainas į vieną krepšį dėjo

Ruduo – mugių, rudeninių švenčių metas. Jos dabar vyksta ne tik rajonų centruose, bet ir miesteliuose. Vienur pirmąkart, kitur jau tapusios tradicija. Tradicine rudens mugė jau tapusi Didžiasalyje. Penktadienį čia ji vėl ūžavo. Šventė pavadinta „Derlių ir dainas į vieną krepšį“. Kaip kaskart, turėjusi vykti miestelio stadione, šįkart darganoto oro buvo įvyta po stogu, į „Ryto“ gimnazijos sporto salę.

Įmonės, įstaigos ir visuomeninės organizacijos įrengė savo kiemelius. Jų buvo devyni. Du kiemeliai svečių – Tverečiaus ir Bernotų bendruomenių, kiti – vietiniai. Išradingumo, išmonės, kūrybingumo juos rengiant niekam netrūko. Kokių tik kompozicijų neprigalvota iš vaisių ir daržovių, kokių tik vaišių ant stalų nepridėta. Dažno kiemelio stalo valgiai ir puošyba be konkurencijos galėtų kokio princo vestuvių puotos stalą papuošti. Be įvairiausių šaltų užkandžių ir gėrimų, dar siūlyta karštų cepelinų, bulvių plokštainio, įvairių košių, arbatų. Sudaryta komisija visus kiemelius aplankė, vertino, bet skaniausių geriausių, gražiausių niekaip išrinkti negalėjo, tad Didžiasalio seniūnės padėkos raštais išdidžiai apdovanojo visus kiemelius.

Kermošiaus vairą rankose tvirtai laikiusi Valentina Sinkevič pakvietė seniūnę Gemą Pundienę ir Ūkininkų sąjungos rajono skyriaus pirmininkę Marijoną Lukaševičienę kermošinius pasveikinti. Po to prisistatė visi kiemeliai, kviesdami pas juos apsilankyti, nesididžiuoti ir pasivaišinti. UAB „Didžiasalio komunalinės paslaugos“ visus dar vaišino Ignalinos mineraliniu vandeniu. Jis buvo atskiestas 1:1, tačiau sūrokas. Bet ne vienas vyras paragavęs visai rimtai svarstė: „Pagiriom turėtų būti geras…“

Kol vieni kiemelius lankė, juose vaišinosi, visiems šoko Didžiasalio vaikai, galvas pasipuošę pageltusių klevų lapų vainikais.

Atėjo eilė ir garsiems vyrams nuo Zarasų pasirodyti. Koncertavo šio miesto kultūros namų folkloro kapela „Čir-vir-vyrai“. Tai tarsi dukterinis garsiosios Sadūnų kaimo kapelos vyriškas kolektyvas. Kantri stiliaus dainos ir melodijos salėje įsuko ratelius ir žaidimus. Už tai Zarasų vyrams kelionei įdėta vyriško valgio – tikrų kaimiškų rūkytų lašinių.

Apdovanojus kiemelių rengėjus, kermošius ėmė retėti, mąžti. Tačiau iki tol jau ir vaišių stalai buvo praretėję, apvalgyti. Ko gero, tąvakar daugeliui kermošinių nė vakarienės namuose nereikėjo.

Kermošiaus metu liko nematomas dar vienas jo dalyvis – UAB „Birvėtos tvenkiniai“. Bendrovė buvo ir šventės rėmėja, ir dalyvė. Lauke vikriai prekiavo savo tvenkinių karpiais.

Pabaigoje norisi paminėti visus šventės kiemelius ir jų išradinguosius organizatorius, nes visi išties buvo to verti.

Didžiasalio senjorų kiemelis. Jį rengė Kristina ir Petras Umbražiūnai, Vanda ir Jonas Poliakauskai bei Tamara Frolova. Jiems ačiū už šaunius cepelinus.

Didžiasalio vaikų globos namų kiemelis. Rengėjai – Mamerto Papšio auklėtiniai.

Didžiasalio vaikų darželio kiemelis. Rengėjai – Jadvyga Činčikienė ir mažieji pelėdžiukai su auklėtoja Rita Gyliene.

Didžiasalio bendruomenės kiemelis. Vadovė – Leokadija Pirovič.

UAB „Didžiasalio komunalinės paslaugos“ kiemelis. Direktorius Arvydas Keturka.

Tverečiaus bendruomenės kiemelis. Rengėjai – kultūros darbuotoja Banga Vasiljevienė, vyr. bibliotekininkė Edita Martinėnienė, tverečietė Violeta Jurėnienė, Popovkos k. gyventoja Marija Popova.

Didžiasalio seniūnijos kiemelis. Rengėjai – Gema Pundienė, Nina Keturkienė, Elena Umbražiūnienė, Marytė Menčinskienė, Dangira Laurutėnienė, Stasė Ramelienė, Algis Krasauskas, Andrejus Leščiukas, Viktorija Ulozaitė, Tatjana Navinskaja.

Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos kiemelis. Direktorė Elena Sekonienė ir visa gimnazijos bendruomenė.

Bernotų k. moterų bendruomenės kiemelis. Rengėjai – Jolanta, Irena, Monika ir Mindaugas.

Naujoji Didžiasalio kultūros namų laisvalaikio organizatorė Jūratė Cibulskienė dėkoja „Ryto“ gimnazijai – už suteiktas patalpas, kaimo kapelai „Šeimynėlė“ ir jos vadovei V. Sinkevič – už vadovavimą kermošiui, UAB „Birvėtos tvenkinių“ direktorei Editai Brukštuvienei – už paramą rengiant šventę, Zarasų folkloro grupei „Čir-vir-vyrai“ – už nuostabų koncertą.

Taigi kaip toje pasakoje – ir mes tame kermošiuje buvome, cepelinus ir kugelį valgėme, košę dideliais šaukštais kabinome, spanguolių arbatą gėrėm, burnoj neturėjom…

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje