Skip to content

Didžiausiame Mikalavo medžio anglies gamyklų komplekse – pirmosios tonos anglies

MI informacija

Mikalave statomame didžiausiame Baltijos ir Skandinavijos šalyse medžio anglies gamyklų komplekse pagaminta 70 t bandomosios medžio anglies. Atlikti cheminiai tyrimai rodo, kad produkcijos kokybė atitinka Europos Sąjungos standartus bei užsakovų reikalavimus.

„Medžio anglis yra aukščiausios kokybės: deginama neliepsnoja, nerūksta, yra bekvapė ir pasižymi itin didele kaitra, neišskiria žalingų aplinkai medžiagų. Tyrimų rezultatus jau nusiuntėme potencialiems užsakovams Vokietijoje, Olandijoje, Švedijoje, Suomijoje, Norvegijoje bei kitose šalyse. Gavome puikius atsiliepimus ir jau pradėjome derybas su būsimais platintojais bei pirkėjais“, – sakė Šarūnas Nacevičius, Medžio anglies gamintojų asociacijos prezidentas.

Unikalus verslo modelis

Medžio anglies gamyklų kompleksą stato penkios įmonės, Medžio anglies gamintojų asociacijos (MAGA) narės. Pasak Š. Nacevičiaus, kadangi Lietuvos rinkoje dominuoja itin mažos įmonės, kurios gamina nedidelį kiekį produkcijos, stambus rinkos žaidėjas galės orientuotis į tuos užsakymus, kurių dėl pajėgumų stokos negali įgyvendinti smulkūs gamintojai.

„Toks verslo modelis užtikrina geresnę projekto kokybę, nes kiekviena įmonė yra kompetentinga skirtingose srityse. Be to, išskaidoma rizika, todėl lengviau pritraukti reikiamą finansavimą. Galiausiai – esame pajėgūs imtis stambių užsakymų, o taip pat ir žaliavą įsigyti geresnėmis sąlygomis bei pasiūlyti konkurencingą galutinės produkcijos kainą“, – dėsto MAGA prezidentas.

Projekto įgyvendinimas iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos. Bendra investicijų suma siekia daugiau nei 14 mln. litų. Planuojama, kad visu pajėgumu gamyklų kompleksas veiks kitų metų pavasarį. Per metus čia bus pagaminta, sufasuota bei užsakovams pateikta iki 10 tūkst. tonų medžio anglies.

Projektas juda link pabaigos

Gamyklų kompleksas sudarytas iš 5 segmentuotų medžio anglies gamybos linijų, kurių kiekviena susideda iš 4 krosnių, šilumos surinkimo kolektorinės sistemos, temperatūrų režimų kontrolės, programinės įrangos.

Šiuo metu Mikalavo gamyklų komplekse visiškai sukomplektuota ir jau išbandyta viena iš penkių linijų. Du segmentai yra testuojami, o likę du gamyklų kompleksą pasieks dar šiais metais. Taip pat vyksta gamybinio ir sandėliavimo pastatų statyba. Dar lapkritį planuojama atsivežti medžio anglies fasavimo liniją, kuri bus galutinai sumontuota užbaigus statybos darbus.

„Italų gamybos medžio anglies fasavimo įranga leidžia sufasuoti produkciją į tris skirtingų dydžių popierinius maišus. Tokiu būdu užsakovams galėsime pasiūlyti platesnio spektro produkciją. Įranga automatizuota, su dvigubu dulkių nusiurbimu, todėl produkcijoje yra mažiau dulkių ir daugiau gryno produkto“, – pasakojo Š. Nacevičius.

Mikalave gaminama medžio anglis skirta maisto gamybai, tačiau ji gali būti naudojama ir maisto, vaistų, alkoholio bei kitose pramonėse. Nuo rugsėjo vidurio čia gaminama medžio anglis sertifikuojama FSC® (Forest Stevarship Council). Šią sertifikavimo sistemą pripažįsta įtakingiausios pasaulio aplinkosaugos organizacijos – tokios kaip Pasaulio gamtos fondas (WWF) ar Greenpeace. Sertifikatas patvirtina, kad produkcija pagaminta, naudojant tik legaliai įsigytą medieną.

Darbuotojai – vietos gyventojai

Medžio anglies gamyklų komplekse, priklausomai nuo darbų kiekio, šiuo metu dirba nuo 15 iki 20 darbuotojų. Dauguma jų – vietos gyventojai. Planuojama, kad įmonei dirbant visu pajėgumu, jau kitą pavasarį čia bus įdarbinta nuo 50 iki 60 žmonių.

„Ignalinos rajone – didžiausias nedarbo lygis. Dar pavasarį, paskelbę apie projekto pradžią, sulaukėme begalės darbo ieškančių žmonių skambučių. Šiandien bent pusė darbuotojų – vietos gyventojai, kurie buvo įdarbinti bendradarbiaujant su Ignalinos rajono darbo birža“ – pasakoja Š. Nacevičius.

Nedarbo lygis rajone siekia net 22 proc. ir yra vienas didžiausių šalyje. Bene 70 proc. čia registruotų bedarbių gyvena kaimo vietovėse, pusė jų yra nekvalifikuoti darbininkai.

„Gamyklų komplekse diegiama itin pažangi įranga, kuri leidžia užtikrinti aukščiausią gaminamos medžio anglies kokybę. Su ja dirbti reikia specialių įgūdžių, todėl visus priimtus darbuotojus pirmiausia apmokome“, –  sako Š. Nacevičius.

Medžio anglies gamyklos komplekso projektą įgyvendina penki anglies gamintojai: UAB „Atiltas“, UAB „Difera“, UAB „Listas“, UAB „Listeka“, UAB „Regnus“.

Dalis lėšų projektui skirta pagal  Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos III krypties „Gyvenimo kokybė kaimo vietovėse ir kaimo ekonomikos įvairinimas“ priemonę „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“. Projektą remia Vyriausybė, „Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai: Europa investuoja į kaimo vietoves“. Kita dalis – nuosavos lėšos ir kredito unijų paskolos. Planuojama, kad investicijos atsipirks per 4–5 metus.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje