Skip to content

168 valandos

Visą savaitę supo spaliui malonūs orai. Ir lietus už apykaklių nesibrovė, ir šiluma dieną naktį gana svetinga buvo. Saulės trūko, tad šio meto „bobų vasara“ vadinti kaip ir neišeina, bet apie ją sinoptikai vis dar atsargiai užsimena. Gal dar bus. O kol kas prognozė šilumos atžvilgiu blogės, nuo antradienio orai vės. Dieną keli laipsniai šilumos, o naktį, pragiedrėjus, šalnos žilas sruogas į rudenio „čiupryną“ pins. Miške vėl grybų pagausėjo, tik baravykai vargu jau ar pasirodys…
Aštriausia savaitės tema – Rusijos blokada. Tarsi kartojasi 1990-ųjų balandis. Tik dabar Lietuva jau ne vieniša, ne tokia nuoga ir pažeidžiama, kaip anuomet. Prof. V. Landsbergis nuolat kalba apie Rusijos grėsmę, už tai iš jo šaipomasi, girdi, senukas visai suvaikėjo. Ir štai tos kalbos virsta kūnu – ekonomine blokada. Šiais laikais nei rusai, nei kas kitas su tankais, kaip 1940-aisiais, nepuls. Mažoms valstybėms kur kas veiksmingesnis yra didžiųjų valstybių ekonominis presas, ekonominis karas, jeigu norite.
Pirmuosius rusų smūgius patyrė mūsų vežėjai, kai lietuviškus vilkikus pasieniuose imta tikrinti kaip kokius raupsuotuosius – pabrėžtinai ilgai ir nuobodžiai. Po to nutrauktas lietuviškų pieno produktų importas į Rusiją. Kalbama ir apie veto mūsų mėsai. Prie sienos su Kaliningradu išrišti rusišką Gordijaus mazgą likę be lietuviško pieno padėjo patys tos srities žmonės. Kaliningrade ėmė bręsti liaudies maištas prieš V. Putino įvestą prekybos blokadą. Miesto meras sulaukė prašymo leisti surengti mitingą, o vietos socialinių tinklų vartotojai surengė skubią akciją – masiškai savo „Facebook“ asmenines piktogramas ėmė keisti lietuviškų pieno produktų – varškyčių ir jogurtų – atvaizdais. Tuo metu Kaliningrado verslininkai kreipėsi į srities valdžią dėl jų nuostolių. Prašyta padėti išspręsti Kaliningrado įmonėms iškilusias problemas dėl to, kad prailgo krovinių dokumentų įforminimas. Ir V. Putinas atsitraukė – nuo vakar dienos Lietuvos vežėjams pasienyje su Kaliningradu dirbtinės kliūtys panaikintos.
Kartu su ekonominiu presu per Rusijos TV kanalus, kurie beveik visi kontroliuojami valdžios, vyko informacinis karas. Rusijos ekonominio spaudimo priemonės Lietuvai žinių laidose komentuojamos su pasišaipymais iš mūsų, per Pirmąjį Baltijos kanalą (PBK) praėjusį penktadienį parodyta dezinformacinė laida apie 1991 m. sausio įvykius, kurioje šlapiomis kaktomis įrodinėta ir teigta, kad Sausio 13-ąją rusų kariuomenė nei puolė, nei šaudė, o visos aukos neva krito nuo mūsų pačių kulkų (jaunojo Paleckiuko versija, už kurią jis buvo nuteistas). Už tai Lietuvos radijo ir televizijos komisija trečiadienį PBK smogė atgal – ji trims mėnesiams stabdo rusiškos kanalo produkcijos retransliavimą. Sprendimas įsigalios, kai jį sankcionuos Vilniaus apygardos administracinis teismas. Stabdomas ne visos PBK kanalo transliacijos. Tai galioja tik Rusijoje kuriamoms programoms, kurios sudaro apie 70 proc. Nelabai aišku, kas per tą kanalą bus rodoma tuo metu, kai nebus rodomos uždraustos laidos. Draudimai, žinoma, prasta praktika, bet kaip gintis nuo plūstančios rusų dezinformacijos? Juk tai tas pats karas, tik atakos šiuo atveju nukreiptos į žmonių smegenis, į protus. Ypač jaunimo, kurie tų įvykių savo kailiu nepatyrė.
Tad kas atsitiko, kas iššaukė šį karą su Rusija? Jeigu valdžioje dabar būtų konservatoriai, būtų sakoma, kad šie per įkyriai Rusijos mešką už ūsų tampė, bet dabar valdžioje socdemai. Atrodo ir jie patys kiek sutrikę. Premjeras A. Butkevičius blokados pradžioje tik ir tepasakė: „Rusija yra Rusija“. Priežastis pastaruoju metu atskleidė aršus rusų politologas M. Aleksandrovas, kalbantis V. Putino lūpomis: „Lietuva pati „užsirovė“ ant Rusijos prekybos ribojimo priemonių, kenkdama dujų milžinei „Gazprom“ ir didžiajam Rusijos prezidento projektui – Eurazijos sąjungos kūrimui. Kenkė mums, kuomet „Gazprom“ bandė susitarti, kad Lietuva netaikytų ES trečiojo energetikos paketo, kuris faktiškai išskaido „Gazprom“ nuosavybę Lietuvoje. Jie suaktyvino veiklą prieš V. Putino Eurazijos sąjungos sukūrimo projektą, labai aktyviai ėmė įtraukti posovietinės erdvės valstybes, tokias kaip Moldova, Armėnija, Ukraina ir Gruzija, į asociaciją su ES“. Rusijos šalininkai sako, kad dėl to Lietuva kalta. Bet „Gaspromo“ įtakos mažinimas – Lietuvos intereso gynimas, o turėti draugiškus, o ne prorusiškus kaimynus – taip pat ne mažesnis interesas. Esame nepriklausoma šalis, tad ginti savo interesus – mūsų pareiga. Rusų be priežasties erzinti išties nereikia, bet ir nuolaidžiauti vien dėl to, kad esame maži – taip pat nevalia…
Gražaus savaitgalio!

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje