Skip to content

Gyventojai kviečiami jungtis prie naujų vandens ir nuotekų tinklų

Baigtas vienas didžiausių, didžiąją dalį rajono gyvenviečių apėmęs vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros projektas. Pasak projekto vykdytojo UAB „Ignalinos vanduo“ direktoriaus Valento Šimonio, pagrindiniai rangovų darbai jau beveik baigti, dabar vyksta tik vienokių ar kitokių trūkumų šalinimas, bet gyventojai jau kviečiami jungtis prie pagrindinių vandens ir nuotekų tinklų.
„Dar turime visus metus, nuo šio spalio iki 2014 m. spalio, bet laukti paskutinių savaičių tikrai nederėtų. Nesakau, kad žmonės nesirūpina, sujudimas jau tikrai jaučiams, nes besikreipusiųjų pagalbos į mus eilės sudarytos dviems savaitėms į priekį. Prie naujų tinklų jungtis kviečiami Palūšės, Strigailiškio, Linkmenų (Limino ir Naujasodžio), Rimšės, N. Daugėliškio, Radeikiškės, Didžiasalio, Vidiškių ir Rimšėnų gyventojai“, – teigia V. Šimonis.
Kaip tai padaryti?
Kad galėtumėte prisijungti prie vandens ar nuotekų tinklų, pirmiausia turite atvykti į UAB „Ignalinos vanduo“ su nuosavybės dokumentais (namo inventorine byla ir namų valdos planu, išrašas iš Registrų centro, nurodantis tik savininką, nėra tinkamas dokumentas) ir parašyti prašymą. Parašę prašymą, su inžinieriumi išsiaiškinsite technines galimybes.
Jei žmogus nusprendžia savo jėgomis jungtis, tada inžinierius išduoda jam techninių reikalavimų sąlygas. Tereikia prisijungus dar kartą pasikviesti inžinierių, kad patikrintų, užregistruotų parodymus ir pasirašytumėte sutartį.
Jei žmogus nusprendžia kreiptis pagalbos į UAB „Ignalinos vanduo“, tada, parašęs prašymą, nurodo ar savo medžiagas naudos, ar įmonės. Sutartą dieną atvykę darbuotojai viską įrengia ir kartu pasirašote sutartį. Žinoma, bene svarbiausia yra kaina. Ji daug kuo priklauso nuo to, koks atstumas nuo jūsų namų iki pagrindinės trasos. Jungiantis prie nuotekų tinklų: su įmonės medžiagomis 1 m – 65 Lt, o su savo medžiagomis 1 m – 48 Lt. Jungiantis prie vandens tinklų: su įmonės medžiagomis 1 m – 42 Lt, o su savo medžiagomis 1 m – 35 Lt.
UAB „Ignalinos vanduo“ vadovas prašo gyventojų pasistengti šiek tiek tvarkingiau susitvarkyti vandens ir nuotekų sistemą namo viduje, kad darbuotojams būtų patogu prieiti tikrinant parodymus. Būtų patogiau ir patiems namo savininkams, nes dabar žmonės užgriozdina, išteplioja nežinia kuo tuos skaitiklius, tai nei rast jų įmanoma, nei parodymus įžiūrėt galima. Vandens skaitikliai keičiami kas ketverius metus.
Kas bus?
Žmonės domisi, kas gi bus, jei jie paprasčiausiai nesijungs prie tų trasų. Po 2014 m. spalio gyventojai, neprisijungę prie nuotekų tinklų, bus paprašyti pateikti dokumentus, kur jie deda savo nuotekas. Yra keli variantai. Jie gali būti įsirengę savo namų valdoje nuosavus vandens valymo įrenginius, tuo kokybiškai pasirūpina UAB „Traidenis“.
Nuotekų valymo įrenginių pardavėjai teigia, kad kainos priklauso nuo konkretaus namo ir vietovės, kur jis yra įsikūręs. Preliminariai galima sakyti, kad įsirengti nuotekas tvarkančią sistemą namui gali kainuoti nuo 3,6 iki 10 ir daugiau tūkstančių litų. Keturių asmenų šeima pigiausią variantą gali įsigyti už 3,6 tūkst. Lt. „Traidenio“ įrenginiai kainuoja apie 11 tūkst. Lt.
Žinoma, netgi tokiam pačiam namui montuojamas toks pat valymo įrenginys, bet jau kitoje vietoje, gali kainą pakeisti dvigubai. Labai svarbu, koks yra gruntas: ar tai molis, ar tai smėlis, nes esant molingam gruntui, reikia dar papildomai atsivežti lengvesnio grunto – smėlio arba žvyro. Gruntinių vandenų lygis taip pat turi įtakos montavimui. Jeigu nėra vietos vejoje, dažnai montuojama po važiuojama dalimi, tai vėlgi montavimo procesą padaro sudėtingesnį, o tuo pačiu ir padidėja montavimo išlaidos. Nėra vienodų sąlygų, todėl nėra ir vienodos kainos. Tai reikia derinti konkrečiam namo savininkui su pasirinkta įmone.
Kitas variantas – turėti nuosavą sandarią nuotekų surinkimo talpą, o jos turinį reguliariai pristatyti į bet kuriuos valymo įrenginius. Kreipiantis pagalbos į UAB „Ignalinos vanduo“, 1 reisas (3,5 t) kainuotų 73,74 Lt plius 1 km kaina – 2,66 Lt. Jei žmonės nuotekas atveža savo transportu, tada jiems tekainuoja pačių nuotekų išvalymas: 1 t – 4,25 Lt.
Pasirinkimo variantų daug. Laiko taip pat dar yra. Skaičiuokite, mąstykite ir rinkitės.
P. S. Visos tekste nurodytos kainos jau yra su PVM.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje