Skip to content

Pasikvieskite „Misija Sibiras’13“ ekspedicijos dalyvius pas save

MI informacija

Iš skirtingų Lietuvos kampelių atrinkti, už šimtus pilietiško ir patriotiško jaunimo ypatingesni, kilnią ir neįkainojamą misiją savo tautai ir šaliai atlikę projekto „Misija Sibiras’13“ dalyviai leidžiasi į pristatymų turą. Pakvieskite juos į savo miestą, biblioteką, mokyklą, universitetą ar organizaciją!

Iš Druskininkų, Alytaus, Tauragės, Vilniaus, Šilalės, Utenos, Smilgių, Ignalinos, Raudondvario ir kitų šalies miestų ir miestelių į pagrindinę jaunimo pilietiškumą, patriotiškumą bei istorinę atmintį puoselėjančio projekto „Misija Sibiras’13“ ekspedicijos komandą atrinkti dalyviai šią vasarą įveikė daugiau nei 3 tūkst. kilometrų tam, kad pagerbtų ir aplankytų tuos, kurie niekada daugiau taip ir neišvydo gimtinės.

Dabar jų amžino poilsio vietos, likusios už tūkstančių kilometrų nuo Lietuvos, nelankomos ir neprižiūrimos nyksta ypač sparčiai. Rusijos Tiumenės sritį, kur šią vasarą vyko projekto komanda, paskutinė lietuvių ekspedicija aplankė prieš daugiau nei dešimtmetį. Tad šiemet taip aiškiai, kaip niekada anksčiau, atsiskleidė realybė – praėjus dar dešimtmečiui apie čia kadaise gyvenusius, kentėjusius ir atgulusius amžino poilsio lietuvius neliks nė žymės.

„Manau, dauguma mūsų čia atvykę nesitikėjo to, ką išvydo: nebuvo jokių antkapių, jokių kryžių, o apie kapus bylojo tik nedideli iškilę kupsteliai arba viena kita duobė, likusi kažkam išsivežus savo artimųjų palaikus į Lietuvą. Vietiniai pasakoja, jog čia kažkada buvo gausu gražiai raižytų kryžių ir kapus ženklinančių tvorelių, tačiau kapai sunyko, o galiausiai viską sunaikino miško gaisras. Šiandien valome mišką, tempiame iš jo nukritusius medžius. Darbo daug, jis nėra labai sudėtingas, tačiau itin prasmingas, nes esame labai trapios istorijos liudininkai“, – pasakoja ekspedicijos dalyvis.

Tinklalapyje www.misijasibiras.lt galima atrasti specialią registracijos anketą. Ją užpildžius turėsite išskirtinę galimybę pasikviesti neįkainojamos patirties įgijusius „Misija Sibiras’13“ dalyvius į savo mokyklą, universitetą, biblioteką ar organizaciją. Ir visiškai nesvarbu, kurioje Lietuvos vietoje būtumėte – jie atvyks tam, kad pasidalintų savo išgyvenimais.

Į Vakarų Sibiro regione esančią, per 3 tūkst. kilometrų nuo Lietuvos nutolusią, Tiumenės sritį šią vasarą vykusi projekto „Misija Sibiras’13“ ekspedicija per dvi savaites aplankė ir sutvarkė 5 sparčiai nuo žemės paviršiaus nykstančias lietuvių tremtinių kapinaites, susitiko su ten tebegyvenančiais tautiečiais.

Projektas „Misija Sibiras“ gyvuoja gerų žmonių, neabejingų jo nešamai kilniai misijai, pagalba. Tapti šio projekto dalimi ir taip įnešti indėlį į tautos istorinės patirties puoselėjimą gali kiekvienas. Tinklalapyje www.aukok.lt prie projekto galima prisidėti finansiškai. Taip pat unikalu.lt kviečiame susipažinti ir įsigyti dar šiemet pasirodžiusią originalią „Misija Sibiras“ atributika. Visos surinktos lėšos bus skirtos kitų metų ekspedicijos organizavimui.

Nuo projekto vykdymo pradžios lietuvių tremties ir įkalinimo vietose Sibire jau apsilankė dvylika jaunimo ekspedicijų, sutvarkiusių iki 100 lietuviškų kapinių ir susitikusių su ten gyvenančiais lietuviais.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje