Skip to content

Ignalinoje lankėsi Moldovos savivaldybininkai

MI informacija

Ignalinoje lankėsi Moldovos savivaldybininkų delegacija, vadovaujama Moldovos vietos savivaldos kongreso direktoriaus Viorelio Furdujaus ir viceprezidentės Tatjanos Turčan. Moldovos savivaldybių penkių merų ir asociacijos vadovų grupę lydėjo Lietuvos savivaldybių asociacijos direktoriaus patarėjas tarptautinių ryšių ir programų klausimais Arūnas Gražulis. Svečių iš Moldovos vizito tikslas – susipažinti su Lietuvos savivaldos sistema, jos santykiais su centrinės valdžios institucijomis. Ignalina – viena iš kelių aplankytų savivaldybių.

Moldovos savivaldybininkai buvo priimti savivaldybėje, jie susitiko su rajono mero pavaduotoju Henriku Šiaudiniu, administracijos direktoriumi Rimantu Mačiu. Mero pavaduotojas papasakojo apie savivaldybės veiklą, aptarė funkcijas ir finansavimo klausimus, ES paramos naudą ir lėšų įsisavinimo tvarką. Svečiai domėjosi biudžeto sudarymu, savivaldos sprendimų kontrole, ES projektais, klausė, kodėl Lietuvoje vis dar nėra tiesioginių merų rinkimų. Nemažai klausinėta ir apie seniūnų ir seniūnijų veiklą bei galimybes. Mūsų seniūnija savo dydžiu atitinka Moldovos žemesniojo lygio savivaldybę. Susitikimo metu Moldovos kurortinės savivaldybės CrihanaVeche merė Rodica Kukreanu atkreipė dėmesį į Ignalinos herbą su trimis lelijomis ir pastebėjo, kad jų herbe yra viena, bet labai panaši lelija, bylojanti apie krašto gamtos tyrą grožį. Viešnia pastebėjo, jog būtų įdomu užmegzti bendradarbiavimo ryšius su rajono savivaldybe.

Moldovos Respublika – nedidelė Pietryčių Europos valstybė, esanti tarp Rumunijos ir Ukrainos. Čia gyvena 3,5 mln. gyventojų. Moldova nuo 1994 m. priklauso Nepriklausomų valstybių sandraugai ir nuo 2007 m. siekia tapti ES nare. Kaip sakė Moldovos vietos savivaldos kongreso direktorius V. Furdujus, šalyje yra daugiau nei 800 įvairių lygių savivaldybių. Savivaldybė gali apimti netgi vieną ar kelis kaimus. Ne taip seniai savivaldybės susibūrė į asociaciją ir pajuto to naudą: „Asociacija padeda mums suprasti, kad esame jėga ir kad su mumis reikia skaitytis“.

Po susitikimo savivaldybėje svečiams buvo pasiūlyta apžiūrėti Ignalinos miestą. Jiems parodytos pagrindinės įstaigos, renovuoti ir renovuojami daugiabučiai. Lankytasi sporto ir pramogų centre. Kaip sakė mero pavaduotojas H. Šiaudinis, Moldovos savivaldybininkai buvo sužavėti, stebėjosi puikia sporto infrastruktūra, daugybe vykstančių darbų.

Moldovos delegacija Lietuvoje (spalio 14–18 d.) lankėsi pagal Lietuvos savivaldybių asociacijos įgyvendinamą Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo projektą „Moldovos vietos savivaldos stiprinimas“.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje