Skip to content

Savaitgalį bildėjo 19-ieji „Bildučiai“

MI informacija

Praėjusį savaitgalį, kaip ir kasmet spalį, Ignalinoje vyko viena spalvingiausių ir nuotaikingiausių švenčių – 19-asis vaikų ir jaunimo teatrų festivalis „Bildučiai“. Šeštadienį, nuo ryto iki vėlyvo vakaro, įvairūs teatrai iš visos Lietuvos Ignalinos kultūros ir sporto centre susirinkusiems šventės žiūrovams pateikė ne tik linksmų, nuotaikingų, bet ir susimąstyti priverčiančių pasirodymų.

Festivalį atidarė šventės šeimininkas – Devynioliktasis bildukas, kuris savo amžių apibūdino kaip esminių apsisprendimų metą, todėl jo bičiuliai atskubėjo jam padėti nuspręsti, kuo būti ateityje. Variantų pasiūlyta visokių: būti statybininku, mediku, policininku, ūkininku, valytoju, kirpėju ir net kareiviu. Galiausiai buvo pristatyti į festivalį atvykę teatrų kolektyvai bei pasiūlyta visiems kartu pažiūrėti jų spektaklius, kurie, galbūt, padės Devynioliktajam apsispręsti. Festivalio dalyvius ir žiūrovus sveikino ir geros šventės linkėjo rajono savivaldybės mero pavaduotojas Henrikas Šiaudinis. Teatrų vadovams jis įteikė simbolinių dovanų – suvenyrinius butelaičius Ignalinos mineralinio..

Festivalio pasirodymus pradėjo jau dešimtus metus „Bildučiuose“ dalyvaujanti Alytaus „Drevinuko“ mokyklos teatro studija. Mažieji aktoriai pristatė pasaką „Voro vestuvės“, kurioje pasakojama istorija apie vorą ir jo norą vesti saulę. Teatro vadovai ir režisieriai Ieva Ivanauskienė ir Jonas Gaižauskas sakė: „Teatrui – trylika metų, jį sudaro 40 narių, tarp kurių integruojami vaikai su fizine negalia. Taip pat mums talkina įvairūs dailininkai, kompozitoriai ir choreografai, o mūsų spektakliai visuomet yra programiniai“.

Antrieji pasirodė „Bendraamžiai“ – Joniškio KC vaikų ir jaunimo teatro studija. Joniškiečiai suvaidino spektaklį „Paršiukių nuotykiai“, pasakos „Trys paršiukai“ motyvais. „Teatras gyvuoja jau trisdešimt metų. Šiuo metu grupę sudaro trisdešimt narių, tačiau kartais skaičius siekia ir šimtą“, – teigė režisierė Rasa Ripskienė.

Nuotaikingais pasirodymais šventę tęsė Klaipėdos jaunimo centro studija „Aušra“, O. Panku-Jašio pasakaitės motyvais suvaidinę „Pasakojimą ne tik mergytėms“, bei Alytaus Jotvingių gimnazijos teatro studija „Taškas“, pastatę muzikinį spektaklį „Kolumbo gimtadienis“, pagal J. Erlicko pjesę (rež. Marytė Stasiukynienė ir Jonas Gaižauskas). Paklausta apie teatrą, Klaipėdos teatro režisierė Živilė Dargytė pasakojo: „Šiame festivalyje dalyvaujame jau 5–6 metai, tačiau šiemet yra nauja aktorių karta, todėl šiam kolektyvui – tai pirmas kartas „Bildučiuose“. Mūsų komandą sudaro kelios grupės, kuriose dirba 7 režisieriai, o bendras teatrų narių skaičius yra maždaug 200 vaikų“.

Gerokai po pietų festivalio programą tęsė Rokiškio jaunimo teatras. Pernai vykusiame festivalyje „Bildučiai“ rokiškėnai, suvaidinę spektaklį „Emigrantai“, sulaukė išties daug pagyrų. Šiais metais į Vilnių persikėlęs Rokiškio jaunimo teatras į „Bildučius“ sugrįžo su filmu „Emigrantai“, nufilmuotu pagal tą pačią istoriją. „Tai buvo pirmas prisilietimas prie kino meno. Radome išties aktualią ir jaudinančią temą – emigraciją, todėl norėjome ją perteikti filme. Taip yra lengviau pasiekti žiūrovą, juk negalime kasdien suvaidinti po kelis spektaklius vis kitame mieste. Žinoma, tiek nufilmuoti, tiek pateikti filmą kino teatruose – nėra lengva. Ilgai reikėjo įrodinėti, kad kino teatrai įsileistų ir didžiuosiuose ekranuose pradėtų rodyti filmą. Tik tuomet, kai pavyko prasimušti į žurnalus ir laikraščius, kino teatrai mus pripažino“, – sakė filmo scenarijaus autorius ir režisierius Justinas Krisiūnas.

Po rokiškėnų sceną užėmė festivalio šeimininkai – Ignalinos gimnazijos teatras „IKI“. Ignaliniečiai suvaidino dramą „Namo“, kurios istorija ne vieną privertė susimąstyti. Spektaklyje vaizduojamas gyvenimas skurde, kuomet žmonės kenčia alkį, o pinigų nepriteklius priverčia imtis kraštutinumų. Prostitucija ir vagystės tam, kad išgyventum, tačiau širdyje visuomet išlieka žmoniška meilė. „Šviesa gyvenime ir vienintelė šviesa spektaklyje yra meilė žmogui, kuri padės iškęsti visas kančias ir žmogų atves į teisingą kelią. Norėjome parodyti aktualiausias problemas, tokias kaip savižudybė ir prostitucija, kad tai tikrai vyksta“, – kalbėjo viena teatro „IKI“ aktorė.

Festivalio pasirodymus užbaigė pirmąkart į „Bildučius“ atvykęs Kretingos rajono kultūros centro teatras-studija „Atžalynas“, suvaidinę dar vieną susimąstyti privertusią dramą „Labas, rytojau!“. Dar pasirodymo pradžioje režisierė Auksė Antulienė sakė: „Yra du pasauliai: čia gyvename mes, ten – mūsų negimę vaikai.“ Spektaklyje pateikiamas motinos ir jos įsčiose augančio kūdikio ryšys, vaizduojamas negimusių vaikų pasaulis, parodoma, kaip jie džiaugiasi, jog jų kažkas laukia ir kaip liūdi, kai tas laukimas ir ryšys su motina yra nutraukiamas.

Šventinę nuotaiką festivalyje padėjo palaikyti ir kiti artistai, rengę pasirodymus pertraukėlių tarp spektaklių metu. Susirinkusius linksmino ansamblis „Pumpurėliai“, šiuolaikinių šokių kolektyvas iš Švenčionių „Šėlsmas“, dainų atlikėja Viltė Duksaitė, dainininkas Justas Blaževičius-Džei Džei, Ignalinos gimnazijos dainininkai ir teatro „IKI“ nariai bei grupė iš Vilniaus „Saulės broliai“.

Paklausti apie „Bildučių“ festivalį, teatrų vadovai negailėjo gerų žodžių. „Tai labai svarbus renginys. Jolanta sugeba išrinkti gerus kolektyvus, kurie paprastai vėliau būna vaikų ir jaunimo teatrų apžiūros-konkurso „Šimtakojis“ nominantai“, – džiaugėsi „Drevinsko“ režisieriai. „Bildučiai“ – vienas iš mylimiausių mūsų festivalių, čia gera aura, draugiškas „IKI“ teatro kolektyvas, o salė visuomet pilna žiūrovų“, – džiaugėsi kito Alytaus teatro vadovai. „Mūsų kolektyvui šis festivalis labai patinka, čia gera atmosfera ir šilta aplinka. Visuomet prisimename, jog per „Bildučius“ atsukame laikrodžių rodykles valanda atgal“, – juokavo Joniškio teatro vadovė. „Nebuvo nė karto, kad čia nesusirastume draugų“, – džiaugėsi klaipėdiečiai. „Bildučiai“ – tai, be ko neįmanoma gyventi“, – dalinosi mintimis Rokiškio teatro režisierius. „Mes čia pirmąkart, tačiau festivalis mums patiko, čia gera atmosfera bei didelis šeimininkų dėmesys“, – įspūdžiais dalinosi Kretingos teatro vadovė.

Festivaliui besiruošiant, padirbėta iš peties, netgi buvę Ignalinos teatro nariai prisijungė padėti. „Jau nebevaidinu, tačiau vis vien neįsivaizduoju savo rudens be „Bildučių“, – teigė buvęs „IKI“ teatro narys, dabartinis SMK studentas Ignas Bendorius. Nors šįkart „Bildučiai“ vyko tik vieną dieną, tačiau buvo neprastesni už ankstesnius.

Festivalio uždarymo metu dalyvavusieji teatrai buvo apdovanoti saldžiais prizais, o Ignalinos kultūros ir sporto centro metodininkė Tatjana Striukova įteikė padėkas. Padėkos žodį tarė ir teatrų vadovai, o Klaipėdos jaunimo centro teatro studijos „Aušra“ režisierė Ž. Dargytė Ignalinos gimnazijos teatro „IKI“ režisierei Jolantai Narbutaitienei įteikė simbolinę dovaną.

J. Baltakio ir M. Krapausko nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje