Skip to content

Lukošiškės sentikių cerkvė papildė Kultūros vertybių registrą

MI informacija

Medinė Lukošiškės Švč. Dievo Motinos Užtarėjos sentikių cerkvė šį rugsėjį įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Šiam kultūros paveldo objektui patvirtintas vietinis reikšmingumo lygmuo. Cerkvę įrašyti į Kultūros vertybių registrą ir taip jai suteikti teisinę apsaugą nutarė Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba, vadovaujama Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto prodekanės dr. Justinos Poškienės. 

Medinukė, mažutė, senovinė – ši šimtametė kukli cerkvė ypatingai svarbi vietinei religinei bendruomenei. Ji pati ir prižiūri, tvarko šį sakralinį objektą. Šios bendruomenės iniciatyva cerkvė ir įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Tačiau, mūsų žiniomis, tai nėra darbų pabaiga – bendruomenė ketina kreiptis dėl papildomų lėšų gavimo ir toliau tvarkyti pastatą.

Lukošiškėje (Tverečiaus sen.) esanti sentikių cerkvė pasižymi sakralinėmis, architektūrinėmis, etnokultūrinėmis vertingosiomis savybėmis. Cerkvė yra stačiakampio plano su pastoge ir mediniu varpinės bokšteliu. Šis sakralinis objektas vertingas tiek išorinėmis, tiek vidinėmis architektūrinėmis detalėmis: bažnyčios fasadai horizontaliai apkalti medinėmis lentomis, dvivėrės durys iš išorės apkaltos dekoratyviniu sluoksniu „eglute“, saugotinos medinės langų konstrukcijos, o pastato viduje – medinis tapytas altoriaus kryžius, medinių lentų grindys.

Lukošiškės sentikių parapija buvo įkurta XX a. pradžioje. Lietuvos Sentikių Bažnyčios Aukščiausiosios Tarybos Vilniuje duomenimis, cerkvė Lukošiškės k. buvo pastatyta 1912 m., kaip sentikių religinės bendruomenės maldos namai.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje